Дядо Добри вдъхновява млади майстори 

  • 17 юли 2019, 13:31
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium krasimir mitov

Красимир Митов е дипломиран скулптор и преподавател в специализираното каменоделно училище във врачанското село Кунино. По инициатива на сдружение "Азбукари", той приема предизвикатеството със свои възпитаници да изработят паметник на Дядо Добри. Как върви работата и кога Светаца от Байлово ще "оживее" от камък, разказва скулпторът и преподавател Красимир Митов. 

- Г-н Митов, как се роди идеята в екип със своите ученици да направите скултура на Дядо Добри?

- Инициативата бе на сдружение "Азбукари", които ни потърсиха с това предложение. Приехме предизвикателството, защото изграждането на подобен монумент е изключителна чест и признание за нашето училище. Средствата се подсигуряват от сдружението, което ги набира чрез дарителска сметка. 

- На какъв етап е в момента работата по отговорния проект и какво предстои да се свърши?

- Преди по-малко от месец приключихме работата по гипсовия модел, на базата на който ще се изгради реалната скултура от камък. Сега предстои да се уточни локацията на бъдещия монумент и да започнем работа по същинския паметник.

- От къде черпихте представа за облика на Дядо Добри?

- За щастие, има много негови фотографии, от които съм взаимствал щрихи за лика и излъчването му. Смятам, че се получи много добър модел. 

- Взето ли е решение от какъв вид камък ще бъде претворена скултурата на светеца?

- Засега планът е да я изпълним от врачански варовик. Изчакваме обаче да разберем точната локация на монумента и чак след това ще започнем фактическата изработка. 

- Какви локация на паметника се обсъждат към момента?

- Желанието на сдружение "Азбукари" е монументът да се разположи в столицата, в близост до Храм-паметник "Св. Александър Невски". Това обаче зависи от волята и вижданията на местните власти, Министерство на културата и Светия синод. Предстои да видим какво решение ще вземат те.

- В какъв срок очаквате да се реализира финално проектът?

- Не мога да кажа. Вероятно ще започнем наесен, но сме зависими и от метеорологичните условия, тъй като такава скулптура не може да се изработва в затворено пространство.

- Досега поемали ли сте съвместно с ученици подобна отговорност - да претворите светец от камък?

- Не, това е първият подобен проект и се надявам да го реализираме достойно.

- Колко младежи взимат участие в работата?

- Гледам да се включват, колкото може повече. И по-малки, и по-големи. Идват, гледат, помагат и се учат. 

- Вдъхновява ли ги идеята, че Дядо Добри "ще оживее" в ръцете на техния учител?

- Вълнуват се, да. Осъзнават значимостта на задачата ни и участват с голямо желание.

- Полезно ли е за каменоделното училище в село Кунино да поема такива предизвикателства? Помага ли да се популяризира уникалната му същност? 

- Училището ни е единствено по рода си на Балканския полуостров. Подготвяме чудесни майстори от цяла България. Имаме деца и от София. Но да, такива проекти помагат да се чуе по-далеч за нас и евентуално, надявам се, повече деца да пожелаят да се развиват в тази посока, която е силно перспективна в световен мащаб.