7400 мъже и жени ще дефилират на „Сурва“

  • 15 януари 2019, 13:23
  • Автор Станислава Антова
  • ТРАДИЦИЯ

Medium image 5561241 126

Вяра Церовска, кмет на Перник

- Г-жо Церовска, на прага сме на  28-мото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019“. Какво да очакват посетителите на мащабното събитие?

- Най-авторитетното, най-голямото и очаквано събитие „Сурва 2019“ отново ще изненада всички с невероятни ритми, прекрасни маски и мистични танци. Три дни в центъра и по улиците на Перник маскарадните групи  ще се надпреварват, демонстрирайки колорита на своите игри и неповторими маски и костюми. Създава се непрекъснат поток от цветове, звуци и ритми, дошли от цял свят. С всяка година програмата става по-разнообразна и по-богата. Тя включва художествени и кулинарни изложби, концерти, творчески ателиета,  работилница за маски. И тази година Перник ще събере учени от цялата страна на научна конференция. Те ще представят доклади на  тема „Делниците и маските“ и ще търсят дълбоките корени на маскарадните традиции, ще проследяват процесите на техните промени и мястото им в културното пространство. Разбира се, че не сме забравили и малките перничани, които ще се включат в детската маскарадна щафета и  младежкото маскарадно дефиле „Сурвакариада“.  Гвоздеи в програмата ще бъдат двата дефилиращи дни в програмата на 26 и 27 януари, както и  бляскавите концерти на откриването и закриването на фестивала. Ще има много изненади и прекрасни моменти, които ще впечатлят перничани и гостите на града.

- „Сурва“ е един от най-популярните и автентични фестивали в страната.  Как се приема в чужбина?

- Където има българи, където има перничани, там има и Сурва. Интересът е много голям и доказателство за това е, че световни туристически фирми рекламират пернишкия фестивал и организират екскурзии. Запитването за датите на събитието започна още през лятото.

Световното авторитетно списание National Geographic всяка година  публикува статии за Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Събитието се отразява и от международни медии, миналата година в Перник имаше около 300 журналисти и фотографи от страната и чужбина.

- Знае ли се вече колко ще бъдат участниците в тазгодишното издание на фестивала и засилва ли се интересът през годините?

- Към момента общият брой на участниците е 7400 души, което е с 600 повече от миналата година. Броят на групите, които са заявили желание да се включат във фестивала, са 121. От тях 44 са пернишки, 60 от страната и 17 от чужбина. Общият брой на участниците е  6946, от тях  4091 - мъже,  1428 – жени и 1357-деца, което означава, че фестивалът ще пребъде!

- Как в чужбина гледат на Сурва и как популяризираме това богатство?

- В рамките на моя мандат автентичният обичай „Сурова“ е вече част от  нематериалното културно наследство на човечеството. Включването на традицията в престижния списък  на ЮНЕСКО е успех не само за перничани, но и за страната. Няма по-високо стъпало от това на списъка на нематериалното културно наследство  на ЮНЕСКО, на което Перник стъпи и беше забелязан.

За първи път традициите ще прехвърлят границите и ще бъдат показани в културния център „Магурата“ в Чикаго. Ще бъде експонирана сборна фотоизложба от празника и фестивала „Сурва“. Инициативата е вследствие на подписаното споразумение за приятелство и сътрудничество с кмета на чикагското предградие „Елк Гроув“ - Крейг Джонсън. Около 40 фотоса ще покажат традицията на най-големия зимен празник в Пернишко и красотата на ежегодно организираните фестивали в града. На откриването на експозицията ще бъде излъчен и специален филм за фестивала. По време на тазгодишното мащабно събитие в Перник ще гостува специална делегация от  чикагското предградие „Елк Гроув“, начело с началника на тяхната пожарна.

- Как се ражда фестивалът, който е емблема на Перник?

- Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията „сурвакари“ и „кукери“.

Фестивалът се организира от община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. Традиционно във фестивалната надпревара участват маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали.

Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет.

- Какво ще пожелаете на участниците и гостите в Международния фестивал на маскарадните игри?

- Желая им тази енергия, която ги води на фестивала, да не ги напуска. Той съчетава в себе си хилядолетния дух на традицията със съвременните виждания за празник, което го прави уникален. Всеки, които се е докоснал до магията на Сурва, не пропуска възможността да дойде отново.