01
Брой

Брой 33, Март 2018

Обратно Новина Следваща

Варна влага 88 млн. лв. в десетлентов булевард

  • 08 март 2018, 14:42
  • Автор Жулиета Цветкова
  • ТЕМАТА

Medium %d0%92%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0 2

Изграждането на булевард „Васил Левски“, което започна през есента на миналата година, е най-мащабният проект за последните десетилетия във Варна. Той е на обща стойност 88 млн. лв., от които 75 са отпуснати от правителството.

След приключване на строителството булевардът, който сега свършва на кръстовището с ул. „Брегалница“ и сградата на Регионалната здравна инспекция, ще продължи през ул. „Прилеп“, булевардите „Цар Освободител“, „Сливница“ и „Владислав Варненчик“ и ще стигне до крайезерната улица „Девня“. По новото трасе ще бъдат изградени 7 мостови съоръжения, велоалеи, пешеходни прелези и надлези, ще бъде подменена подземната инфраструктура.

На бул. „Вл. Варненчик“ ще се изгради ново елипсовидно кръстовище. Между него и бул. „Сливница“ ще има две рампи за слизане и качване, както и двустранни зони на преплитане. Булевардът ще е десетлентов и ще бъде директна връзка между Варненското езеро на юг и североизточния изход на Варна в посока към големите курорти. Очаква се той да сложи край на задръстванията и да облекчи поне донякъде градския трафик.

Подготовката за строителството започна с разчистване на хиляди тонове боклуци от ромския квартал „Максуда“, който булевардът ще пресича. В ход са и отчуждителните процедури за 135 имота по новото трасе. Най-напреднало към момента е изграждането на участъка от кръстовището с ул. „Брегалница“ до стадион „Спартак“, където започна и полагане на асфалт по едно от пътните платна.

Изграждането на модерна градска среда е приоритет в общинския бюджет на Варна, който тази година възлиза на рекордните 393,7 млн. лв. Само за ремонт, изграждане и поддържане на уличната мрежа са заложени 110 млн. лв. при 18 млн. лв. за миналата година.

Част от амбициозната капиталова програма е и изграждането на пътна автомобилна рампа на автомагистрала „Хемус“ с качване от бул. „Ат. Москов“.