Гневът на хората е заради скока на цените и бедността

  • 27 ноември 2018, 14:12
  • Автор Владимир Симеонов
  • ПОЗИЦИЯ

Medium 81dd4c628058205635344bce81d84191

Радослав Ревански е роден на 02.01.1985 г. в село Бабяк, община Белица. Завършил е „Право“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, Българско училище за политика „Димитър Паница“ – випуск 2012, Световния форум по демокрация в Страсбург, 2012 г., Програмата на Россотрудничество за външни политики в Москва, 2012 г. От 2010 г. работи като младши юрисконсулт към ЦС на ДПС. Владее английски език. Избран е за кмет на община Белица на балотажа на 1 ноември 2015 г.

- Г-н Ревански, да започнем със случващото се в страната. Какво накара хората да излязат да протестират?

- Протестите са социални, в този смисъл причина за гнева на хората е неглижирането на проблемите им от страна на управляващите. Тези, които са начело на държавата, живеят в някакъв паралелен свят, говорят за стабилност, а все повече хора обедняват и не издържат финансово на непрекъснато нарастващите цени на стоки и услуги. Факт е, че активните български граждани се събудиха и реагираха. Те категорично заявиха, че искат да участват в управлението на страната под една или друга форма. Правителство, изпълнено със съдържание като такова, отдавна няма. Още със съставянето на коалицията на ГЕРБ с националистите бе ясно, че реално управление, с грижа за хората, няма да има. В управлението има много типове, които са се окопали там, защото са хванали кокала и не искат да го пуснат. Имат само една цел – да откраднат повече дни за себе си в управлението.

- Има ли изход от тази ситуация?

- Като се тегли чертата, потърпевши, жертви на това управление са обикновените български граждани. Затова е дошло времето политиците от всички системни партии да се обединят около обща програма на базата на европейските демократични ценности за изправянето на крака на нашата родина и за нейното развитие. Да проявят обща воля, да загърбят различията. В противен случай не ни чака нищо добро като държава.

- Като общински кмет имате ли добра комуникация с централната власт?

- Има диалог между местната и централната власт. Но често той се изчерпва със „Здравей“, „Здрасти“. И толкова. Управниците в държавата нямат отношение към нуждите на общините, към проблемите на техните жители. Или поне към повечето от нас. Не се поемат никакви ангажименти. Други въпроси се отлагат във времето. Не се отпускат навреме финансови средства за решаване на важни проблеми, реагира се като стане беля, а не превантивно.

- Затова ли решихте сам да осигурите ремонт на един от най-компрометираните пътища в общината, който е част от републиканската пътна мрежа?

- Да, точно така. Ще обезопасим рисковия път с общински средства, след като държавата дълго време отлага решаването на проблема, който касае жителите на селата Краище и Дагоново. На това шосе, за съжаление, вече има и смъртни случаи в резултат на катастрофи. Заемам се с тази задача, защото става въпрос за здравето и живота на хората. Поставяхме въпроса няколко пъти пред ресорния министър, но няма никакъв резултат. След отказа на държавата да си свърши работата ще го направим ние. За мен хората са най-важното нещо в община Белица. И тъй като не мога повече да чакам и да разчитам на държавата, лично се заемам с обезопасяването на опасния за живота на хората рисков пътен участък. Искам навреме да предотвратя инцидентите, а не да тичаме след събитията. Ще направим икономии от местните дейности, за да осигурим пари от бюджета. Съвсем скоро ще бъдат поставени необходимите пътни знаци, пешеходна пътека, изкуствени неравности и трета лента за движение на изхода за село Краище.

- Кои са другите важни неща, които трябва да се случат, за да върви напред Белица?

- Община Белица продължава да няма Спешен център. От години местните хора се надяват, че това ще се случи. Не спирам да водя преговори с отговорните институции, но така и няма резултат. В общината има 12 населени места - градът и 11 села, много от селищата са високо в планината и линейките от съседните общини Якоруда и Разлог се бавят много, за да стигнат до населените места и да се окаже медицинска помощ на нуждаещите се. Понякога това може да се окаже фатално. Общината е готова на първо време да осигури подходящо помещение за персонала, но проблемите са два – осигуряването на финансиране и намиране на квалифицирани кадри – лекари, фелдшери и медицински сестри. Тук живеят над 10 000 души, които се нуждаят от адекватна и навременна медицинска помощ, категорични са местните хора. 

Преди няколко месеца на среща в ДПС настоях в управленската програма да бъде заложено задължително във всяка община да има Център за спешна медицинска помощ. Поисках от депутатите ни да използват всички парламентарни механизми за натиск върху управляващите планинският курорт Семково да стане собственост на община Белица.

Винаги съм вярвам, че можем да възродим славата на това райско кътче в Рила планина, затова по моя инициатива възстановихме зимния празник в Семково.

- Инвеститори проявяват ли интерес към община Белица?

- Все повече инвеститори идват и се интересуват от възможността да вложат парите си тук. Бизнес средата се подобрява, а това означава, че посоката ни е правилна. Бизнесът иска три основни неща – спокойствие, предизвикателство и свобода. Бяха ни одобрени проекти, очакваме да подпишем договори по нови. Населените места се променят – правим водопроводи, асфалтираме улици.

Само преди един месец участвах в лидерската среща между Китай и Централна и Източна Европа, която бе в София. На престижния форум се обсъдиха възможности за развитие и инвестиции в областта на бизнеса, туризма, хранително-вкусовата промишленост, винопроизводството. След официалната част имах разговори на четири очи с представители на китайски корпорации, също и с представители на местната власт и на областните управи в голямата азиатска страна. Убеден съм, че разговорите ще бъдат ползотворни и ще поставим началото на по-дългосрочни партньорства. Идеята е да привлечем интереса на китайските инвеститори към Белица. Ние можем успешно да предложим партньорство в областта на туризма, земеделието и леката промишленост. През последните години китайските инвестиции у нас непрекъснато се увеличават, защото политиката на Китай е да инвестира в индустрии в Централна и Източна Европа, както и да стимулира износа на продукция от този регион към азиатската страна. От нас зависи да привлечем колкото се може повече инвестиции от Китай. Белица може да предложи работна ръка, качество на труда, ниски данъци и пълно съдействие и подкрепа от страна на местната власт.

- Очаквате ли повече помощ от държавата за малки и бедни общини като Белица?

- Трябва да се приеме някаква стратегия. Защото тук проблем №1 беше, е и ще бъде безработицата. Защото няма как да се реши този проблем с вълшебна пръчица. Подобряването на инфраструктурата, направата на спортни и детски площадки са наш дълг към обществото. И е нормално хората да им се радват временно. После ги приемат за даденост. Но най-важно е дали имат хляб на масата, дали получават доходи. Затова ще е добре отговорните институции да започнат да провеждат адекватна политика спрямо общини като нашата.