Американец купил 200 картини на Майстора

  • 15 януари 2019, 13:17
  • Автор Кирил Иванов
  • ЛЕГЕНДИ

Medium img 20181220 172841

Кражбата на картини на Владимир Димитров-Майстора от дом на негов родственик в София по Нова година породи много коментари и постави редица въпроси за наследеното на най-големия ни художник. Особено чувствителни по темата са в „неговия град“ Кюстендил. И в близкото с. Шишковци, където художникът е живял и  творил над 30 години. И където го боготворят и до ден днешен. Колко са точно творбите му? Кой ги притежава, как ги съхранява? Защо току изскочи някоя негова картина, висяла с десетилетия по стаи, холове и коридори на частни къщи? Като дома на журналиста Павел Антонов в столицата, както се разбра след кражбата. Няма яснота и каталог с нарисуваното от най-големия ни художник, казват по кафенетата кюстендилци.

Истината е, че платна на Майстора има на много места. Във фонда на Националната художествена галерия.  В хранилищата и експозициите на Градската художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“ в Кюстендил - там са над 1300 негови работи. Платна, рисунки, графики, етюди на художника има и в трезори на банки, които са ги закупили  и ги притежават. Разбира се, и по частни колекционери. Дори в коридора на училището в с. Шишковци допреди години имало негова картина - портрет на благодетелите на Шишковци - Андон Виячев, депутат от 30-те години на миналия век, и съпругата му. Нито изкуствоведите, нито уредниците и институциите в сферата на изкуството могат да обявят точния брой на сътвореното от Майстора.  Неофициално се коментира, че под неговата невероятно надарена ръка са излезли над 2 000 творби. Дори броят им отивал до 3000. Но къде са всички те? Къде ли са скрити от различни наследници на негови покойни вече модели, близки и приятели? Две картини имало и  в Белия дом - от колекцията на неговия първи меценат американеца Джон Крейн.  През 1924  г. Майстора сключил договор с Крейн, тогавашен пълномощен министър (посланик) на САЩ в Чехия. Срещу 40 хиляди италиански лири, доста добра сума за това време,  Крейн откупил всичко, което Майстора щял да нарисува за следващите 4 години - над 200 негови работи, пишат изследователи. Съдбата на повечето от тези картини не е ясна. Някои все пак са върнати от фамилията Крейн в България. Сега са в Националната художествена галерия.  Или в кюстендилската художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“. Сигурно има картини на Майстора, които все още са у наследниците на фамилията Крейн, но няма кой да каже. А може и да са продадени, гадаят изкуствоведи. А двете картини в Белия дом ги бил виждал кюстендилец, емигрант в САЩ - с очите си, разказа дългогодишният шеф на кюстендилската галерия (33 години - непрекъснато!)  Недко Каблешков (85 г.), внук на апостола от Априлското въстание в Копривщица Тодор Каблешков.

Хората в кюстендилското с. Шишковци посвоeму тълкуват нещата с наследството на наричания от тях Дедо Владе. Шишковчани са възмутени и потресени, но и озадачени от кражбата на картини на Майстора в софийския дом на журналиста Андонов. Местни „капацитети“ твърдят, че Майстора няма преки наследници - никога не е създавал свое семейство. Някои роднини откъм рода на сестра му имат претенции да са неговите преки наследници. Така е, но негова родственица идвала няколко пъти в Шишковци да се оплаква, „че на кой ли не е давал и дарявал картини, кого ли не е рисувал, само на тях не бил оставил нищо“, казва кметът на Шишковци  Климeнт Терзийски.  Управникът на селото не крие, че знае много по темата „Майстора“, след като е разговорял с живите доскоро негови модели - три старици, от които е останала жива вече само една и тя е при наследниците си в София.  Терзийски знае в детайли например как почиващ в санаторно-курортния комплекс в Кюстендил  варненец откраднал платното „Андон и Стойна Виячеви“ от експозицията на къщата музей в Шишковци. Станало преди години. Мъжът просто се качил на влака, слязъл в Шишковци, прибрал картината и се върнал обратно в Кюстендил да си доизкара почивката. А след това с влака се прибрал с придобивката си в морската ни столица. Полицията по-късно открила картината. Върната е в кюстендилската галерия. Кметът Терзийски разказва и за друг кримисюжет с картина на Майстора. Свързан с негов модел - баба Кремена (вече покойница). В селото се чуло, че в кухнята на семейството на баба Кремена „има нещо от Майстора“. Крадци решили да проверят нещата. До огледалото висяла миникомпозиция,  картина с малки размери. Задигнали я. „Оказа се, че не е оригинал. А копие. Ама тия, крадците, толкова разбират от изкуство“, усмихва се кметът. И добява: „В Шишковци оригинални картини на Майстора няма. Има копия“. Две от платната на големия художник и досега са в пълна неизвестност, коментират шишковчани по признанията на  модели, рисувани няколко пъти от художника. Всичкото това един ден Терзийски ще опише в спомени, каза  той, но като сдаде кметския пост. Къщата музей „Майстора“ в Шишковци вече е с видеонаблюдение като противодействие на крадци и посегателства. Преди години нямаше такава „защита“ и апаши отмъкнали тамбурата на художника от постоянната експозиция. Тя така и не се намери.

Наскоро кюстендилка, наследила едно от платната - портрета „Дафина“ на рано починало момиче с това име в с. Шишковци, което Майстора  нарисувал и подарил на съсипаните от скръб родители, за да ги утеши, предостави на кюстендилската галерия творбата за 5 години. Като държи да остане анонимна. В малкия град вече знаят коя е жената, направила този жест. А художници и ценители я приветстват и за това, че е постъпила много правилно. „Вместо да се притеснява дали няма да я задигнат - сега е сигурна, че в галерията е на сигурно място. По-добре е да нямаш творба на Майстора. Как ще я съхраняваш? Да я заключиш вкъщи, не става. Да я дадеш на банка, в трезор… Не и не - тя трябва да се вижда, да е експонирана. Иначе - защо“, коментира нещата с откраднатите картини на Майстора кюстендилски художник.

„Знаеш ли колко много хора, които познавам, си казват, че имат някаква творба на Майстора. Но не искат да го огласяват. Цената на работите на Майстора скача непрекъснато. Защо да си създават излишни рискове и притеснения. А Майстора е подарявал доста картини на хора, които е познавал и е считал за близки. Бил е  щедър, обичал е хората, такъв човек е  бил просто“, разказва сегашният шеф на кюстендилската галерия „Владимир Димитров-Майстора“ скулпторът Валентин Господинов.

В Кюстендил и Шишковци се стягат да отбележат годишнината от рождението на Майстора - роден е на 1 февруари 1882 г. в с.Фролош. Предвидени са тържества, както и връчване на националната награда за живопис „Майстора“.