София, Казанлък и Тутракан са отличниците срещу снега

  • 07 февруари 2017, 08:55
  • Автор
  • КОНКУРС

Medium  d0 90 d0 ba d1 81 d0 b0 d0 ba d0 be d0 b2 d0 be

Kметовете на София, Казанлък и Тутракан получиха най-голямото признание на съгражданите си през януари. Те спечелиха безапелационно народния вот в първия конкурс „Кмет на месеца“ за 2017 г., организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg. В превърналото се в традиционно онлайн гласуване хората даваха оценка на кметските екипи и наетите фирми за снегопочистването в общините. В битката с тежките снеговалежи се включиха хиляди работници и машини, а градоначалниците лично следяха работата на наетите компании. Във вота си на Kmeta.bg жителите на общините дадоха оценката си и посочиха отличниците.

Сред големите общини с население над 50 000 жители безспорен победител стана столичният кмет Йорданка Фандъкова. 75% от гласувалите са дали вота си за нея. Снегорини в малките квартални улици се оказаха едни от най-споделяните снимки в социалните мрежи от софиянци. И те бяха факт, макар с приоритет винаги да се чистят улиците, по които се движи градският транспорт. 150 снегорина бориха стихията в най-големия град на България. На второ място в януарската класация за голяма община остана Велико Търново, а на трето – Варна.

Оспорвана беше битката в общините с население между 20 и 50 хил. души. Тук спечели също дама – кметът на Казанлък Галина Стоянова с 27%. Среброто и бронзът отиват за колегите й от Кюстендил и Смолян - Петър Паунов и Николай Мелемов.

Ураганният вятър доведе до затваряне на пътища в община Казанлък, но в града сериозни проблеми с почистването на артериите нямаше. Истинска мобилизация в очакване на студа и снега обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов. Мерките проработиха, особено на фона на рекордните за цялата страна -26 градуса и преспите в целия регион. В Смолян, макар част от снегопочистващата техника да не си бе свършила работата на 100%, улиците също бяха добре почистени, а проблеми с придвижването в града нямаше. Кметът Мелемов пък глоби виновните фирми.

Победителят в категорията „Малка община с население под 20 000 души“ е кметът на Тутракан Димитър Стефанов. Той спечели вота с 51 на сто. Веднага след него също с много гласове се подреди кметицата на Козлодуй Маринела Николова. В Тутракан основният проблем бе силният вятър, а не толкова снегът. Пътищата в цялата Силистренска област бяха затворени в първите дни на виелицата, усложнена остана ситуацията и в следващите дни. Местната управа трябваше да решава проблеми освен по пътищата и улиците, но също и с тока и водата в общината. Оценката на хората пък показва, че кметът Стефанов и екипът му са се справили повече от добре.

През февруари Порталът на българските общини Kmeta.bg насочва вниманието на съгражданите ни към политиките на кметовете по общини за запазването на българското. В месеца, в който почитаме Апостола на свободата Васил Левски и дни преди Националния празник – 3 март, ви питаме кои градоначалници са „Стожери на българщината“.