Държавата отделя 50 млн. лв. за ремонт на пътищата из Северозапада

  • 13 юни 2016, 14:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 bc74 a37c

От програмата „Региони в растеж” за Северозападна България са резервирани 217 млн. лв. Това съобщи в Монтана на регионална конференция на ГЕРБ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.


Лиляна Павлова информира участниците във форума за възможностите за развитие  на Северозападна България и вече отделените за това средства от правителството. Всяка община трябва да има и да реализира свой интегриран план за градско развитие.  Става въпрос за ремонт и изграждане на паркове, улици, озеленяване – всичко, което променя градската среда.  70 млн. лв.  са отделени за повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд. С 23 млн. лв.са  подпомогнати 19 професионални гимназии – за създаване на лаборатории и кабинети за професионална подготовка.


50 млн. лв. получава Северозападът и от програмата за изграждане  на пътища, чиято стойност е 350 млн. лв., каза още министър Павлова. С тях продължава ремонтът на пътя към София през прохода „Петрохан”, изграждането на обхода на Берковица. Скоростният път от Видин до София обаче засега няма да се изгражда, каза г-жа Павлова. Стойността му е 1 млрд.лв. Правителството не може да отдели тези пари, Европа – също. Преговаряме за намиране на инвеститори чрез публично-частно партньорство, но никой не иска да се заеме с този път. Инвеститорите търсят възвръщаемост за 10 – 15 – 20 години, а неговата е 50 – 80 години. Министър Павлова съобщи, че от винетки тази година са събрани допълнително 130 млн. лв. Те ще бъдат вложени за ремонт на пътища в Северна България.