Житният режим – посланието на душата към тялото

  • 07 февруари 2017, 14:25
  • Автор
  • ЖИВОТ

Medium %d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bd %d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b8%d0%bc

Обичай съвършения път на истината и живота. Постави доброто за основа на дома си, правдата за мерило, любовта за украшение, мъдростта за ограда и истината за светило. Само тогава ще ме познаеш и аз ще ти се изявя.

Из „Заветът на Цветните лъчи на Светлината“

От години свързваме месец февруари с Житния режим на Учителя Петър Дънов. Наричат го житна диета, гладуване с жито, пречистване след пълнолуние. Най-точните определения, които сме срещали в мрежата, се свързват и с „лекота“, „хармония“, „любов“. И още, че Житният режим е помощ от душата към тялото и от тялото към душата. Започва се винаги около пълнолуние до 2-3 дни след началото, а тази година фазата пълнолуние е на 11 февруари. Пълният Житен режим продължава 10 дни, като следва захранване с ангелска супа от 3 картофа, малко магданоз и щипка сол за литър вода. Най-важното условие обаче е житното хранене да се прави с радост. Затова и понякога е по-добре да се съкрати, но не и да се стига до усещането за мъчение. Появата на главоболие или раздразнителност през периода отминава с 1-2 чаши топла вода. Наред с житото, водата е изключително важна по време на пречистването. Пийте на воля по 1,5-2 литра дневно. Хранете се бавно, радвайте се на вкусовете и не напрягайте тялото си да страда от глад. Колкото дни успеете да преминете с Житен режим – те са си ваше постижение. Още толкова време трябва да продължи и т.нар. „захранване“. Дневно се приготвя около 100 грама жито, което се сварява леко - до разпукване. Добър вариант е смесването на житото с лимец. Може да пиете водата от свареното жито вместо закуска. Освен житото могат да се приемат по желание до 3-5 ябълки на ден, до 9-12 ореха и по 3 лъжици мед.

По време на Житния режим ставайте рано. Ако имате възможност, посрещайте изгрева и нека мислите ви не са насочени само към това колко храна може да приемете за деня. А колко хубав ден предстои. Много хора правят Житния режим и през останалите месеци от годината, като продължителността е индивидуална, но основно цели пречистване на тялото и душата. Отново действа правилото да се започва до 2-3 дни след пълнолуние. 

Петър Дънов: От вас зависи да живеете едновременно на Небето и на Земята


  • Онова, в което ти дълбоко вярваш и което дълбоко чувстваш в душата си, определя целия ти живот.

  • Умът продължава живота. Ако човек мисли правилно, удължава живота си.

  • Когато Словото стане плът, то видоизменя и самата плът. Истинският живот е този, в който Слънцето става плът.

  • Животът се поддържа от Слънцето, но се пречиства от Луната.

  • Който живее по Божествените принципи, ще бъде в мир и любов със себе си, с ближните си и с враговете си. Който люби врага си, е човек на бъдещата култура.

  • Бог ме създаде добър. Петната, които имам, са мои. Ще изчистя петната.

  • Къде е Небето? Небето е на Земята. От вас зависи да живеете едновременно на Небето и на Земята.

Фази на пълнолуние за 2017 г.

11 Февруари 02:33

12 Март 16:53

11 Април 09:08

11 Май 00:42

9 Юни 16:09

9 Юли 07:06

7 Август 21:10

6 Септември 10:03

5 Октомври 21:40

4 Ноември 07:22

3 Декември 17:46Връзката с Вселената

Смята се, че началото на Житния режим дава необходимата връзка на човек с Вселената. И има известно значение от деня, в който се започва.

Неделя ни свързва със Слънцето, Духа и Светлината.

Понеделник – човек ще отвори сърцето си за Любовта, ще пречисти душата си.

Вторник – насочваме усилия към развитието на ума и положителните нагласи.

Сряда се смята за ден, чрез който се влиза директно в лечебницата на природата.

Четвъртък позволява да се концентрираме върху своята воля и да насочим живота си в желаната посока.

Петък е връзката със Словото и Любовта на Земята.

В който и ден да се случи началото на Житния режим, помнете, че най-важното е да го започнете с желание. Да усетите, че ще го правите заради себе си с цялата добронамереност отново към себе си.

Примерен ден на Житен режим

6:30 пием чаша топла вода, лъжичка мед

7:00 хапваме първата ябълка за деня

7:30 1/3 от дневното жито, което е общо 100 г (може да заместите или да допълните това хранене с водата от свареното жито)

8:00 първи 3 ореха

09 – 11:30 топла вода, мед

12:00 време е за ябълка

12:30 1/3 от дневнотожито

13:00 3 ореха

14 – 17:30 вода, мед

18:00 ябълка

18:30 1/3 от покълналотожито

19:00 3 ореха

Първи ден на захранване

6:30 пием чаша топла вода, мед

7:00 хапваме първата ябълка за деня

7:30 1/3 от дневното жито, което е общо 100 г (може да заместите или да допълните това хранене с водата от свареното жито)

8:00 първи 3 ореха

09 – 11:30 топла вода, мед

12:00 време е за ябълка

12:30 Ангелска супа и 1/3 от покълналото жито

13:00 3 ореха

14 – 17:30 вода, мед

18:00 ябълка

18:30 1/3 от покълналото жито

19:00 3 ореха

Ангелската супа има своите разновидности, но най-разпространената „рецепта“ за нея е няколко картофа (3-4 според големината им), малко сол, връзка магданоз. Постепенно към нея добавяте целина, морков, грах и т.н. Вместо картофи за втория ден може да използвате тиква. Пак на втория ден може да започнете с допълнителен плод – круша, банан, портокал. А във вечерята да включите салата от моркови и варен картоф. През третия ден за обяд вече може да се хапва варен или задушен ориз, маслини. Следва се правилото – колкото дни Житен режим - толкова дни захранване. И постепенно изключване на покълналото жито. Житният режим е щадящ и основното правило при него е да се съобразявате с вътрешното си усещане. Затова и общите правила са лесни за спазване. Хубаво е през захранването половината от храната ви да е от пресни плодове и зеленчуци, както и ядки.

А останалото в чинията да е варено или печено. Следвайте основната линия на разделното хранене – първо плодовете, а след 20 минути основното хапване. Ако не можете без мазнина, то нека са няколко капки зехтин. Въздържайте се от зеле и боб. Ако кафето ви е страст, то нека е 1 на ден и след плода. Не пийте алкохол. И да се върнем на началото – Житният режим се прави с радост.