Дяволският мост и старите мостове в Източните Родопи

  • 23 март 2019, 13:06
  • Default profile Автор Ирина Ангелова
Medium %d0%9a %d0%94%d1%8f%d0%b2%d0%be%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8 %d0%bc%d0%be%d1%81%d1%82

Много са природните феномени в Източните Родопи като Каменната сватба и Каменните гъби, които се намират само на няколко километра от Кърджали. Тази част на планината изобилства и от мегалитни паметници. Наред със Скалния град на траките Перперикон, любителите на старините могат да посетят Тракийското светилище на Орфей край момчилградското село Татул, пещерата „Утроба” край село Ненково.

В област Кърджали се намират и едни от най- големите средновековни крепости като Устра  в Джебелско, Моняк и Вишеград край Кърджали, Кривус на територията на община Ардино. 

Старите мостове в Източните Родопи са ценно архитектурно наследство. Стръмните брегове на река Арда и притоците й – Върбица, Крумовица, Бяла река, Кесебир, са принудили строителите да приспособят пътя със стотици метри, дори километри, за да се избере най–подходящото място за мост. Много често тези мостове се наричат „римски”, така както всички старини се смятат за построени от римляните. Но мостовете в Източните Родопи по всяка вероятност са от Средновековието, когато пътят за Гюмюрджина и Беломорието е минавал покрай (или през) река Арда и притоците й.

Емблемата на Източните Родопи е Дяволският мост 

Една от емблемите на Източните Родопи е Дяволският мост над река Арда. Той се намира близо до село Дядовци на 6 км северно от град Ардино. Дължината на моста е 66 метра, широчината - 3,4 м, той е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11,50-12 метра, а по ръба е запазен каменен парапет.

Мостът е построен в началото на 16 век по заповед и желание на султан Селим I като част от път, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. Обявен е за защитен обект през 1979 г.

Мостът при село Ненково

Един от  красивите мостове е и до село Ненково, изграден на река Боровица, приток на Арда. Намира се в близост до село Ненково на 22 км от Кърджали. Изглежда магнетичен, откъснат от времето и забравен. Мостът до Ненково е асиметричен с пет свода с различна големина. Пътното платно е дълго 58 метра. Част от моста е разрушена от буйните води на реката.