01
Брой

Брой 31, Януари 2018

Обратно Новина Следваща

Общините с повече пари през 2018 г.

  • 17 януари 2018, 15:23
  • Автор Александра Петрова, Ирина Ангелова
  • БЮДЖЕТ

Medium %d0%b0%d0%bb

Общините ще разполагат с повече пари през 2018 г. Това стана ясно от представянето на проектобюджетите от кметовете в цялата страна. Екипите на градоначалниците ударно залагат повече средства в ремонт и строеж на нови и модерни детски градини и училища. Подобряване на инфраструктурата, повече средства за паркове и зелени системи, подобряване на социалните услуги са сред другите акценти в макрорамките на бюджетите.

В част от общините се насърчават младите да раждат деца с финансовата подкрепа на местните администрации, в други планират ремонти на централната градска част и знакови сгради, с които населените места да станат по-приветливи места за живеене. Детски площадки, ремонти за зоните за игра на деца, още фитнес площадки на открито пък са другите акценти в бюджетите.

Сред другите важни приоритети е запазването на размера на местните данъци и такси.

Предстои проектобюджетите да влязат за разглеждане в общинските съвети, а кметските екипи вече са направили подробни графици как да изпълнят планираното.

София залага на

екологията и образованието

София залага на мерки за по-чист въздух и подобряване на условията за живот на хората в бюджета за 2018 г. Столицата ще разполага с 1,433 млрд. лева през тази година, обявиха кметът Йорданка Фандъкова и заместникът й по финансите Дончо Барбалов.

2018 година е ключова по приключване на третата линия на метрото, изтъкна Йорданка Фандъкова. „Планираме да инвестираме над 327 млн. лева в строителството на метрото, от тях над 16,5 млн. лева са от общината, за да гарантираме напредъка по проекта“, посочи кметът. „Над 103 млн. лева ще бъдат инвестирани в ремонти на улици и булеварди, мостови съоръжения, трамвайни линии“, каза още Фандъкова. По думите й от тези средства малко над 15% са планирани за развитие на базовата инфраструктура. „Наш основен приоритет са инвестиции в поддръжка, изграждане, ремонт на улици и булеварди във всички квартали на общината“, посочи кметът на Столична община. Фандъкова допълни, че всички районни кметове имат ангажимента да посочат тези пътни участъци, по които най-бързо трябва да започнат ремонтни дейности.

„Планираме да съберем около 600 млн. лева приходи. Тенденцията е постоянен ръст на собствените приходи, като от 2012 г. до 2016 г. сме осигурили със 151 млн. лева повече, без да се е променял размерът на местните данъци и такси“, каза Фандъкова. По думите й се отчита и развитие на икономиката и бизнеса в града. Кметът допълни, че размерът на бюджета на общината се дължи на много средства, които са предвидени за дейности, заплати на учители, лекари и социални работници. Има и увеличения на средствата от държавата точно за тези направления. Фандъкова добави, че собствените приходите на общината са 654 млн. лева, от които приходите от основния данък - върху недвижими имоти, е 103 млн. лева. С тази сума се осигуряват дейностите на Столичната община.

Сериозни средства залагаме за капиталовата (инвестиционната) програма, за да можем и в най-тежката криза да осигуряваме средства, изтъкна още столичният кмет. За 2018 те са почти половин милиард лева – 492 988 000 лева, посочи Йорданка Фандъкова.

Варна с рекорден бюджет, 30% за детски градини и училища

Варна ще работи с рекорден бюджет през 2018 г. Проектът е с макрорамка от 384,7 млн. лв. Увеличението на средствата за 2018 г. стават факт без увеличение на данъчната тежест за гражданите на Варна и с повишени приходи от местни данъци и такси, посочиха от екипа на кмета Иван Портних.

Приоритети в работата на общината остават образованието, за което се отделят 30% от общия бюджет, изграждането на модерна градска среда, създаване на възможности за развитие на целогодишен туризъм.

Предстои изграждане на нови детски градини – преустройство на сграда на ул. „Генерал Колев“ №90 в детска градина за 4 групи, нова детска градина за 4 групи на ул. „Хъшове“ №2, нова сграда към ДГ № 23 „Иглика“ в кв. „Виница“, както и нова сграда към ДГ „Карамфилче“.

Предвидени са основни ремонти на училища, детски ясли и кухни, както и средства за проектиране, доставка и монтаж на системи за видеонаблюдение в детските ясли.

Община Варна осигурява 1 310 000 лв. за две болници - МБАЛ „Св. Анна“ и СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков“. В първата ще бъде направен основен ремонт на родилното отделение и неонатологията, ще бъде закупен нов инструментариум за клиниката по ортопедия и травматология и нов дизел-генератор за аварийно захранване. Онкоболницата ще има лапароскопска хирургия.

С 302 000 лв. е увеличен проектобюджетът за социални дейности спрямо 2017 г., включително за ремонт на дома за стари хора „Гергана“, за осигуряване на транспортни средства за превоз на трудно подвижни лица и хора с увреждания.

Амбициозната капиталова програма на Варна за 2018 г. включва най-мащабният проект от десетилетия - изграждането на бул. „Васил Левски“. Продължава изпълнението и на пробива на бул. „Сливница“, ремонта на ул. „Цар Борис“ III в кв. „Виница“, на ул. „Студентска“, на ул. „Капитан Рончевски“, ул. „Баба Тонка“. Изграждане на пътна автомобилна рампа на АМ „Хемус“ - качване от бул. „Атанас Москов“, реконструкция на ул. „Александър Рачински“ - в участъка от бул. „Съборни“ до ул. „Генерал Колев“; реконструкция на ул. „Ана Феликсова“ и кръстовище на бул. „Цар Освободител“ и др.

Предвидени са ремонти и изграждане на спортни и фитнес площадки на открито във всички райони. Разходите за озеленяване са 4 631 100 лв., продължава изграждането на новия парк „Възраждане“.

Кърджали инвестира в качествени услугиПроектобюджетът на община Кърджали за 2018 г. възлиза на 59,1 млн.лв. В сравнение с началния план за 2017 г. 49,5 млн. лв. увеличението е близо с 19 %. Този ръст се дължи на големия преходен остатък от 2017 г.- целеви средства над 4 млн.лв. за капиталови обекти и завишени държавни трансфери за делегираните дейности за 2018 г.

Общият размер на средствата от централния бюджет за 2018 г. е 35,9 млн.лв. Заложените очаквани собствени приходи са близо 19,8 млн. лв.

Основната характеристика и цел на проектобюджет 2018 година е да бъдат предоставени достъпни и качествени публични услуги. За образование ще бъдат насочени и 24,3 млн., лв., или 41 % от средствата, близо 31 на сто, или 18,4 млн. лв. са за жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда. За социално осигуряване, подпомагане и грижи са предвидени 1,7 млн лв., а за здравеопазване – малко над един милион лв.

През 2018 година Инвестиционната програма на община Кърджали се планира в размер близо на 11, 5 млн. лв . Целева субсидия от Републиканския бюджет е 2,5 млн. лв., от собствени приходи от продажба на общинско имущество- 4, 4 млн.лв. и преходен остатък 4,4 млн.лв.

През 2018 г. в община Кърджали ще бъдат финансирани няколко проекта от ЕС. По ОП „Региони в растеж“ за обновяване и реконструкция на образователна инфраструктура са осигурени над 15 млн. лв. През годината стартира и проект „Древните Родопи и Егея–Културен коридор“. По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014 – 2020 г. са осигурени 1,2 млн. лв. за изграждане на Посетителски информационен център в подножието на археологически комплекс Перперикон.

Нови детски градини и училища в Бургас

Бюджетът за 2018 г. на община Бургас е 248 671 410 лв., като капиталовата програма е в размер на 62 101 655 лв., съобщи кметът Димитър Николов.

Приходите от общински дейности се очаква да бъдат 99 905 000 лв. Държавната субсидия и делегираните дейности ще са 86 848 000 лв. Средствата по европейските програми са в размер на 40 661 000 лв. Преходният остатък от 2017 г. е над 21 млн. лв.

„Тази година няма да имаме увеличение на данъци и такси. Акцентите на Бюджет 2018 г. са инвестиции в образованието, инфраструктурата в индустриалните зони и развитие на социалните центрове“, обясни кметът Николов.

Очаква се през тази година в черноморската община да отворят врати няколко нови детски градини. Първата от тях е „Пинокио“. Тя се намира в к-с „Меден рудник“ и ще бъде първата в града „зелена“ екологична сграда, в която ще бъдат приети 120 деца.

Освен това предстои разкриването на филиал на ДГ „Х. Кр. Андерсен“ в комплекс „Лазур“, където също ще отглеждат и възпитават 120 деца. Започва изграждането на нова детска градина в квартал „Черно море“, тъй като съществуващата там е в много лошо състояние.

Продължава строителството на училище в квартал Горно Езерово.

През 2018-а ще отвори врати най-новото професионално училище в България - Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. То ще се намира в к-с „Меден рудник“ и ще предлага интензивно изучаване на английски и немски език, като в него ще се подготвят специалисти в професионално направление „Компютърни науки“, професия „Програмист“, специалности „Системен програмист“ и „Приложен програмист“ със срок на обучение 5 години с прием след завършен седми клас. В учебните програми да бъде заложено учениците да придобият знания и умения за обектно ориентирано програмиране, в области като разработване на софтуер и уеб дизайн, технология на програмирането, системи за управление на бази данни, интернет програмиране.

Тази година ще бъде разкрит филиал на Националната художествена академия, който ще се помещава в Магазия 1 на пристанището. До няколко дни, съвместно с ръководството на академията, ще бъдат обявени специалностите, които ще бъдат открити в Бургас и за които ще може да се кандидатства още тази година.

„Ще продължим обновяването на материалната база на шест професионални гимназии, като предстои да бъдат построени три нови физкултурни салона“, обясни кметът Николов.

Продължават инвестициите в строителството и оборудването на сградата на Медицински факултет към университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас. За последните две години община Бургас е осигурила близо 4,5 милиона лева за сградата, като част от средствата са от продажбата на медицинския център в „Меден рудник“.

През 2018 г. акцент ще бъде осигуряване на довеждаща инфраструктура до индустриални терени със заявени инвестиционни намерения и привличане на нови производства. От тази година общината предоставя допълнителни стимули за сертифицирани инвеститори. Освен бързо административно обслужване, те ще заплащат и намалени такси за всички технически услуги.

Сериозни средства в бюджета са заделени и за здравеопазване. Започва нова програма за цялостно модернизиране на онкодиспансера в града. В рамките на 2-3 години там ще се инвестират около 8 млн. лв. - с част от средствата ще бъде закупен 5D скенер за ранна диагностика на раковите заболявания.

Предстои да бъде издигната нова сграда за химиотерапия. Предвидени са средства за закупуване на 6D маса за радиохирургия, а също така проектиране и оборудване на отделение по брахитерапия.

Местната власт е предвидила инвестиции в техническа инфраструктура по изграждане на водоснабдителни канализационни мрежи на територията на община Бургас – гр. Българово и кварталите Рудник и Черно море.

През тази година ще започне санирането на 10 многофамилни сгради, част от които паметници на културата. Те се намират на централните улици „Александровска“ и „Богориди“. Наред с това ще бъде реализиран проект за обновяване и мерки за енергийна ефективност на сградата на Община Бургас.

Пълна промяна в Стара Загора със 105 млн. лв.

Прогнозната рамка на бюджета на община Стара Загора за 2018 г. е 104 679 000 лв. Това обявиха кметът Живко Тодоров, заместниците му Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, както и главният финансист Цанка Ганева.

„Философията на предлагания бюджет е следната: На първо място – данъците и таксите в Стара Загора няма да се вдигат и през 2018 г., както не са вдигани от 2012 г. насам. Това е важно да се каже, тъй като общината – това сме всички ние, затова колкото съберем, толкова успяваме и да разпределим“, каза кметът Живко Тодоров.

Той уточни, че в Стара Загора местните данъци и такси са едни от най-ниските в страната. Данък сгради например при нас е 1,45 промила, докато средно за по-големите общини е 1,75. Такса смет за бизнеса е 3,5 на хиляда, за гражданите – 1,5, което е едно от най-ниските нива за големите градове в страната. През последните години в повечето общини се наблюдава увеличение на данъка за моторни превозни средства, докато в Стара Загора той не е пипан. Данъците няма да се променят, независимо че е повишена минималната работна заплата в страната, има повишена инфлация и цени на услуги. „Това означава, че или трябва ние да сме по-ефективни, за да можем със същите пари да поддържаме същия стандарт, или да използваме възможностите на европейските проекти в по-голяма степен, за да реализираме повече обекти“, обясни Живко Тодоров.

Според Живко Тодоров най-належащи са ремонтът на залата в Синдикалния дом, решаването на проблема с вътрешното оформление на Музей „Литературна Стара Загора“, ремонт на закритата лекоатлетическа писта до стадион „Берое“, за да може да се използва за тренировки и през зимата, а и да даде възможност тук да се правят лагери на национални състезатели. Продължава и политиката за обновяване на образователната инфраструктура с ремонти на училища и детски градини. В бюджета има заложени средства за подобряване на инфраструктурата, междублокови пространства, улици и тротоари. Ще се ремонтират читалища и кметства по селата.

Живко Тодоров обясни и предназначението на средствата от дълга от 10 млн. лв., който общината предлага да поеме. Те са за мостово финансиране – пари, които са на разположение за разплащане на проектите, по които се работи. Тези средства се възстановяват на общината веднага, след като проектът бъде изпълнен качествено и отчетен според правилата на европейските фондове.

Акцентите в инвестиционната програма са свързани с преходни обекти от 2017 година: изработване на общи устройствени и подробни устройствени планове на парк „Бедечка“; на централна градска част, застрояване на част от кв. „Железник“, на част от землището на Стара Загора- западно от кв. „ Три чучура-юг“, довършване и основен ремонт на физкултурен салон на СУ „Максим Горки“, основен ремонт на ДГ № 24 „Радост“, проекти за физкултурен салон на ОУ „П. Р. Славейков“ и НУ „Димитър Благоев“.

С европейско финансиране по оперативна програма „Региони в растеж 2104-2020“ ще се работи по няколко проекта. Ще бъдат ремонтирани: СУ „Железник“, ЕГ „Ромен Ролан“, СУ „Иван Вазов“, IX ОУ „Веселин Ханчев“, ДГ „Звездица“, ДГ „Звънче“. Проект „Зелена и достъпна среда за жителите на град Стара Загора“ – фаза II включва обновяване на площадното пространство пред общината и на пешеходна зона по бул. „Цар Симеон Велики“, както и обновяване на парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмо).