Държавата плаща 6 бона на жена, ощетена от съда

  • 11 юли 2019, 21:33
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium %d1%81%d1%8a%d0%b42

Решение за сключване на приятелско споразумение по делото "Борисова срещу България" пред Европейския съд за правата на човека обявиха от правителствената преслужба. За целта българското правителство трябва да заплати на жалбоподателя обезщетение от 3 000 евро. 

Жалбата е заради решение на районния съд във Враца. Случаят е от 2010 година, когато на жалбоподателката бил съставен акт за дребно хулиганство, непристойно поведение към полицейски служител. В рамките на образуваната съдебна процедура по "Указа за борба с дребното хулиганство", тя се явила в Районния съд пред състав от един съдия. В жалбата си жената посочва, че не е разполагала с необходимото време и възможности да организира защитата си. В хода на съдебното заседание й било отказано да призове свидетели, които да подкрепят нейната версия за случилото се, като освен това тя не е имала достъп до адвокат. 

Според нормативна уредба по това време решението на Районния съд е окончателно и не е подлежало на обжалване пред по-горна съдебна инстанция, поради което не е била налице правна възможност жалбоподателката да упражни процесуалните си права в съответствие с изискванията за справедлив съдебен процес.