60 капки прополис спират грипа

  • 07 февруари 2017, 14:10
  • Автор
  • ЗДРАВЕ

Medium fullsize

Прополисът помага да преборим настинките и грипа. Веществото в тъмнозелен, почти черен цвят, представлява смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията. Прополисът съдържа витамини, етерични масла, микроелементи и белтъчини. Той се използва от пчелите, за да покриват и „укрепват“ стените на кошера. За лечебни цели се прилага спиртен извлек (най-често 30%) на прополиса, който е известен като клеева тинктура. Разтворът е сред най-популярните методи, които се ползват при профилактика на простуда и грип. При деца се препоръчва по една капка за всяка годинка. Например за 4-годишно хлапе дозата е 4 капки на ден, разтворени в малко сок, мляко, вода или чай. При вече настъпил дихателен проблем, дозата се увеличава два-три пъти, разказва д-р Мариян Иванов, специалист по вътрешни болести и хомеопат, асоцииран преподавател към катедра „Фармакология и токсикология“ на Медицинския факултет на МУ-София. При възрастни могат да се прилагат 30-40 капки от клеевата тинктура на ден. За големите хора спиртният извлек също може да се разреди с малко вода или мляко. Сместа се приема 1-2 часа преди ядене. Ако вече сте покосени от грипа, дозата трябва да се увеличи двойно, за да може да има ефект, добавя д-р Иванов. Това ще рече – около 60-70 капки дневно. Прополисът има и силни противомикробни свойства и стимулиращо действие и върху възстановяването на клетките. Поради това си свойство той се прилага за ускоряване на процеса на заздравяването на рани.

В меда пък се съдържат над 70 полезни вещества и витамини, които го правят изключително ценен – ненапразно е известен и като „нектара на боговете“. Той е много полезен при простуда и настинки, защото е богат на витамини, повишава имунната защита и се бори срещу бактериите, обяснява д-р Иванов. Това е единствената храна, която няма нужда да се съхранява при специални условия, независимо за какъв период и колко продължително време става дума. Причината е, че „вътре“ не могат да се развиват и оцелеят никакви микроорганизми. През зимата често използваме меда за подслаждане на чай, но е важно да спазваме едно много важно правило. Той не бива да се добавя във врялата вода, а трябва да изчакаме малко чаят да поизстине, защото в противен случай ще се унищожат всичките му полезни свойства. Сред най-популярните видове у нас са акациев и липов, които се добиват от съответните дървета. Много полезен за нервната система е медът, получен от цветовете на лавандула, а този от магарешки бодил се използва за общо укрепване и стимулиране на имунитета.

Както с всяко лечебно свойство, и при употребата на мед и неговите производни трябва да се внимава и да не се прекалява. Той е противопоказен при хора, които имат диабет, а при пациенти с алергия може да се предизвика тежка реакция. Не бива да се дава и на много малки деца, предупреждават лекарите.

Всичко за здравето и здравеопазването – четете в специализирания сайт clinica.bg.