"Душата на Балканите": Изложение на винари от Видин и Сърбия

  • 18 септември 2020, 13:34
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5

Изложение на винопроизводители от област Видин и регион Тимочка Крайна, Сърбия се провежда в рамките на проект „Съвместни инициативи за изграждане на капацитет и за подобряване на винения маршрут „Душата на Балканите““.

То се организира от Асоциация "Душата на Балканите" в партньорство с Видинската търговско-промишлена палата и е по програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия.

На събитието присъства заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова.

Тя поздрави организаторите и гостите от град Княжевац, Сърбия. „Видин е град с богато културно-

историческо наследство, с традиции във винопроизводството, с първото винарско училище в България, открито през 1887 г.

Като добавим и характерните за нашия край кулинарни ястия, Видин е предпочитана туристическа дестинация“, отбеляза тя.

И пожела изложението да се превърне в очаквана традиция за двата региона, която да привлича нови туристи не само от България и Сърбия, но и от други съседни страни.

Борисова връчи отличия и награди победителите от конкурса за най- добро вино, проведен на 4 и 5 юли в Княжевац. Вината са оценявани от авторитетна дегустационна комисия. В престижния конкурс са участвали 13 винарски изби от Сърбия и 7 от Видинския край. Първото място в трите

категории вина-бяло, червено и розе бе присъдена на винарна изба „Йович“, Княжевац с марката „Доинизие“. Две втори места си поделят избата от видинския край „Ново село“ в категория розе и изба „Джервин“, Княжевац в категория бяло вино. Третото място заслужи винарска изба „Микич“ от град Неготин, Сърбия.

Специална грамота за кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков бе връчена от Сдружението на производителите на природни вина и ракии, Княжевац. Наградата е за изключителен принос в развитието на добросъседските отношения в областта на туризма между Тимочкия край и Видинския регион.

Посетителите и ценителите имаха възможност да се запознаят с историята на винопроизводството от двете страни и да дегустират избрани вина от различни сортове.

Снимки: Община Видин