Опашка за селфи с 30-килограмови Шипка и „Ал. Невски“

  • 09 октомври 2017, 13:12
  • Автор Павел Стаменов
  • ХИТ

Medium 7  2

Българската история оживя в миниатюри под крепостта Царевец във Велико Търново. В края на септември в старопрестолния град бе открита най-новата туристическа атракция – парк музей, наименуван „Търновград – духът на хилядолетна България“. Само за седмица след откриването, новият обект бе посетен от близо 10 000 души, като 6000 от тях разгледаха прецизните до последния детайл макети само през първия ден.

Паркът е създаден от компанията „Украйна на Балканите“, представлявана от семейство Наталия и Александър Меншикови. Частната инвестиция се очаква да достигне до около

2 милиона евро

през пролетта

когато атракцията ще е изцяло завършена. Красивата зона е създадена върху общинска площ, която инвеститорите наеха за 10 години. Теренът е взет след конкурс, обявен от Община Велико Търново. Цялата процедура бе съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство и с Министерството на културата.

Идеята за парка възниква след посещение на семейство Меншикови през лятото на 2016 г. Тогава те остават възхитени от Велико Търново и крепостта Царевец. Тъй като имат 15-годишен опит в тази сфера, решават България и Старата столица да бъдат следващата локация, в която да създадат парк с миниатюри.

След получаването на разрешенията и извървяването на бюрократичните стъпки, оформянето на новата атракция продължи около три месеца и бе

под непрестанното наблюдение на именития археолог проф. Хитко Вачев

Работници от България, Украйна и Гърция бяха ангажирани на терен.

Повече от 40 миниатюри на знакови български забележителности вече са подредени в китно оформеното пространство от 12 декара, намиращо се в подножието на Балдуиновата кула. Някога там е бил средновековният квартал „Френкхисар“. Още 30 ще бъдат доставени напролет – за началото на следващия туристически сезон.

Миниатюрите показват как изглеждат емблематични исторически и архитектурни шедьоври в страната ни, както и обекти от съвремието – летища, пристанища, представителни сгради и пр. Мащабът им е 1:25. Сред естествена растителност са изложени макети на крепостта Царевец, паметника на Асеневци във Велико Търново, храм-паметника „Св. Александър Невски“ и сградата на Народното събрание в София, катедралата „Успение Богородично“ във Варна, Античния театър в Пловдив. Поставени са крепостта

Баба Вида, Асеновата крепост, Бачковският и Рилският манастир

Паметникът на свободата на връх Шипка, храмове в Несебър, пристанището и летището във Варна, жп гарата в Плодвив, „Панорамата“ в Плевен и др.

Всички миниатюри са проектирани и изработени в цеха на инвеститорите в Киев, Украйна, и са транспортирани с камиони до България.

Семейство Меншикови има дългогодишен опит в бранша – повече от 15 години. Фирмата им е създала подобни паркове в Украйна, Русия, Грузия, Холандия, Белгия.

От българските миниатюри най-мащабни са тези на храм-паметника „Св. Александър Невски“ и на паметника „Шипка“. Тежестта им е между 10 и 30 килограма. Изработката отнела между 3 и 9 месеца, в зависимост от обема на съответната миниатюра. Материалът е специална пластика, която издържа на пек, студ, сняг и дъжд, пригодена е да стои целогодишно на открито и се ползва и в рекламния бранш. Използвани са 3D принтери.

Кметът Панов: Паркът ще привлече още туристи

„Паркът „Търновград – духът на хилядолетна България“ описва историята, духа, културата на нашата държава и народ. Тук са показани сгради, църкви, исторически забележителности, които всеки един българин и всяко едно дете трябва да познава. Благодаря на инвеститорите, на архитектите, историците и археолозите, на всички, които бяха ангажирани със създаването на тази нова атракция. Паркът е пример за успешно партньорство между местната власт и бизнеса и отваря нова страница в развитието на културния туризъм във Велико Търново“, коментира по време на откриването кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той се надява чрез новата атракция градът да стане част от общата мрежа на градове по света, в които има създадени подобни паркове с миниатюри.

Атракцията работи целогодишно,

веднъж в месеца – с вход свободенНовата туристическа атракция ще работи целогодишно. През активния туристически сезон паркът ще е отворен от 8 до 19 ч., а през есенните и зимните месеци – от 9 до 18 ч. Билетът е на цена от 10 лева, но са предвидени редица облекчения за учащи и пенсионери. Инвеститорите обмислят един ден от месеца входът да бъде свободен.

Около 10 ще са постоянните работни места. Ще се търсят екскурзоводи, които владеят румънски, английски и немски език. По думите на Александър Меншиков, паркът може да се използва от учителите по история за открити уроци.