Дърводобивните фирми блокираха границата

  • 24 март 2015, 15:42
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 85cd a13f

Фирмите от дърводобивния бранш ще създадат до седмица и своя асоциация, която да защитава интересите. Това стана ясно днес край границата ни с България и Турция.


Още сутринта те блокираха за 15 минути движението пред българско-гръцкия граничен пункт "Капитан Петко войвода" и издигнаха плакати с надписи: "Не на незаконната сеч, да на законния износ на дървесина" и "Не на дървената мафия".


Около 12.30 на обяд за около десетина минути недоволните затвориха детелината на АМ " Марица" в близост до отбивката за Капитан Андреево.


Според демонстрантите мораториума върху забраната за износ на необработен дървен материал през следващите три месеца, който влезе в сила на 10 март, няма да даде търсеният ефект -спиране на незаконната сеч.


Фирмите от бранша обявиха, че ще съдят държавата заради гаранционните вноски, които те са внесли в горските стопанства за дървесината, която трябва да изкупят.


Забраната ощетява бизнеса на близо 800 компании в България. Вече има фирми, които са съкратили по 10-12 души заради намаляването на работата, коментираха протестиращите.


По думите на недоволните работещите в бранша нямат вина за незаконната сеч у нас.


Димитър Николов, собственик на фирма за дърводобив и един от лидерите на протеста обясни, че след като има забрана за договаряне с фирми от Гърция и Турция, следователно фирмите като неговата ще трябва да продават добитата дървесина в България, което от своя страна ще доведе до подбиване на цените, а от там и на монопол. Той посочи, че изкупната цена у нас на кубик дърва е 70 лева, а в Турция и Гърция е 80 евр.


По думите му у нас годишно се добиват 6, 5 млн. кубика дървесина. От това количество фирмите изнасят едва 900 000 кубика. Въпросът е риторичен: Къде отиват останалите количества?


След краткотрайната блокада по обед демонстрантите се оттеглиха настрана от шосето, за да не объркват трафика в района.


Ако не бъдат взети мерки за отмяна на забраната, протестите ще продължат. Протестиращите във вторник са категорични, че ще блокират пътища и граници и занапред.