Червеното вино гони вирусите и бори стреса

  • 15 януари 2019, 13:34
  • Автор Михаела Благоева
  • ЗДРАВЕ

Medium dsc 1377

Алкохолът е първото нещо, което лекарят ни забранява при проблеми със здравето. Диетите също го изключват. Но докато бирата и твърдият алкохол могат да окажат отрицателно въздействие върху метаболизма, черния дроб и килограмите ни, виното крие много ползи за здравето ни. Червеното се прави от червено или лилаво грозде, а бялото – от бяло или неузряло грозде. Според учените червеното вино е за предпочитане, защото тъмните гроздове съдържат повече полезни вещества. В бялото грозде има по-малко антиоксиданти и фитоестрогени. Специалистите препоръчват да се пие една чаша червено вино на вечеря, а редовната, но умерена консумация може да подобри здравословното ви състояние. Ресвератролът представлява естествено химическо съединение, което се съдържа в люспите на червеното грозде, във виното, произведено от него и в някои горски плодове. Той помага  за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата дейност, има антивирусно и противовъзпалително действие, защитава от вредното въздействие на свободните радикали, повишава имунитета. Заради високото съдържание на ресвератрол червеното вино е основен компонент в средиземноморската диета, която доказано е един от най-добрите и полезни за здравето хранителни режими. За разлика от останалите алкохолни напитки, червеното вино помага в поддържането на нормално тегло, защото съдържа малко калории и захар. Една от невероятните ползи от него е, че не само понижава психическия стрес, но и намалява високото кръвно налягане, а това води до понижаване нивото на кортизол в кръвта. Червеното вино и храните, богати на антиоксиданти, са едни от най-полезните в подпомагането на неврологичните функции и мозъчната дейност.

15 питиета на седмица е тежко пиене

Релаксирате ли с чаша вино в края на тежкия работен ден? Бабата на моя приятелка обича да казва: „Ако в една дамска чанта не могат да влязат три бутилки вино, то това е портмоне, а не дамска чанта!“. Когато си говорим за вино обаче, малко е полезно, но много може да има последици за здравето. Още през XVI век швейцарският учен Парцалез заявява: „Виното е храна, лекарство и отрова – всичко това е въпрос на доза“. Приемано в големи количества, виното може да повлияе изключително негативно на здравето ви. Ето отговори на няколко често задавани въпроса:

Какво разбираме под „питие“? Докато „стандартното“ питие за едни може да бъде просто шот за други, обикновено едно питие се определя като 14 грама алкохол или еквивалента на 350 мл бира, 150 мл вино, 50 мл твърд алкохол.

Какво е точното количество?  „Умереното пиене“ се определя като до едно питие на ден за жените и до две питиета на ден за мъжете. „Тежкото пиене“ при мъжете обикновено се счита за 15 или повече питиета на седмица. А за жените - осем или повече питиета, което се равнява на около литър вино седмично. Американският Национален институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм определя злоупотребата с алкохол като консумация на пет или повече питиета в рамките на около два часа, в един случай. За жените това са четири или повече питиета.

Какви са рисковете на тежката консумация? Прекалената консумация на алкохол е една от водещите причини за смъртност. Вече знаете рисковете от това да шофирате, когато сте пили - но един от най-опасните аспекти на това е неспособността на човек да прецени колко е засегнат от алкохола.  Допълнителните последици от прекомерното приемане на алкохол включват по-висок риск от удавяне, по-ниско качество на живот, по-лошо възприемане на собственото здраве и по-високи смъртни случаи от сърдечни заболявания, чернодробни заболявания, панкреатит и дори някои ракови заболявания, включително рак на гърдата.

Алкохолът  води до една от най-опасните зависимости –  прекалената консумация има сериозни рискове, а абстиненцията може да има не по-малко животозастрашаващи последици. Ако вие или някой ваш близък имате алкохолна зависимост, важно е да не се опитвате да се детоксикирате сами. Вместо това задължително се обърнете към специалист.

Аленото е за мръвки и сирена, бялото – за постни ястия

Съчетаването на вино и храна е най-вече въпрос на лични предпочитания, но за да се насладим напълно на едно вино, е добре да сме го комбинирали правилно с ястието, с което ще го консумираме. Киселините в червеното вино балансират мазнините в храната, както и танините постигат баланс с протеините. Затова те си акомпанират много добре с червени меса. По-тежките месни ястия със сосове се комбинират с плътно червено вино. По-леките ястия постигат хармония с по-леки вина, независимо бели или червени. Към постни ястия се предлагат сухи бели вина. Свежа зелена салата с риба, пилешко би подхождала добре към сухо бяло вино. Широко разпространен мит е, че рибата непременно трябва да се предлага с бяло вино. Това невинаги е така. На един мазен шаран плакия например най-добре му пасва младо червено вино с леко тяло и добре изразена киселинност. Печена или задушена сьомга със сос често провокира колебания между сухо бяло, розе или леко и плодово червено вино. Правилният избор е въпрос на вкус, но не трябва да се забравя, че танините придават неприятен вкус на рибата. Белите вина рядко се съчетават добре със сирена. Жълти сирена от типа на грюйер, пармезан или пекорино вървят с плътни червени вина. Десертните вина се поднасят към десерти, но има и изключения - със синьо сирене или с гъши дроб. Десертното вино трябва да бъде по-сладко от храната, с която се сервира.