Дядо мотивира ученик да влезе в политиката

  • 18 ноември 2019, 13:20
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium %d0%9a%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be %d0%a2%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b2

Ученикът Косто Томов счупи рекорда за най-млад общински съветник. Новият „старейшина“ получи 181 преференции на местния вот в Мездра и се изстреля начело в листата на БСП. Дванадесетокласникът вече положи клетва като съветник в железничарския град и сподели нагласите, с които влиза в местния парламент.

- Какво е чувството да сте най-младият общински съветник?

- Чувството е хубаво. Вече нямам търпение да започнем същинската работа в общинския съвет.

- Подготвен ли се чувствате?

- Да, имам идеи и амбиции да направя така, че младите хора в Мездра да имат повече условия за спорт и работа. Освен това, моят дядо Тома Томов е опитен политик и бивш народен представител. От дете съм му се възхищавал и винаги съм искал да поема по неговия път.

- Сега ли беше Вашият момент за влизане в политиката? Няма ли да пречи обществената работа на уроците на един бъдещ зрелостник?

- Изборният резултат ясно показа, че сега е моят момент. Получих много преференции, което значи, че хората ме подкрепят. По никакъв начин не мисля, че работата в общинския съвет ще попречи на образованието ми. Винаги съм имал отлични оценки и съм се справял добре в училище. Вярвам, че ще постигна добри резултати и на зрелостните изпити.

- Споменахте сериозния брой преференции за кандидатурата Ви на изборите. Какво показва анализът – младите хора на Мездра ли Ви дадоха рамо за местния парламент?

- Ами, да. Моят предизборен щаб бе сформиран от приятели и съмишленици на моята възраст. Проведохме активна кампания, в която себе си очевидно са припознали много млади хора. Това е нормално – и новото поколение трябва да има свой представител в общински съвет.

- Като настоящ ученик, виждате ли проблеми с материалната база или кадрите в образователната система на общинско ниво?

- Не, смятам, че училищата ни се модернизираха много, преподавателите ни са добре подготвени и това е гарант за все по-добре образовани млади хора.

- Какво им липсва на тези млади хора, за да изберат да останат и да се развиват в Мездра?

- Голям дефицит за общината е липсата на адекватни условия за младежки спорт. Смятам да обърна специално внимание на това при работата си в общински съвет.

- Да, но проектът за многофункционална спортна зала в Мездра буксува от години. Може да се възобнови?

- Надали ще е лесно, но опит трябва да се направи. Ако това не стане, трябва да се намери друг начин, защото не е адекватно община с размерите на Мездра да не предлага удобни места за спортни занимания.

- Ще кандидатствате ли във висши учебни заведения след завършване на 12-и клас?

- Да, имам такива планове.

- Ако станете студент в друг град, ще останете ли тук, за да работите за Мездра?

- Разбира се! Това е моята мисия – както аз, така и още млади хора като мен да останат в родния град, за да помагат за неговото развитие.