Дванадесетия празник на ябълката отбелязаха в Екзарх Йосиф

  • 01 септември 2018, 17:29
  • Default profile Автор Галина Стоянова
Medium img 6648

Народният представител Андриан Райков поздрави жителите на село Екзарх Йосиф, Община Борово, по повод Дванадесетия празник на ябълката.

„Ябълката е царицата на плодовете, а известна поговорка гласи: “Една ябълка дневно прогонва лекаря от вкъщи”. Благодарение на Вашето трудолюбие и знанието на Ваши съграждани като почетния гражданин на Русе проф. Атанас Митков – бивш ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев”, овощарството в това красиво село на Община Борово се възражда бързо“, каза в приветственото си слово Андриан Райков.

„Възродихте една традиция, която е израз на съхранение положителните неща в националната ни идентичност, като извечен корен на рода, основа на неговата жизненост и дълголетие, гаранция за не безлично, а видимо престижно присъствие в европейската общност“, подчерта Райков.

По време на единственото в България подобно събитие бяха представени на специален щанд над 27 сорта ябълки. Наред с това бяха изложени редица продукти, които се получават при използването на ябълки - от сок през сапун, шампоан, кроасани и пр. Над 30 различни щрудели, баници, кексове бяха показани в рамките на кулинарна изложба в центъра на селото.

Събитието бе уважено още от директора на Агенцията по заетостта Драгомир Николов, председателя на Общински съвет – Русе и ректор на Русенския университет чл. кор. проф. дтн DHC Mult инж. Христо Белоев, председателя на Общински съвет - Борово Пламен Симеонов, общински съветници, кмета на Община Борово Валентин Панайотов, ръководители на териториални структури на държавната администрация и гости. Всички те поднесоха своите поздравления на присъстващото множество.

С фолклорни песни и танци на местни самодейни групи, както и с такива, илюстриращи ползата от консумацията на ябълки празникът продължи пред читалището няколко часа. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха певецът Сунай Чалъков, местни самодейци.