Дъждът не помрачи празника във Варна

  • 24 май 2019, 13:43
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 24 %d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba3

Неспирният дъжд, който продължава да се излива над Варна, не охлади ентусиазма, празничното настроение и специалната енергия, които съпровождат Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Традиционното шествие събра впечатляващ брой участници с цветни чадъри, цветя и балони.

Денят започна с благодарствен молебен в катедралния храм „Успение Богородично“. След него на площад „Св. св. Кирил и Методий“ бяха издигнати националният трибагреник, флагът на ЕС и знамето на община Варна. Поздравление към всички варненци, към учителите, представителите на културната и научната общественост, към децата, учениците и студентите отправи кметът Иван Портних. Кратко слово произнесе и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Последва изпълнение на фолклорна композиция с участието на състави от основни и висши училища.

Тази година в шествието, което за първи път изпълни и двете платна на бул. „Мария Луиза“, участваха 110 блока с представители на детски градини, училища, шестте университета на града, културни институции, научни организации. В годината, когато Варна е европейски град на спорта, специален блок бе сформиран и от спортните клубове.

Празникът продължава с концерти и спортни прояви и през следващите два почивни дни.