Двойно скачат заплатите за преподаватели

  • 18 януари 2021, 20:32
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b2%d1%82%d1%83

Заплатите на преподавателите във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий" ще бъдат вдигнати почти двойно. До 30% е учеличението, като парите са от собствени средства на учебното заведение. Ще се повишат и минималните заплати на персонала, както и коефициентът за прослужено време - от 0.9 на 1.1, подчерта ректорът. Това съобщи ректорът проф. Христо Бонджолов. 

Подготвен е анекс към колективния трудов договор за увеличението, над 30 на сто от което е със собствени средства.

"Правителството направи достатъчен жест с праговете на работните заплати на преподавателите, но една голяма част, повече от 30% от това увеличение се дължи на собствени средства.Затова трябва да работим още по-добре за едно достойно заплащане", обърна се към колегиети си проф.Бонджолов, цитиран от "24 часа".

Учебният процес за зимния семестър завърши в срок, изцяло онлайн, заявиха от университетското ръководство. Изложен еграфик за полагането на държавните изпити, като сесията ще се проведе присъствено.

От 15 февруари започва летният семестър за студентите редовно обучение. ВТУ се подготвя за присъствено обучение, но само ако ситуацията го позволява.

Особен интерес от страна на кандидат-студенти в акцията "Рано рани" отчетоха от ВТУ. "За 6 седмици чрез новоизградената електронна платформа са се регистрирали над 627 кандидати- 494 по държавна поръчка и 133 платена форма. Това надминава с 30% резултатите ни от миналогодшната кампания към края на месец април", отчете зам.-ректорът доц. Димитър Симеонов.

Той съобщи, че през пролетта ще стартира и акция "Рано рани" за кандидат-магистрите.

Кандидат-студентските изпити във Велико Търново ще протекат изцяло в онлайн среда. Обявени са общо 4 сесии.

Въпреки пандемията близо 800 студенти имат действащи договори с работодатели по проекта за студентски практики на образователното министрество. За близо 500 от тях вече са признати разходите и парите са върнати от министерството.

"Ако се разхлабят малко мерките, за да могат студентите да влязат присъствено в училищата и детските градини, до есента ще изпълним квотата и ще можем да искаме още бройки. ВТУ работи със стотици работодатели от цялата страна и много от студентите са назначени на работа там, където са били на практика", обясни проф. Вихрен Бузов - зам.-ректор по управление на качеството и акредитацията.