Мексиканска вълна със санирането в Гоце Делчев

  • 07 февруари 2017, 14:00
  • Автор Владимир Симеонов
  • ПЪЛНА ПРОМЯНА

Medium %d0%93%d0%94 %d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8 %d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b5

Мексиканска вълна за саниране на блоковете обзе Гоце Делчев. Новите красиви фасади на сградите помагат на хората да пестят от отопление и променят визията на града.

Санирането е резултат от добрата работа на кметската администрация и на активността на жителите в блоковете, признават хората в града под Пирин планина. Общината търси всякакви възможности за финансиране и постигане на енергийна ефективност на жилищните сгради. През октомври миналата година бе добрият пример за тези усилия. Бяха открити две сгради на улица „Бяло море“. Те се финансираха по две различни програми. Блок „Иглика“ бе обновен по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Многофамилна жилищна сграда на №18 - блок „Кокиче“, бе санирана с осигурено финансиране от националната програма за енергийна ефективност. „Благодаря за доверието на гражданите към нас и към тези програми. Благодаря и за доброто взаимодействие и професионалната работа между всички институции за реализирането на проектите за саниране на жилищните сгради“, каза кметът на общината Владимир Москов.

32 са жилищните сгради, които ще се санират, до момента работата е приключила в повече от една трета от тях. Почти няма блок в град Гоце Делчев, който да отговаря на изискванията на националната програма и да не е включен за обновяване. Интересът от страна на гражданите е огромен, като основната причина за това са резултатите до момента, които всички могат да видят. Затова има регистрирани нови десетки сдружения на собствениците.

Майсторите извършват монтаж на нова ПВЦ дограма по апартаментите и общите части на сградата, топлинно изолиране на външни стени и покрив, хидроизолация и отводняване на покрив, ремонт на заземителна и мълниезащитна инсталация, ремонт на електроинсталация в общите части и въвеждане на енергоспестяващо осветление.

 

Кметско рамо за „Щуро маке“ и Неврокопския ансамбъл

Община Гоце Делчев е на челните места по брой на самодейци на глава от населението. Кметството подкрепя финансово и морално дейността на читалищата в различните населени места. „Защото тези културни институти и самодейните състави към тях са извор на българщината, те поддържат жив духа дори и в малките села. Радваме се на огромен брой самодейци – певци, танцьори, музиканти“, казва кметът Владимир Москов. Почти всички по-големи заведения са с оркестри и предлагат жива музика на клиентите си. Много от музикантите намират препитание и в курорта Банско, най-вече през зимния сезон. Търсят ги и от други краища на страната, често пътуват, за да свирят на сватби и фестивали. Навсякъде познават оркестрите „Щуро маке“ и „Импулси“. Славата на Гоце Делчев и зад граница носи и най-известната формация – Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци, който миналата година чества своя 70-годишен юбилей.

 

Превръщат в туристическа перла най-новото село у нас

Най-новото село у нас – Попови ливади, ще се развива като туристическа перла. На фона на обезлюдяващите места в страната, най-новото населено място в едноименната местност е пълно с живот. Намира се на 1424 метра надморска височина, но тук в изобилие са и крайградските къщи, и изградените почивни станции. Над 400 вили и къщи са вдигнати в Попови ливади. Новото селище не само ще запази своя курортен характер, но амбицията на местната власт е обявеният още през 1967 г. за климатичен планински курорт да се развие и да не е само с местно, но с национално и международно значение.

Община Гоце Делчев ще развива село Попови ливади с включването му за финансиране по различни европейски и национални програми през новия програмен период. Досега това нямаше как да се случи, тъй като не се отпускат инвестиции за ненаселени места. „Желанието ни е да го превърнем в европейско и модерно селище. Местността стана село най-вече заради волята на общинската администрация и на общинския съвет. Предстои изготвянето на проекти за кандидатстване по европейските програми. Искаме да подменим водопровода, канализацията, да оправим пътната инфраструктура“, разкри кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов. Един от тях ще е по Трансгранично сътрудничество с Гърция за ремонта и възстановяването на занемарения ученически лагер в селото. Инициативата е съвместна с гръцката община Просочани. След реализацията му базата, която е за над 100 ученици, ще се ползва от български и гръцки деца, а и не само от тях. Там децата ще отдъхват и ще се забавляват сред красотата на Пирин планина.

 

Градът с най-модерна спортна зала

Многофункционалната спортна зала „Неврокоп арена“ в града под Пирин планина бе официално открита на 2 ноември 2016 година. Всички местни жители се гордеят с новата придобивка. Изграждането на най-модерното спортно съоръжение в целия Пирински край струва близо 4 милиона лева, като 3 313 792 лв. са осигурени от държавния бюджет чрез публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Останалите 620 000 лв. са от бюджета на общината. „Не е малка сумата, която задели общината, но всичко в името на спорта, на младите и на децата си струва. Благодаря на правителството и лично на Бойко Борисов за подкрепата в реализирането на този много важен проект не само за Гоце Делчев, но и за съседните общини Гърмен, Сатовча и Хаджидимово“, казва кметът Владимир Москов.