Кметовете ни на старта на БГ европредседателството

  • 17 януари 2018, 15:41
  • Автор
  • ЦЕРЕМОНИЯ

Medium 26230789 2109186875976038 7096743425865305067 n

Кметове бяха гости на старта на Българското председателство на Съвета на ЕС. Те гостуваха на официалната церемония в Народния театър „Иван Вазов“, която се проведе на 11 януари в столицата. Сред градоначалниците бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов и председател на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), заместник-председателите на НСОРБ Донка Михайлова, кмет на Троян, Иво Димов, кмет на Димитровград, Хасан Азис, кмет на Кърждали, Пламен Стоилов, кмет на Русе, Златко Живков, кмет на Монтана.

Стартът на българското европредседателство бе коментиран дни наред заради тържествените слова на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера на България Бойко Борисов, министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, президента Румен Радев, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Национална гордост и бурни овации предизвика речта на Туск на български език, в която полякът цитира Иван Вазов, говори за историята и спортните ни успехи, нарече българите потомци на Спартак. „Историята на Балканите е по-интересна и драматична от сериала „Игра на тронове“, макар в нея да няма дракони. Всички искаме настоящето и бъдещето на Балканите да не наподобяват сценарий на драматични филми. Стабилност, сигурност, благоденствие - това заслужават хората. ЕС ще направи всичко възможно, за да превърне този сценарий в реалност. Един от приоритети е бъдещето на Западните Балкани. Вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век бе Христо Стоичков“, каза Туск. Зад словото, което предизвика възторг в залата, пред екраните и в социалните мрежи, стои ирландецът Уго Брейди, който пише речите на Туск.

„Имаме 6 месеца да положим усилия не само за България, да бъдем безпристрастен модератор в Европа, но и да направим така, че всеки българин да остане с усещането, че ЕС прави нещо за него. Трябва да се отворят много въпроси и много отговори да се дадат. През 2018 г. двете Председателства на България и Австрия да вървят заедно, така се разбрахме със Себастиан Курц. В следващите шест месеца страната ни ще посрещне 25 000 гости и ще бъде домакин на повече от 300 събития. Девизът, с който София застава начело на Европа, е „Съединението прави силата“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Както каза в словото си премиерът Бойко Борисов, вярваме, че България ще бъде балансьор и ще търси консенсус. Уверени сме, че председателството ще бъде успешно, ще донесе на България международен авторитет, ще бъдат направени добри неща както за страната, така и за Европа. Особено впечатляваща бе речта на Доналд Туск, която бе на родния ни език, както и рецитирането на цитат от стихотворението на великия Иван Вазов „Отечество любезно, как хубаво си ти!“, коментира във фейсбук страницата си кметът на Велико Търново Даниел Панов.

„Европредседателството е възможност да задаваме посоката на развитие и да се чувстваме неделима част от Европейското семейство. Също така е и отговорност какви знаци задаваме за европейското ни съжителство, фокусирайки се върху българското председателство.

Още веднъж имаме възможност, изхождайки от мотото „СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА“, да сложим на дневния ред на Европа обединението ни, основавайки се на Толерантност, Заедност, Свобода и Демокрация!

Ще ни бъде дадена и още една възможност да съизмерим нашето развитие в местното самоуправление. И още веднъж да поставим въпроса за реална децентрализация“, заяви през социалната мрежа кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.

„Бях гост на официалната церемония за откриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В следващите шест месеца България има възможността да насочи вниманието на Европа към стратегически въпроси, свързани с развитието на страната ни. Председателството е и отлична възможност за представяне на позитивния образ на България като модерна, динамично развиваща се, добре интегрирана. Председателството е голяма отговорност, голямо предизвикателство, но в същото време ни дава и големи възможности. Отговорността я поехме! Предизвикателствата ще ги преодолеем! Възможностите трябва да ги реализираме!“, написа във фейсбук кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

В празничния концерт участваха Детският хор на БНР, камерният ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният“, вокалната формация „Ева Квартет“, Стоян Янкулов и ансамбъл „Чинари“, Ансамбъл „Българе“, инструменталната формация „Булгара“, Крис и Велин.