Държавата откупува ценен архив в Гоце Делчев на наш емигрант от САЩ

  • 14 август 2019, 18:17
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%93%d0%94 %d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d0%b2 %d0%98%d0%b2%d0%b0%d0%bd %d0%93%d0%b0%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d0%b2  7

Институтът по история на българската емиграция в Северна Амверика, който се намира в Гоце Делчев, ще стане държавна собственост. Това трябва да се случи най-късно до два месеца, след като постигнахме договорка с Министерството на културата за бъдещето този безценен архив, разкри Тодор Гаджев, който е син на основателя на института – д-р Иван Гаджев, който почина на 20 май 2017 г. в Детройт, САЩ.  

Синът на родолюбеца цяла година вече е в България с тази мисия – да предаде безценното наследство на баща си на държавата.

Тодор Гаджев е категоричен, че изричното желание на фамилията му, но най-вече това на покойния му баща, е този институт да остане в родното място на Иван Гаджев - в Гоце Делчев. Тук трябва да остане да функционира институтът, за да може посетителите да видят библиотеката, богатия архив и музейната експозиция.

„Министерството на културата прие нашето предложение – ще закупи част от имота ни – подземните помещения, втория и третия етаж. Без първия етаж, където има търговски обекти, които не са наша собственост. Това е знак, че институтът ще остане в този прекрасен град”, смята Тодор Гаджев.

Той уточнява, че е направен нов опис на огромния архив. В института в Гоце Делчев в продължение на 6 месеца са работили историк, архивист и писател. Според него държавата най-вероятно ще иска съдействие и от община Гоце Делчев, за да може заедно да осигурят съхранението на библиотеката, архива и музейната експозиция и организирането на работата на института.

Много от документите не са познати на българските историци. Тези книжа хвърлят нова светлина върху редица исторически събития, много от които са свързани с ВМРО.

„Това тук е една своеобразна съкровищница, част от българската история. Със запазването на института ще е жива и паметта за баща ми, който посвети живота си да събира, издава, подрежда и откупува тези документи. Няма да се забрави делото му”, вярва Тодор Гаджев.

А делото на патриота д-р Иван Гаджев наистина е забележително. Той е принуден да премине нелегално строго охраняваната българо-гръцка граница на 3 юли 1968 г., за да потърси политическо убежище в САЩ. Установява се в град Детройт. Дипломира се като първия български ветеринарен лекар в Северна Америка.

Бил е активен член на българската емигрантска колония в Северна Америка, секретар на ЦК на Македонската патриотична организация (МПО) за Северна Америка, Австралия и Европа, председател на МПО „Татковина“ – Детройт, и сътрудник на Български национален фронт (БНФ) на д-р Иван Дочев.

През 1976 г. създава и ръководи Македоно-български научен институт „Св. Климент Охридски“ в Детройт. След признаването на Република Македония от България на 16 януари 1992 г. институтът се преименува и разраства като Институт по история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Тодоров Гаджев“.

Д-р Гаджев отдава живота си за България. През 2001 г., за да задоволи нуждите на института, построява специална триетажна сграда до родния си дом в центъра на Гоце Делчев и премества от САЩ натрупания огромен архив и библиотека. Той поддържа връзки с учени от цял свят, интересуващи се от събитията на Балканския полуостров – Република България, Македония и съседните им държави. Написва 12 книги, спонсорира множество автори, изследвали историята на България, Балканския полуостров, както и историята на българите в Северна Америка. Целият му живот е посветен в служба на българския народ. Той се бори за защита на българщината и прави всичко възможно чрез своята дейност имената на заслужилите и достойни българи по света да не се забравят и за тях да се знае истината.