Две лъвчета се родиха в Хасково, издъхнаха след 36 часа

  • 02 май 2019, 20:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 655 402 lyvcheta

Две лъвчета са се родили в зоопарка в Хасково "Кенана", но 36 часа по-късно починали. За трагедията разказаха от фондация "Четири лапи“, според които за животните не са положени адекватни грижи.

Управителят на зоопарка Валентин Ахтаров разказа, че двете лъвчета са се родили вечерта на 30 април. Майката е 12-годишната лъвица Петя, за която това е първо раждане. Месец преди раждането тя била отделена в самостоятелна клетка. След появата на бебетата лъвчета всичко било наред и персоналът започнал да следи развитието им, за да види дали майката ще се погрижи за малките, защото в условията на изкуствена среда обикновено това не се случва, съобщава haskovo.info.

Тази сутрин било установено, че грижи от страна на майката няма и лъвчетата не са в добро състояние. Майката отказала да ги храни. Когато са намерени, двете лъвчета били настрани от нея, изпаднали в хипотермия. 

Веднага е бил извикан ветеринар от външна клиника от Димитровград, с която зоопаркът има договор. Лекарят е установил, че животните са с хипотермия и малко по-късно са починали.

От организацията "Четири лапи" са категорични, че условията в зоопарка не са подходящи за животните, което е и причината за смъртта на малките лъвчета. Ако те били на стайна температура, нямало да измръзнат.

Зоопаркът няма лиценз вече пета година, тъй като разрешителното е изтекло през 2014 г. През 2017 г. са подадени документи за подновяването му. От РИОСВ – Хасково съобщиха пред Haskovo.info, че предстои до 2 седмици комисия да инспектира градината и да реши дали отговаря на условията за подновяване на лиценза. Засега от там не се ангажират с отговор дали случката с двете лъвчета може да повлияе на решението.

Снимката е илюстративна