Най-напетия юнак избират в Бабово

  • 15 януари 2019, 13:45
  • Автор Михаела Благоева
  • АФИШ

Medium %d0%b1%d0%b0%d0%b1%d0%be%d0%b2%d0%be

Кой е най-напетият юнак ще стане ясно на 23 февруари в русенското село Бабово. Тогава местното читалище организира четвърти фолклорен празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“. Акцент в програмата на фолклорния празник ще е конкурсът „Най-напет юнак“. В него могат да участват само момци или мъже в народна носия. Участникът трябва да може да презентира носията си - от кой край е и от какви елементи е съставена. Всеки желаещ да участва в конкурсите е желателно да изпрати предварително заявка до 15.02.2019 г. „Най-напетият юнак“ ще получи диплом и награда. Празникът в Бабово ще бъде съпроводен от още три интересни конкурса – за „най-вкусна зелева чорба“, за „най-благата греяна ракия“ и за „най-автентична старовремска софра“. От греяната ракия трябва да се представи поне 300 мл, а от зелевата чорба, поне 1 литър. Няма правила за презентацията им. Всеки участник представя автентична софра от своя край, която може да е делнична или празнична, без ограничение за кой празник е. В трите конкурса ще бъдат дадени I, II и III място и ще бъдат отличени с грамоти и награди.

С греяно вино лекуват разбити сърца в „Калето“

Празненствата в чест на Дионисий и преплитането им в делото на св. Трифон ще бъдат пресъздадени в навечерието на Трифон Зарезан в археологически комплекс „Калето“ край Мездра. На този български празник успешно се преплита тракийското и древното. Освен богата на танци и музика програма, за всички гости на празника се приготвя специално питие – греяно вино по стара древноримска рецепта за лекуване на разбити сърца с ароматни подправки, които остават тайна. С пир, съчетаващ изобилие от питиета и ястия, приготвени по автентични рецепти, в „Калето“ посрещат петото издание на Дионисиевите празници на 13 февруари 2019 г. Приготвя се имперски хляб с анасон и сакъз. Този хляб е бил любим на император Константин IV Погонат, живял в края на VI в., който е разгромен от хан Аспарух при Онгъла, като след тази битка е основана българската държава на Балканите.

Фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд“

Най-качествените вина и най-добрите изби в Мелнишко представя всяка година в началото на февруари фестивалът „Златен грозд“. Фестивалът се открива с тържествен водосвет за здраве и плодородие.  Посетителите ще се насладят на разнообразието от вина, произведени в региона, както и на фолклорна програма, представяща местните традиции и обичаи. Всички гости ще вкусят безплатно от мелнишкото вино, от което някога е пил дори Чърчил. Най-застъпеният сорт грозде в Мелник е Широка Мелнишка – той е уникален с това, че вирее само в този регион. Поредното издание на Фестивала на мелнишкото вино „Златен грозд“ ще се проведе от 9-и до 11 февруари 2019 г.

Най-великите илюзионисти с изумителен спектакъл в НДК

Фантастични трикове и илюзии, левитация, четене на мисли и изчезване ще смаят родната публика

Най-великите илюзионисти в света идват с магичен спектакъл в София, част от европейското им турне. Изумителни трикове и илюзии, левитация, четене на мисли и изчезване ще смаят родната публика. The Illusionists държат рекорда за най-продавано шоу в рамките на една седмица - залите the Marquis и Neil Simon Theatres (Бродуей), the Shaftesbury Theatre (Западен Лондон), the Sydney Opera House (Сидни), the Arts Centre Melbourne (Мелбърн) и the Auditorio Nacional (Мексико сити) бяха разпродадени за дни. След разбиването на бокс офисите по света, най-големият спектакъл в историята на Бродуей е готов да завладее и София от 17.01 до 20.01 в Зала 1 на НДК. Удивителното шоу представя най-добрите илюзионисти в света - Luis De Matos (Мастърът / The Master Magician), James More (Измамникът / The Deceptionist), Enzo (Незабравимият / The Unforgettable),  Andrew Basso (Измъкващият се / The Escapologist), Yu Ho-Jin (Манипулаторът / The Manipulator), Kevin James (Изобретателят / The Inventor)  и Sos & Victoria (Трансформиращите се / The Transformationists). Билетите за The Illusionists: DIRECT FROM BROADWAY са в продажба в мрежата на Eventim на цени от 59 до 129 лв.

Бенд и акварел завладяват Ганчовец

Столица на ракията и рока става в първите почивни дни на февруари дряновското село Ганчовец. То е разположено в полите на Балкана, на 4 км от Дряново и на около 20 км от Велико Търново и Габрово. Населеното място, което се прочу с необичайния фестивал „Ракия-Магия“, провеждан всяка есен от 2008 г. насам, събира фенове на зимното му издание – „Греяна Магия“. Много музика, мезета и питиета очакват посетителите на селото на 2-ри и 3 февруари. Гостите на феста ще се забавляват с музиката на Ганчовец Ракия Бенд, ще рисуват картини – акварел и темпера, които остават във фонда на местното читалище.

С гигантска летяща чиния Большой Московски цирк идва у нас

„Большой Московский Цирк“ идва у нас през март с разтърсващ двучасов шоуспектакъл „OFU“, който ще бъде показан пред българска публика за първи път. Спектакълът „OFU“ разказва за извънземно, случайно попаднало на планетата Земя - неочаквани сюжетни обрати,  опасни приключения, каскади с коне и кучета, „агенти в черно“ и едно изгубено извънземно. Декорите на спектакъла са впечатляващи. Освен гигантска летяща чиния, на арената ще видите огромен лунапарк, строителен кран, хиподрум, декоративен съветски цирк, Третяковска галерия и лаборатория за изследване на извънземни. Шоуспектакълът ще остави трайна следа в съзнанието ви с невиждани циркови номера, каскади с животни, впечатляващи видео и лазерни ефекти, пищни костюми, авторска музика и др.

Над 100 души  - акробати, еквилибристи, фокусници, клоуни и дресьори на животни участват в мащабната продукция. На арената на цирка ще излязат едни от най-добрите циркови артисти в света -  водещи имена на руския цирк, лауреати на престижни фестивали и майстори на спорта от международна класа. Основатели на „Большой Московский Цирк“ са братята Асколд и Едгар, от циркова династия Запашни  -  абсолютни лидери по продажба на билети в Русия и в света. На година броят на зрителите им превишава 700 000 души. Освен че са в ТОП 100 на руския Форбс, двамата са режисьори на  спектаклите  на „Большой Московский Цирк“. Премиерните представления в България ще са на 21 март в Русе в „Арена Монбат“, на 24 март в Пловдив в „Колодрум“ и на 26 март в София в „Арена Армеец“. Билетите са в продажба в мрежата на Eventim. Деца до 7-годишна възраст се допускат без билет.