Първо в Kmeta.bg: „Посветен на Отечеството“

  • 07 февруари 2017, 08:25
  • Автор Биляна Веселинова
  • МИСИЯ

Medium  d0 9d d0 b0 d1 86 d0 b8 d0 be d0 bd d0 b0 d0 bb d0 bd d0 b0 d1 82 d0 b0  d0 b1 d0 b8 d0 b1 d0 bb d0 b8 d0 be d1 82 d0 b5 d0 ba d0 b0

Три уникални документа - протоколът от общото събрание на БРЦК, проведено в Букурещ от 29 април до 4 май 1872 г., фотография на Васил Левски с участници във Втората българска легия и единственият запазен печат на БЦРК ще бъдат показани в национална изложба през тази година. Експозицията е дело на гл. ас. д-р Милена Тафрова и д-р Руслан Иванов към Български исторически архив при Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и е посветена на Годината на Левски. Своеобразната предпремиера на изложбата е в историческия музей в Асеновград, а на 17 февруари „Посветен на Отечеството“ ще може да бъде видяна в Националната библиотека в София. А във февруарския брой на безплатния вестник на България - Кмета.bg, за пръв път показваме част от изложбата. На 19 февруари пак в Националната библиотека ще има Ден на отворените врати, в който гражданите и гостите на София ще могат да разгледат експозициите. От началото на месец март изложбата ще достигне до максимален брой българи, като предстои да бъде показана в библиотеки и музеи в страната, отбеляза пред Kmeta.bg директорът на институцията доц. д-р Красимира Александрова. В програмата на Националната библиотека на 16 февруари е предвидено и представяне на книгата на Николай Иванов „Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски“. На 18 юли, когато е роден Апостола на свободата, в Националната библиотека ще се състои и презентация на електронното издание на тефтерчето на Левски. В сайта на Националната библиотека ще има специален раздел за Васил Левски, изработва се и QR-код, който ще позволява лесен достъп до тефтерчето на Апостола.

 

Календар за представянето на експозицията в регионалните библиотеки до 30 юни 2017

1-15 март Варна

16-31 март Разград

1-15 април Враца

16-30 април Силистра

1-8 май Дулово (в сградата на общината)

9-19 май Кърджали

20-31 май Габрово

1-15 юни Монтана

16-30 юни Велико Търново 

Доброволци подготвиха дигитализацията

Доц. Красимира Александрова,

директор на НБ „Св. св. Кирил и Методий“

С дигитализацията на тефтерчето на Левски е подобрена резолюцията, контрастът на документа. Дава се възможност за по-детайлизирано изследване на дигиталното копие. Проектът се работи от доброволци. Заедно с тях ще подготвим на сайта на Националната библиотека рубрика „Виртуални изложби“ и стартът ще е точно с тефтерчето на Левски. Фондът на Левски се състои от 162 документа, но архивът стига до 255 заедно с документите, свързани с живота и делото на Апостола от архивните фондове на Любен Каравелов, БРЦК, Данаил Попов, Иван Кършовски и Найден Геров. Голяма част от тях се съхраняват в трезор на БНБ. Изключително ценен за изследователите е проектоуставът на БРЦК - „Нареда на работниците за освобождението на българския народ“. В нея са описани принципите на БРЦК. Няколко пъти в годината специалисти реставратори следят състоянието на старите книжа. Всички тези документи са дигитализирани, но сега идеята е те да са на място в сайта ни, където тематично да бъдат обвързани с името на Васил Левски. Не на последно място всички материали ще бъдат достъпни вече и от българската диаспора в чужбина. Това е един реверанс към нашите сънародници, които живеят извън България. 

Камера ще съхранява светините ни

Модерна камера в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще осигури условия за съхраняване на книжния фонд на България и ще помогне за запазването на книжовно-документалното наследство в библиотеките в цялата страна. Експертите очакват през камерата да минат и огромното количество архиви, останали от времето на Османската империя. След обработката им ще има възможност за тяхната реставрация и дигитализация. В момента голяма част от безценния архив се съхранява в трезор при специални условия в БНБ. Но методът „Аноксия“ ще позволи и работа с документите след специалната им обработка с азот. Монтирането на камерата вече е на финалната права и машината ще заработи до края на февруари.