Две общини бистриха заедно план-прием на ученици

  • 07 декември 2019, 10:42
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium mezdra plan priem 2020 2021 01

Общо 8 паралелки да се планират за прием в училищата след 7-и клас през следващата година в общините Мездра и Роман. Това предложиха представители на местната власт на работна среща  с областния управител Малина Николова, началникът на РУО-Враца Галина  Евденова, кметът на Мездра Иван Аспарухов, зам.-кметът на Роман Соня Тинчева и председателя на общинския съвет в Мездра Яна Венелинова. На форума се отзоваха също съветници, работодатели и представители на   дирекция „Бюро по труда“. 

Догодина средно образование се очаква да завършат 133-ма седмокласници в община Мездра и 43-ма - в Роман. На тази база възможният брой паралелки, в които се планира да се осъществи прием в VIII клас за учебната 2020/2021 г., е: 6 паралелки за община Мездра (в СУ „Иван Вазов“, СУ „Св. Климент Охридски“ – Зверино, ПГ „Алеко Константинов и ПГ по МСС – Мездра), и 2 паралелки за община Роман (в СУ „Васил Левски“ – Роман)  - едната професионална (специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“), другата –с Профил „Природни науки“, предложиха делегатите от искърския град.

По време на срещата стана ясно, че тази годинаНа практика от три възможни паралелки в бившето МТУ е сформирана само една паралелка. Причината: липса на желаещи да се oбучават по тези специалности.

Становището на Община Мездра за Държавния план-прием в VIII клас за следващата учебна година ще бъде представено в РУО – Враца в срок до 20 декември. След консултации с директориите на училища в него ще бъде разписано в колко и в какви професионални и профилирани паралелки ще бъде осъществен прием след VII клас догодина в двете професионални гимназии и в двете средни училища в общината. 

Позицията, около която се обединиха участниците в дискусията, е, че за изготвянето на балансиран план-прием, съобразен с нормативните изисквания и с потребностите на пазара на труда, е необходимо да си подадат ръка Общината (като медиатор), бизнесът, училищата и родителите.