Хиляди носят 300-метровия флаг до Старозагорската Шипка

  • 07 февруари 2017, 09:55
  • Автор Цвети Василева
  • ПАМЕТ

Medium %d1%82%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d1%8c%d0%be%d1%80 1

Най-дългият трикольор у нас ще бъде развят за трета поредна година в Стара Загора навръх националния празник – 3 март. Очаква се хиляди старозагорци отново да излязат на паметно шествие и да понесат 300-метровия български флаг в похода му към Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Заради уникалната гледка в Града на липите ще пристигнат и още стотици гости от цялата страна.

За пръв път, по идея на кмета Живко Тодоров, трибагреникът извървя трикилометровия маршрут, носен от 300 военнослужещи от Втора механизирана бригада в Стара Загора през 2015 г., а миналата година се включиха и граждани. Кулминацията ще е на хълма, който местните хора наричат „старозагорската Шипка“. Знамето ще бъде издигнато на монумента „Самарското знаме“. Там през лятото на 1877 г. Самарското знаме и българското опълчение получават бойното си кръщение в ожесточена битка за града и за освобождението на България.

По-късно тази година с възпоменателна историческа възстановка старозагорци ще отбележат 140-годишнината от епичните боеве край Стара Загора - със спасяването на Самарското знаме, посрещането на руските войски и генерал Гурко край катедралния храм „Св. Димитър“ от видните старозагорци Анастасия Тошева, Петко Рачов Славейков, Георги Славов, градските първенци и много граждани. Кулминацията на честванията ще е през август.

Край града на 31 юли 1877 година е първият голям сблъсък от Руско-турската война. В знойния юлски ден около 3500 души от състава на Българското опълчение, предвождани от ген. Столетов, за първи път влизат в бой за свободата. Стара Загора изживява най-голямата си трагедия – градът е изгорен до основи, а жертвите са хиляди.

Днес, 140 години по-късно, денят е символ на гордост за заралии, които всяка година поднасят венци и цветя на паметните места, свързани с боевете - мемориала „Бранителите на Стара Загора“, Мавзолей - костница „19 юлий 1877 г.“, „Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин“, „Паметник на загиналите в Джуранлийския бой от 1877 г.“, „Паметник на защитниците на Стара Загора – 19 юлий,1877 г.“ в парк „Пети октомври“, „Паметник на загиналите във войните старозагорци“ в парк „Александър Стамболийски“ (Алана).

Повече от 15 са събитията, включени в програмата на общината за отбелязване на годишнината от боевете. Предвидени са ритуали край „Паметника на защитниците“ по повод 115 г. от откриването му, край мемориала „Бранителите“ по повод 140 г. от гибелта на подп. Калитин и 40 г. от откриването му, както и при село Калитиново за боевете при с. Джуранлии.

На Старозагорския бой и Руско-Турската освободителна война са посветени веществено-документална изложба „Знамето на свободата“, национална научна конференция с участието на учени от Русия, Финландия, Румъния, Сърбия, Черна гора и България, както и теоретична конференция в Регионалния исторически музей.

Край с. Сладък кладенец пък ще се проведе възстановка на трагичните събития през 1877-ма в селото, а Старозагорският драматичен театър подготвя стихове и песни за мъдростта и гордостта на старозагореца под наслов: „Живей, моя бяла, зелена и алена Стара Загора“.

 

Парк „Артилерийски“ е новата гордост за спорт на заралии

Новият парк „Артилерийски“ е най-голямата придобивка за старозагорци в последните години. Той е единственият нов парк, изграждан у нас за последните 30 години. Площта му е близо 140 декара и разполага с всичко необходимо за отдих и развлечение. Инвестицията, на изграденото до момента на площ от 90 дка, е за 5 млн. лв., от които 4 милиона са от държавната публична инвестиционна програма и 1 милион собствени средства на общината.

За децата са обособени зони за игра на всички възрастови групи, с ударопоглъщаща настилка и предпазна ограда. Освен зоните за игра на деца от 0 до 3 години, от 3 до 12 години, от 12-18 години, е оформена и зона за игра на деца с трайни увреждания. В североизточната част са обособени игрища за минифутбол и трибуни със 100 места, за баскетбол, две площадки за бадминтон (волейбол), два тенис корта и фитнес на открито с 5 уреда. Всички игрални полета са осветени и оградени с четириметрова ограда. Пешеходни и велоалеи осигуряват достъп до отделните зони на парка.

С избрани от историята на града артефакти е изпълнен красив лапидариум, който заедно с кът с три сухи шадравана и алпинеум, допълват красивия парк. Предвиден е и минизоопарк за отглеждане на дребни декоративни птици. Изградената японска градина с изкуствено езеро е подходяща за водоплаващи птици.

„Желанието ми е тази година да изградим разширението на парка, което включва и строеж на многофункционална зала“, казва кметът Живко Тодоров. Проектът предвижда вдигането на православен храм, места за детски лунапарк, „зелен“ амфитеатър за летни прожекции, централна зона, богато залесена с цветя, скейтпарк, въжена градина, катераческа стена и стрийт фитнес и др.Веселина Кацарова стана емблема на операта

Оперната прима Веселина Кацарова стана артистичен директор на Държавна опера Стара Загора през новия творчески сезон 2016/2017 г. „Можем да бъдем много достойна опера, в която да влиза нашата публика. За да продължи операта да живее, трябва да й предлагаме качествени спектакли“, категорична бе „любимата дъщеря на Стара Загора“. Тя обеща да работи за възраждането на операта и се включи в 47-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство (ФОБИ) с концерт в памет на Красимир Кюркчийски, съвместно с ансамбъл „Филип Кутев“.

Старозагорската опера е първата опера в България извън столицата. На 27 февруари 1925 г. в Града на липите за пръв път е поставена операта „Гергана“. Независимо от трудностите през Втората световна война операта не прекъсва дейността си.

Новата модерна сграда е открита на 14 март 1971 година. Тя е по проект на архитектите Михаил Соколовски, Борис Камиларов и Цанко Хаджистойчев. Това е първата сграда в България, строена специално за опера. Сцената й е една от най-големите и най-модерните на Балканския полуостров. През 1991 година пожар унищожава сградата. Изпепелени са сцената, салонът, безценни декори, сценични костюми, музикални инструменти.

На 5 октомври 2010 г. – 19 години след опожаряването и 85 години след създаването на операта на Стара Загора, е първото представление във възстановената сграда – премиера на операта „Кармен“. След реконструкцията Старозагорската опера отново разполага с най-голямата и най-модерна въртяща се сцена в страната. На 16 декември 2010 г. в категорията „Култура, наука, религия“ печели в конкурса „Сграда на годината“.

Вече 47 пъти Старозагорската опера е домакин на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Във фестивалните вечери старозагорци и гостите на града се любуват на най-новите спектакли на оперите в страната.

Старозагорската опера е и новатор в сценичното изкуство. За първи път у нас на 6 юни м. г., по повод 100 години от създаването на футболния клуб „Берое“, на едноименния стадион в Стара Загора бе поставен зрелищният спектакъл на операта „Аида“ на Джузепе Верди. Тази година е замислена нова грандиозна постановка на стадион „Берое“.

 

Митрополит Методий Кусев – баща на зеленото сърце на града

Парк „Митрополит Методий Кусев“ („Аязмото“) е „зеленото сърце“ на Стара Загора. Той е разположен на 3200 дка, там преобладават кипариси, кедри, черен бор, алепски бор, които се редуват по уникален начин. Създаден е през 1895 г. от митрополит Методий Кусев под името „Св. княз Борис-Михаил“.

Обновяването на парка е другият приоритет за кмета Живко Тодоров през тази година. Общо 7 млн. лв. е заложеният бюджет за благоустрояване, паркоустрояване и подобряване на физическата среда на „Аязмото“ – първият градски парк от европейски тип в България. Проектът предвижда възстановяване и обогатяване на дендрологичния състав в парка. Като нови атракции проектът предвижда изграждане на въжена градина, поставяне на Боулдъри – съоръжения за катерене, изграждане на нова спортна площадка в по-ниската част на парка под „Хижата“, създаване на система от велоалеи по съществуващи маршрути, кът с велоатракции. В зоната на „Малкото Аязмо“ е ситуиран „амфитеатър на открито“ със „зелена“ сцена. Предвижда се и цялостно обновяване на съществуващите детски и спортни съоръжения. В обхвата на проекта не са включени Летният театър и Зоопаркът.

На мястото на днешния парк в края на XIX век е имало дъбова гора, която била изсечена от турския аскер, за да се осигури безопасно пребиваване на султанския везир, отседнал в Стара Загора по време на обиколката си из Османската империя. След това митрополит Методий Кусев се заема с нелеката задача да възроди парка, въпреки че идеята му е приета скептично от старозагорци. Владиката обаче не се отчайва, изпраща писма до православни манастири и църковни общности в различни краища на света с молба за изпращането на семена на най-различни дървесни видове. Въпреки перипетиите успява да създаде красив и богат на растителни видове лесопарк и го превръща в една от гордостите на града.

През 1996 г. признателните старозагорци поставят барелеф на Методий Кусев в знак на благодарност към заслугите му. В парка до параклиса „Свети Теодор Тирон“, застроен на мястото на древно езическо светилище, се намира гробът му.Пускат свободно мечки в „Аязмото“

Седем мечки да бъдат пуснати да живеят свободно в гората на парка „Аязмото“. Това ще стане по проект „Зелена гора“, за който се чака финансиране от холандската природозащитна организация „Алертис“ – Фонд за опазване на природата и мечките. Местните старейшини вече дадоха зелена светлина за проекта и прехвърлиха 60 дка площ от парк „Аязмото“ за осигуряване на нужното пространство за свободно движение на кафявите мечки. Те ще обитават зона северно от зоопарка, тя ще бъде обезопасена с двойна ограда, по чиято вътрешна страна ще тече нисковолтов ток.

Отглеждането на кафявата мечка е традиция в Стара Загора. Неслучайно символът на парка е статуя на две борещи се мечета. Легендарната меча двойка Белла и Марк Антоний вече има седем поколения и техните наследници обитават зоокътове в цялата страна. Зоопаркът в Стара Загора е общински. Годишно се отделят 240 хил. лв. за издръжката, докато приходите от билети са в размер на 170 хил. лв. В момента входът за деца до 7 години е безплатен, тези от 7 до 17 г. влизат срещу левче, възрастните дават по 2 лева. Засега не се предвижда увеличаване на цените.

В зоопарка се отглеждат около 400 екземпляра от приблизително 80 вида бозайници, птици и земноводни. Могат да се видят животни от почти всички континенти - кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, тигри, як, енот, ягуар, лама, лъв, щраус, ему, папагали.