Дунав върна автентичния вид на замъка "Баба Вида"

  • 09 юни 2019, 10:27
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%b1%d0%b0%d0%b1%d0%b0 %d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b0

Високото ниво на Дунав върна автентичния вид на средновековния замък „Баба Вида” при Видин, съобщават от регионалния исторически музей. Сухите ровове, изграждани с отбранителна цел, са пълни с вода. Това е истинският вид на видинската забележителлност, обясни археологът Ваня Ставрева и прикани видинчани и гостите на града да я видят в този и вид.

Основите на замъка са положени в края на десетия век върху стара римска кула, охранявала римския кастел Бонония.Българското царство също я използва, като надгражда римските основи. През 14-ти век тя е играла ролята ан владетелски замък. Тогава са били изградени външните и вътрешните оградни стени, кули и бастиони. През турската епоха са правени нови поправки и надзиждания. Около крепостта е имало дълбок и широк ров, който е пълнен с вода. Така той пазел от нашествия обитателите на замъка. От сушата в замъка се влизало по дървен подвижен мост. Сега той е каменен.

Замъкът или крепостта е обявен за паметник на културата от национално значение. Годишно през него преминават около 40 000 туристи – от страната и чужбина. Те пристигат с круизни кораби специално заради „Баба Вида”. Отворен е за посетители и през почивните дни.