Два месеца остават до фолклорния събор в Рожен

  • 14 май 2015, 09:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54b533643f227

На 17 юли националният фолклорен събор в Рожен ще бъде открит от 400 гайдари, обявиха от община Смолян. Празненството, което ще се проведе в рамките на два дни, от 17-ти до 19-ти юли на изящните Роженски поляни, е под наименованието - <em><strong>Събор на народното творчество и животновъдството „Рожен”</strong></em>. По 100 гайдари от 4 лъча край върха ще се съберат заедно на голямата сцена, за да засвирят заедно пред декора на българския трибагреник.


Традицията датира от далечната 1898 г. и едва тази година се възобновява след 9-годишно прекъсване. Последното издание на родопския събор е било едва през 2006 г. Историята за раждането на това прекрасно българско събитие е много интересна. Побой над турски митничар от някогашния кмет на с. Соколовци стои в основата за родовите срещи на връх Рожен. Кметът, Тодор Станчев, преминал от словесна караница в бой с жандарма Хасан Чауш, който заповядал на селяните да почистят прохода от снега. До освобождението на Родопите през 1912 г. точно на върха минава границата между България и Турция. Соколовци било най-близкото село до поляните на Рожен и турските митничари принуждавали местните да почистват снега. След бойкота, който организират селяните, неотивайки на казано им място, Хасан Чауш слиза в селото да търси сметка. Така се стига до схватката с кмета на местните жители.


През 117-годишната си история съборът на връх Рожен не се е провеждал само в смутни време от българската история като Илинденско-Преображенското въстание. Тази година организаторите на едно от най-българските събития очакват над 200 000 посетители. Програмата се състои от: фолклорен конкурс „Рожен”, традиционни занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, кучета, крави и биволи. Млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции, народни веселби и нестинарски игри.


Очаква се най-внушителното българско празненство. Звученето на стотици гайди насред Родопите.