Мащабни промени преобразяват Ловеч

  • 08 март 2018, 14:46
  • Автор Жанина Илиева
  • ТЕМАТА

Medium %d0%9b%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87 %d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82

Мащабни ремонтни текат и в Ловеч. Най-големите от тях се реализират по поекта „Рехабилитация и нови пространствени решения на пешеходната зона в централна градска част и рехабилитация на площад „Тодор Кирков“, кв. „Вароша“, гр. Ловеч“. Той е и основен проект в Инвестиционната програма на града.

Стартът бе даден през юли миналата година. Централната градска част е превърната в строителна площадка, ремонтира се пешеходната част от ул. „Търговска“ (от Покрит мост до ул. „Ал. Стамболийски“), градска градина и пл. „Екзарх Йосиф I“,пл. „Г. М. Димитров“ и комплекс „Космос“. Очаква се на по-късен етап да стартира и ремонтът на пл. „Т. Кирков“ в кв. „Вароша“.

Извършва се цялостна подмяна на настилките. Предстои и изграждане на 3 фонтана: на пл. „Екзарх Йосиф I“, пл. „Т.Кирков“ и пред Драматичен театър – Ловеч. Предвидени са рампи за осигуряване на достъпна среда, ново решение на алейната мрежа в градската градина, ремонт на скулптурната композиция пред съдебната палата. Ще бъде отворена нова пешеходна ос от ул. „Цачо Шишков“ през градската градина към катедралния храм. По проекта ще бъде направена ревизия на озеленяването и градското обзавеждане.

Едновременно с този проект вървят ремонтни дейности в детски заведения и училищни дворове в Ловеч. Те се реновират по европроект за над 5,6 млн. лв. Финансирането е по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.