01 01
Брой

Брой 42, Януари 2019

Обратно Новина Следваща

Код „Чист въздух“ за София

  • 15 януари 2019, 12:47
  • Автор Павел Стаменов, Жулиета Цветкова, Галина Стоянова, Жанина Илиева, Владимир Симеонов, Цвети Василева, Даниела Стоянова
  • ТЕМАТА

Medium %d0%a4%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%8a%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b06

Код „Чист въздух“ е предвиден в проектобюджета на София за тази година. „Не залагаме увеличение на данъците извън промените, направени вече от законите в Народното събрание. Ще предложим на Общинския съвет да приеме минималните прагове и за автомобилите, и за курортните жилища“, обясни кметът Йорданка Фандъкова. И допълни: „Последователно в последните години реализираме основни приоритети, като на първо място е екологията – подобряване чистотата на въздуха и чистотата в града. Предстои да пуснем и третата линия на метрото, като това е най-големият проект за 2019 г.“ Общината инвестира 133 млн. лв. в новите автобуси и трамваи. „Общо за транспорт и транспортна инфраструктура залагаме 550 млн. лв., от които 51,3 млн. лв. са за изграждане на основни улици и булеварди, като включваме 15 по-големи обекта, сред които бул. „Монтевидео“, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ и др.„, обясни още столичният кмет. 4,5 млн. лв. ще бъдат инвестициите за изграждане на улично осветление.

Около 18 млн. лв. се инвестират в реконструкция на парковете „Западен парк“, „Южен парк“, „Сверен парк“, „Борисова градина“ и др. Кметът обясни, че над 600 хил. лв. ще бъдат дадени и за Зоологическата градина.

„През 2019 г. предвиждаме 68 млн. лв. за образование и над 5,6 млн. лв. за култура. 19 млн. лв. отделяме за цялостна реконструкция и изграждане на 15 детски градини в кварталите „Манастирски ливади“, „Изток“, „Кръстова вада“, „Нови Искър“, район „Студентски“, „Горна баня“, „Овча купел“, „Подуяне“ и др.“, каза още Фандъкова и обясни, че над 9 млн. лв. ще бъдат дадени за изграждане на нови физкултурни салони в седем училища.

На 80 милиона лева възлиза проектираният стартов бюджет на Велико Търново за 2019 г., съобщиха от кметството. Финансистите го определят като оптимистичен и положителен, съставен на базата на работещия механизъм „харчим толкова, колкото изкараме“. Отличната събираемост на местните данъци и такси през 2018 година и преизпълнението на приходите позволяват повече инвестиции за градската среда, инфраструктурата в кварталите и населените места.

Увеличение ще има за всички основни функции - образование, здравеопазване, култура, социални дейности, общи държавни служби.

Правителството също помага за финансиране на важни проекти за старата българска столица.

Запазени ще бъдат ставките на данък сгради и такса смет. На повече от 7000 от общо 22 000 автомобила данъците ще намалеят, при една значителна част – с между 50 и 100 лева на година. Това важи както за новите коли, така и за тези на възраст между 10 и 16 години, които са с двигатели Евро 4 и Евро 3. На около 6000 превозни средства облагането ще остане на същите нива, или ако има увеличение, ще е с до 5 лева на година – тук основно влизат автомобилите на възраст около и над 15 години, категоризирани в клас Евро 2 и Евро 3.

Подготвена е и амбициозна инвестиционна програма в Старата столица за около 30 милиона лева. Ще започне строителството на нова детска градина и разширяването на още една забавачка, планирани са ремонти на повече от 13 километра улици и пътища в кварталите, включително на северния и източния вход на града. Изградена ще бъде нова пътна връзка към 25-хилядния квартал „Бузлуджа“, построено ще бъде и тренировъчно футболно игрище за школата на ФК „Етър“.

Бюджетът на Варна за тази година е рекорден за последното десетилетие и е втори по размер след столичния. Той възлиза на 475 млн. лв. Сумата е рекордна за последните 10 години, надвишава с над 100 млн. миналогодишния бюджет и е двойно по-голяма в сравнение с макрорамката през 2013 г., когато започна първият мандат на кмета Иван Портних.

От европейски проекти и програми се очакват 80,930 млн. лв. Общината ще поеме и над 40 млн. лв. дългосрочен дълг, с който ще финансира общо 13 инфраструктурни обекта, сред които рибарското пристанище в местността Карантината и три спортни комплекса.

Проектите, които се реализират в морската столица, включително с подкрепа от държавата, са на обща стойност 150 478 115 лв.

Приоритет №1 и през тази година за община Варна остава образованието, което е с най-голям дял – над 35%. Проектобюджетът на тази функция е 139 476 000 лв., като увеличението спрямо миналата година е с 20 897 000 лв. Продължава работата по проекта „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на гр. Варна“, който обхваща 7 училища и 3 детски градини.

По повод избора на Варна за Европейски град на спорта за 2019 г. приоритет ще бъдат и всички спортни прояви и инвестиции в областта на спорта. Предвидените спортни събития са над 200, от които 50 международни. Сред приоритетите е и утвърждаването на града като туристическа дестинация за четири сезона.

Продължава изпълнението на големите инфраструктурни проекти – строителството на новото трасе на бул. „Васил Левски“, ремонтът на бул. „Народни будители“, ул. „Михаил Колони“, ул. „Цар Симеон“, бул. „Съборни“, IV микрорайон в кв. „Вл. Варненчик“. След завършването  им ще започне рехабилитация и на по-малките улици в града, които не са обновявани повече от десетилетие.

Ремонти по квартали и плувен комплекс в Русе

113 990 993 лева е рамката на бюджета на община Русе за 2019 година, като сумата е без преходен остатък. Сумата е с 8% повече в сравнение с 2018 година, когато беше малко над 106 000 000 лева. Акцентите са свързани преди всичко с дейностите „Здравеопазване“, „Социални дейности“, „Образование“, „Екология“ и „Инфраструктура“, заяви главният финансист на общината Емилия Пенева.

Тя допълни, че основен приоритет в бюджет 2019 е балансираното развитие на централна градска част, квартали и кметства. За това са осигурени 700 000 лева за ремонт на уличната мрежа, както и 320 000 лева по фонд „Малки населени места“. 150 000 лева ще бъдат вложени в ремонт на детски площадки в детски градини. Ще бъдат засилени дейностите по благоустрояване в кварталите „Дружба“, „Здравец – Север“ и „Чародейка“. В същото време за поредна година са отделени повече средства за транспорта, като ще бъдат подпомогнати приоритетно хората с увреждания с намаляване цената на техните карти, след като предишните две години бяха намалени цените на картите за ученици и пенсионери.

През 2019-а ще бъде изградена анаеробна инсталация по ОП „Околна среда“, работи се и по програма „Life“ за качеството на атмосферния въздух, една тема, която е изключително чувствителна за русенци.

През настоящата година ще започне и поетапното изграждане на модерен плувен комплекс, от какъвто Русе има нужда, както и басейн в най-голямото училище - „Васил Левски“.

Ловеч изплаща заеми, майстори влизат в кварталите

Главен приоритет е запазване на финансовата стабилност на община Ловеч и през 2019 г. Предстоящо през март е погасяването на два броя заеми по фонд „Флаг“  - те са съответно за 737 000 лева и за 541 000 лева. Така кметът на Ловеч Корнелия Маринова коментира приоритетите в проектобюджета за 2019 г. на общината. Тя е категорична, че не се предвижда увеличение на данъците.

Продължават ремонтите на улици и площади (пл.  „Т.Кирков“) в центъра и в кварталите. Акцент е уличната мрежа в жилищните и индустриалните зони. В процедура е ремонтът на Младежки дом, санирането на сградата на РПУ и проект за саниране на сградата на ОДП.

В Троян залагат на управление на отпадъците и спорт

В Троян предстоят сериозни дейности, свързани с управлението на отпадъците. „Една тема, която остава невидима за гражданите, но която пряко рефлектира върху таксата, която те внасят в общинския бюджет. Сериозно предизвикателство за Троян е развитието на спортната база и през 2019 г. оставаме задължени на всички наши спортисти и техните треньори. Остро се нуждаем от развитие на базата за спортни дейности и през годината ще продължим да полагаме усилия в тази посока“, каза кметът на Троян Донка Михайлова.

Подмяна на ВиК и ремонти в училища в Благоевград

Проектобюджетът на община Благоевград за 2019 г. е рекорден - 72,5 милиона лева. Основните приоритети на данъчната политика са свързани със запазване на ниските ставки на местните данъци, с поддържане на устойчиво ниво на бюджетните приходи при запазване на тежестта на данъчното облагане, с повишаване на събираемостта и намаляването на дела на некоректните платци. 

За специализираните институции, които предлагат социални услуги, са предвидени 3 175 000 лв., а за функциониране на Обществената трапезария и Домашния социален патронаж парите са 730 000 лева.

За сметка на общинския бюджет ще се заделят 4,5 милиона лева за финансиране на културните институти – Ансамбъл „Пирин“, Биг бенд, Камерна опера, Общинска художествена галерия, културни мероприятия на общината, Куклен театър, зоопарк.

Разбира се, сериозни са харчовете, които се планират, за подобряване на инфраструктурата. Ще се правят ремонти на ВиК-мрежа, ще се строи колектор в селата Рилци и Бело поле и питеен водопровод в село Церово, ще се газифицират социални центрове, ще се асфалтират дворове в тях и в училищата. Ще се ремонтират много детски и спортни площадки, ще се изградят и нови детски и спортни площадки не само в града, но и в доста от селата. В много села ще се монтира ново улично осветление. Десетки улици ще бъдат реконструирани и благоустроени. Ще се реконструира и кръговото кръстовище между булевард „Димитър Солунски“ и булевард „Васил Левски“.

Разлог с повече пари за социална политика и образование

В проектобюджета на община Разлог са предвидени сериозни средства за хората в неравностойно положение. „Най-напред в тази посока насочваме усилията си и парите от бюджета. След това идва ред на здравеопазването и образованието, накрая е инфраструктурата. Искаме да има по-добра инфраструктура, по-добри условия за живот за хората“, твърди кметът Красимир Герчев.

Той отправи призив към граждани и фирми да си плащат в срок данъците, защото тези средства на практика се връщат при тях под формата на ремонтирана улица, нов мост, зелен кът, спортна или детска площадка. Тази година ще продължи подобряването на инфраструктурата, за да стане община Разлог още по-добро място за живеене. Ще се ремонтират шест от най-оживените и натоварени улици.

Пътища и паркове сред големите инвестиции в Стара Загора

Над 115 млн. лв. е прогнозната рамка на бюджета на община Стара Загора за 2019 година. „Основната цел при формирането му е да има баланс – разходната част да е съобразена с приходната, за да запазим финансова стабилност. Тази година акцент е инфраструктурата. Няма да се вдигат местните данъци и такси, ще бъде променен само данъкът за автомобил заради новото законодателство, но са предвидени най-ниските стойности“, коментира кметът Живко Тодоров на общественото обсъждане.

Най-важните проекти, които ще се реализират през тази година със средства от бюджета и външно финансиране, са ремонтът на инфраструктурата в кв. „Самара 1“ за 5.2 млн. лв. със средства от ПУДООС,  разширението на новия парк „Артилерийски“, обновяване на Руския пазар, ремонт на Летния театър, търси се финансиране и за Станционната градина. Предстои и обновяване на зоопарка и превръщането му в модерна европейска атракция.  Приоритет ще бъде и откриването на Дом „Литературна Стара Загора“.

И тази година няма да има промяна в размера на данъците и таксите, които не са вдигани от 2012 г. насам, въпреки че оттогава минималната работна заплата в страната е увеличена близо два пъти.

Близо половината от средствата (над 52 млн. лв.) в Бюджет 2019, се предвиждат за функция „Образование“.

Близо 8 млн. лв. ще струва осигуряването на сметосъбирането и сметоизвозването в общината през тази година, а 3,1 млн. лв. ще отидат за управление на дейностите по отпадъците. За осветление на улици и площади се предвиждат 1,8 млн. лв., за изграждане, ремонт и поддръжка на уличната мрежа – 3,5 млн. лв., а за озеленяване 1,5 млн. лв.

Един от най-чаканите от старозагорци е разширението на най-новия парк „Артилерийски“. В края на м. г. правителството преведе 3 млн. лв. на общината за реализацията на проекта. Прогнозната му стойност е около 5 млн. лв., останалите пари са общински средства. За радост на любителите на екстремни спортове, в проекта е заложено изграждането на скейт парк на около 2 дка площ.

В северозападната част на имота има отреден парцел от 1600 кв. м за православен храм. Предвидени са места за детски лунапарк, „зелен“ амфитеатър за летни прожекции, централна зона, богато залесена с цветя, няколко арт павилиона, въжена градина, слънчев часовник. Ще има и места за провеждане на извънкласни занимания – като класна стая на открито, детска площадка за изучаване правилата на уличното движение, музикална детска площадка. На 20 дка от терена ще бъде изградена спортна зала.

Ремонтират Летния театър в Шумен

Ремонти на Летния театър и Младежкия дом, изграждане на социални домове, рехабилитация на съществуващия Център за мъже с умствена изостаналост в Лозево са част от по-мащабните проекти, които планира да направи община Шумен през 2019 г. Средствата за тези дейности са над 5 млн.лв., но не са от общинския бюджет, а от спечелени проекти от еврофондовете.

Бюджетът на общината за годината е  74,786 млн. лв., като капиталовата програма е на стойност 6,801 млн. лв. Част от парите са за завършване и разплащане на ремонти, започнати през 2018-а. 175 хил. лв. ще бъдат дадени за подготвяне на идейни и технически проекти. Те са за два други мащабни обекта в града - обновяването на централната градска част и стадион „П. Волов“.

През 2019 г. общината планира да продължи с ремонтите и поддържането на уличната мрежа, като за това са предвидени 1,100 млн. лв. В бюджета на общинското предприятие „Строителство и благоустройство“ са заделени 612 хил. лв. за текущи ремонти на кметства, на детски градини и ясли, на спортни имоти и за устойчивост на обекти, финансирани от европроекти. Предвижда се инвестиране в електронни системи и платформи, поддръжка и надграждане, обновяване и разширяване на комуникационните средства.