Козметика с карловска роза завладя пазарите в Азия

  • 15 януари 2019, 13:13
  • Автор Мария Димитрова
  • РЕГИОН

Medium emil kabaivanov1

Емил Кабаиванов е роден на 21 януари 1961 г. в Стара Загора. През 1987 г. завършва Висш медицински институт – Пловдив, а от 1999 до 2001 г. специализира в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград, където завършва магистратура по икономика. По същото време специализира и във Висш медицински институт – София и завършва здравен мениджмънт. От 1999 до 2003 г. е председател на общински съвет – Карлово. Кмет на община Карлово е от 2003 г.

- Г-н Кабаиванов, кои са основните цели пред община Карлово за 2019 година?

- Целите ни за новата година са доста амбициозни, защото спечелихме няколко големи проекта. Единият от тях е да подменим и изградим нови 30 км водопроводи в 9 кметства. Другият е да изградим социален център за настаняване на деца, лишени от родителска грижа. Третият голям проект е да реконструираме изцяло най-натоварения общински път Карлово - Дъбене - Войнягово - Климент. Четвъртият проект е да създадем и организираме система за разделно събиране на зелените биоразградими отпадъци. Тези четири проекта са много отговорни и приоритетни. Всеки един от тях е важен сам за себе си - затова целите са амбициозни и натоварването през 2019 г. ще бъде голямо както за мен, така и за всички служители на община Карлово.

- Кои ще бъдат основните приоритети за общината през следващите месеци?

- Градът и 27-те населени места в общината да станат още по-чисти, озеленени и да продължим програмата за благоустрояване, която обхваща от центъра на Карлово до най-малкото селище. Тази година предстои да започнем активни разкопки на най-големия запазен тракийски град на 8 км от Карлово в посока Бургас.

- Какъв е инвестиционният интерес към общината? Предвиждате ли откриване на нови предприятия, нови работни места? Интересът към кои производства е насочен?

- Бизнесът в нашия регион се развива във възходяща посока, устойчиво. В момента най-големият ни проблем е недостигът на достатъчно работна ръка. Затова няколко инвеститора, които бяха от клас „А“, не реализираха своите инвестиции. Но въпреки това инвестиционният интерес е голям както от азиатци, така и от европейци. Интересът е в няколко области - автомобилостроенето, земеделието и развитието на СПА туризма. Потенциал има и град Баня, който е познат курорт с големи възможности. Затова интересът към него е голям и през следващите години се очаква да бъдат изградени няколко нови СПА комплекса и Баня да възвърне своята слава на национален и международен курорт.

- Каква е програмата на общината срещу фините прахови частици?

- Имаме програма още от седем години и тя включва усилена газификация на община Карлово (не само на общинския център, а и на по-големите населени места). Планът е там, където няма природен газ, да преминем на пелети или термопомпи, за да не замърсяваме въздуха с изгаряне на твърдо гориво. Изполване на електроенергия от възобновяеми източници и програма за саниране също са част от мерките срещу замърсяването на въздуха. 26 жилищни блока са санирани в три населени места в общината и за още 126 са депозирани молби.

- На 18 февруари се навършват 146 години от смъртта на най-великия българин и карловец - Васил Левски. Как родното място на Апостола ще отбележи това събитие?

- Карлово има своята емблема, своя национален герой, героят на България - Васил Левски. Отнасяме се изключително отговорно към поддържане и запазване на паметта на Апостола. Ежегодно на 18 февруари се състоят възпоменателни тържества - високопоставени държавни мъже и жени, кметове от цяла България и родолюбци прекланяме глава пред най-великия българин. Паметта на Левски е част от нашето национално осъзнаване, от нашата история и гаранция за бъдеще като народ и държава. Няколко години Карлово дори е носил името Левскиград.

- Какво е Левски за карловци? Какво ни е завещал, какво е останало след него и какво можем да научим от живота му?

- Левски е най-значимата личност, която се е раждала, която се е изграждала, най-забележителната и най-ярката личност не само за карловци, но и за България. Това е човекът, който съчетава в едно обичта към родината, готовността за саможертва и християнския православен морал, и чистота на духа. Такива личности са яркост, такива личности търсим днес. Ако те се появят, ние ще тръгнем след тях. Апостола ни е завещал чистота на помислите, безгранична обич към родината и личен пример за това как саможертвата за родината е най-висшето благо. Както и свободата е висша универсална ценност за всички народи и епохи. В името на родината и свободата човек трябва да жертва живота си.

- Как Карлово съхранява духа на Левски във времето?

- Карлово е един от българските градове, който е извън скоби. Когато изречеш Карлово, няма нужда от пояснение. Десетилетия след нас градът ще бъде знаково място за всички българи. И заради това, че е родното място на Апостола, и заради това, че съхраняваме чиста, свята и неопетнена паметта му.

Над 100 хил. гости посещават градския исторически музей, Националния музей „Васил Левски“ и комплекса „Старинно Карлово“. През последните години тази цифра се увеличава с няколко хиляди човека всяка година.

- Карлово привлича туристи не само от всички краища на България, но и отвъд границите на страната ни. Ежегодно гости от далечни страни посещават карловските розови полета, за да се запознаят с производството на характерната за този край „роза дамасцена“. Козметиката с натурално българско розово масло и розова вода са сред най-търсените от чужденците продукти у нас. Колко годишно е износът и какви приходи печели страната ни от розови стоки?

- Производството на етерични масла - рози, лавандула, мента и др. са стратегически за България. Роза се отглежда от повече от 4 века по нашите земи. Карлово е основен регион на розопроизводство. Тук е и най-голямата производствена мощност за козметични изделия от роза и други етеричномаслени култури. Всяка година този бизнес се увеличава. Той има традиционни пазари в Европа. След всяка кампания по прибиране на розовия цвят в края на месец май у нас идват най-прочутите френски фирми, за да тестват и да изберат най-доброто розово масло. Българското розово масло е най-доброто в света. От последното десетилетие „Българска роза Карлово“ има много сериозни позиции на пазара за козметични стоки в Азия - Япония, Китай и Виетнам. Няколко години подред пращаме Царицата на розата - Карлово на световни изложения в Азия, които разнасят славата на България и Карлово. Държавата в лицето на министерство на земеделнието трябва да е достатъчно грижовна към българските розопроизводители, за да не се налага хората да протестират. Миналата година, в качеството си на кмет, застанах на позиция, че трябва да се проведат разговори и да се стигне до добри решения, с което предотвратихме провал на реколтата. Община Карлово застава на страната на розопроизводителите, защото това са десетки хиляди български граждани, които с труд и чест си набавят доходи от производството на рози.

- Общините искат да има пътни участъци, за които да не се плаща винетна такса, като по този начин те сами ще трябва да се грижат за поддръжката им. Има ли община Карлово намерение да поеме част от пътищата да поддържа?

- Със средствата, които държавата е отпуснала на общината, тя поддържа 200 км общинска пътна мрежа. Тази година ще изградим 15 км изцяло нова пътна отсечка. Поддържаме и около 300 км улици в населените места в община Карлово. Няма как малките общини в България да поемат голямата отворност на голямата държава. Отговорност се поема с осигурен финансов ресурс. След като държавата взема 100% от данък доходи физически лица и не оставя пари за общините - няма как да поемем поддръжката на републиканската пътна мрежа. Това може да стане само ако голяма част от парите, които Министерството на финансите иззема от общините, остане при нас - с тях да можем да поддържаме републиканската пътна мрежа.

- Тази есен ще се състоят местни избори - ще се кандидатирате ли отново за кмет на община Карлово?

- Ще обява моите намерения официално през пролетта. Нека говорим за работата, която ни очаква сега.

-------------------

Интервюто е взето преди издадената от Районния съд в Пловдив присъда от 3 г. условно за кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Тя подлежи на обжалване