Мариус Куркински снима филм в Свирачи и Плевун

  • 27 ноември 2018, 14:10
  • Автор Дарина Михалева
  • СЕДМО ИЗКУСТВО

Medium dsc03759

В Ивайловград няма скучен ден. Южната приказка на България се превърна и във филмова. Екипът на талантливия български актьор и режисьор Мариус Куркински снима филм в Ивайловградско. Кинаджиите приключиха работа на терен по лентата „Засукан свят“ преди падането на първия сняг. 

Снимачният екип работи няколко седмици в района на Ивайловград. От екипа на Куркински признават, че се чувстват истински вдъхновени от „хората с по-големи сърца и с по-синьо в очите си“, от невероятната природа и запазените автентични традиции. По думите им в забързания бяг на времето Ивайловград и неговите хора са живителна глътка въздух. А срещите на екипа с тях карат кинаджиите да преосмислят живота си и да повярват, че „шаблони“ като доброта, съпричастност и човечност съществуват не къде да е, а точно тук - в Ивайловград.

За ролите екипът е ангажирал младите и амбициозни момичета и момчета от самодейните трупи на „Актьорите“ и „Орфей 1“ към Народно читалище „Пробуда 1914“ Ивайловград. Младежите вече имат зад гърба си няколко постановки под ръководството на актьорите Иванка Шекерова и Стефан Цирков. За всички тях е невероятно предизвикателство да играят редом с Мариус Куркински, Камен Донев, Евгени Будинов, Ани Пападополу, Вяра Коларова, Иванка Шекерова, Стелиян Николов и много други популярни актьори. Ивайловградското читалище, създадено през далечната 1914 г. и ръководено дълги години от почетния гражданин на Ивайловград Румен Новаков, повече от век радва ивайловградската общественост с незабравими постановки, казват с гордост местните хора.

Като статисти на площадката се изявяват хората от селата Свирачи и Плевун, които ревностно пазят българските традиции. В дома си всеки е запазил носиите на своите баба и дядо и ги обличат по големи празници, а понякога и без специален повод.

За Ивайловград това е четвъртият филм, който тръгва от тук. Тук са снимани лентите на „Капитан Петко войвода“, „Мила от Марс“, „Съдилището“, а сега и на „Засукан свят“.

„Засукан свят“ е един от емблематичните разкази на Николай Хайтов от цикъла „Диви разкази“.

Лентата на Куркински ще е по негови мотиви. Актьорът режисьор спечели субсидия от Националния филмов център.

Снимачният екип на „Засукан свят“ – Мариус Куркински, Емил Бонев и Иван Тонев, са в основата тази приказна история да оживее на екрана.

Продукцията ще включва кадри и от съседните села Плевун, Мандрица, Сив кладенец, Одринци и Долно Луково.

В този край разбираш, че всички сме временни

Мариус Куркински избра за декор на лентата по Хайтов уникалната природа на Ивайловградския край. Според местните хора той е видял красотата на това място. А с другите си фибри на живота актьорът режисьор е усетил другите му хоризонти, защото тук, на това отдалечено място, хората живеят и се усмихват. И вероятно точно на такива места човек трябва да попадне, за да разбере, че е временен, че е за малко, че е прашинка на фона на цялата претенциозност и маниащина, в която сме се забили.

„В тези уж забравени места виждаш, че очите могат да бъдат по-топли, а бръчките по лицето по-истински и си даваш сметка кой си и защо си. И какво си правил досега. Имало ли те е изобщо на този свят. Ще те има ли. Колко е обемът на мечтите ти. Дали си бил или си щастлив“, казват местните хора. И обещават, че всеки, посетил техния край, ще бъде връхлетян от такива мисли и чувства.

Такива усещания за света ви обещаваме, ако решите да дойдете в Ивайловград, за да снимате своята филмова приказка, казва и кметът на Ивайловград Диана Овчарова.