Махаме печките на твърдо гориво за по-чист въздух през 2019 г.

  • 27 ноември 2018, 13:16
  • Автор Мария Димитрова
  • КМЕТ НА ГРАЖДАНИТЕ

Medium %d0%9a%d0%9c%d0%95%d0%a2 %d0%9d%d0%90 %d0%93%d0%9e%d0%94%d0%98%d0%9d%d0%90%d0%a2%d0%90 2018  %d1%81%d0%bd.krsvrakov105

Кметът на община Смолян Николай Мелемов спечели наградата „Кмет на гражданите“ в конкурса „Кмет на годината“ 2018 г. в раздела за средна община с население между 20 000 и 50 000 жители.

- Г-н Мелемов, вотът на жителите на България отреди Смолян да получи приза „Кмет на гражданите“ за средна община на националния онлайн конкурс „Кмет на годината“ 2018. Какво означава това отличие за вас?

- Наградата „Кмет на гражданите“, която получих на церемонията „Кмет на годината“, означава много за мен. Всеки човек, който работи, се надява това да бъде видяно и оценено - това е нашият най-добър показател за това как ние, управниците, си вършим работата. Призът е изключително ценен особено когато е от хората.

- Над какви проекти работите в общината в момента?

- Работим над няколко европейски проекта по програмата „Региони в растеж“- изграждане на спортна зала в Природо-математическата гимназия, ремонтиране на няколко улици в града, саниране на жилищни сгради, училища и детски градини и още ред други обекти, които съм сигурен, че ще дадат много качество на живота на смолянчани.

- Малко повече от месец остава до края на 2018 г. Какви са вашите приоритети за предстоящата година?

- Тази година беше успешна за община Смолян, защото това, което си бяхме поставили като цел, е реализирано. През 2019 г. един от основните проекти е за подобряването на качеството на атмосферния въздух. Догодина очакваме да реализираме проект за борба с фините прахови частици. Той предвижда котли на газ и пелети да заменят печките на твърдо гориво - почти 2600 домакинства в града. Но все пак не бих искал да класифицирам проектите - всички са важни.

- През пролетта тази година общината трябваше да се справя със свлачище, което заради силните дъждове затвори главния път Смолян-Мадан и създаде редица трудности за шофьори и пешеходци. Какви мерки ще предприемете, за да не се стига до такива ситуации?

- Стараем се да участваме във всички програми, които са възможни, така че очакваме да има и програма за укрепване на свлачища. В ежедневието трудно могат да се вземат мерки, тъй като планината е покрай пътя. Винаги има опасност от свлачища. Проблемът, който бе създаден в отсечката между разклона за селата Влахово и Тикале, тази пролет вече има проходимост и напрежение няма.

- Съвсем скоро вандали посегнаха към дървената пластика мече, която посреща гостите на входа на Смолян. Как ще се справите с подобни прояви?

- На това място вече сме поставили камера. Видеонаблюдение и камери са основните мерки, които предприемаме, за да ограничим максимално вандалските прояви.

- В близост до Смолян се намират курортите Пампорово и Чепеларе, които ежегодно са предпочитана дстинация за ски ваканции. Какъв зимен сезон очаквате?

- Всяка година имаме ръст на туристите, така че и тази очакваме да бъде така. Хотелиерите имат добри записвания, подготвени са и очакват туристите. Родопите се славят с гостоприемство, така че и сега ще бъде така. Тук всеки намира различно нещо, което го привлича.

- Ще има ли промяна на местните данъци и такси в общината следващата година?

- За седма поредна година няма да вдигаме или да променяме данъците и таксите в общината. Няма основателна причина, няма ръст на доходите, за да се предприемат такива мерки.

- Готови ли сте за зимата?

- В планината очакваме зимата с нетърпение, но и с готовност. Имаме опита. Надяваме се да няма извънредни ситуации. Общинските пътища се чистят от 10 различни фирми и всяка една е подала документация. Така че ще има машини и всяка улица ще бъде разчиствана.