Романтичните перли на Стара Европа

  • 15 януари 2019, 13:41
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium %d0%a7%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d1%83%d0%b5 %d0%a2%d0%b5%d1%80%d0%b54

Когато си щастлив, няма значение дали е лято или зима. Със сигурност няма значение кой сезон е и когато си влюбен. Въпреки това съществуват местенца, които имат значение – такива, които те карат да забравиш за целия свят и да искаш да останеш завинаги в тях. Такива, които сякаш са извадени от разказа на най-големите романтици. Градове, които те карат да се влюбиш в самите тях. Всички мечтаем да се докоснем до вечния Рим, красивата Венеция или просто да се качим на върха на Айфеловата кула в Париж. Но Европа предлага и други не толкова известни, но също толкова пленителни кътчета, изпълнени с чар и лирическа сантименталност. И в които, докато се разхождате, не се сблъсквате с огромни тълпи туристи. В най-студения месец ви предлагаме кратък тур за най-горещите любови в най-романтичните „скрити“ местенца на Стария континент.

Пътеката на любовта в Чинкуе Тере

Италия – страната на виното, спагетите и любовта. Една от първите и най-посещавани дестинации в списъка на влюбените двойки. Целогодишно, за да се пуснат по течението на каналите с гондоли или да се разходят из безкрайните тоскански полета, идват безброй туристи. Но не много от тях познават Чинкуе Тере - защитен от ЮНЕСКО архитектурен резерват, разположени в областта Лигурия.

Той се състои от пет градчета, разположени на 2-3 км едно от друго с накацали къщички върху отсечените скалисти склонове на брега на Средиземно море. А сградите - истинска цветна феерия, наподобяващи конструктор от детството. Почти до края на XIX век Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо ал маре са били достъпни само по вода. На по-късен етап се е появила пътека през склоновете, която свързва селцата. Днес тя е известна като една от най-романтичните пътеки в Европа, носеща името Пътеката на любовта. Често срещана гледка по нея са заключените по предпазните парапети катинари с инициалите на влюбени двойки по тях. Според местно поверие по този начин заключваш взаимната любов и двойката никога няма да се раздели. Изключителният чар на градчетата от Чинкуе Тере се допълва от тюркоазеното море и хълмовете, засадени с лозя, маслинови или лимонови горички.

Брюж - езеро, вятърни мелници и дантели

Брюж сякаш е замръзнал във времето. Обикаляйки града, имате усещането, че сте застинали в Средновековието – с добре запазената архитектура и красивите музеи. До забележителностите в центъра може да стигнете единствено пеша, с файтон или с корабче по тесните канали, които отвеждат до четири вятърни мелници – символът на романтичните мечтатели.

Някога мелниците били 25 на брой и в тях се произвеждало олио и се е мляло брашно. Любимо място както за местните, така и за туристите е езерото Minnewater - по-популярно като „Езерото на любовта“. Докоснал се веднъж до духа на Брюж, всеки посетител остава с незабравим спомен за очарование, красота… шоколад, бира и дантели. Все пак – „ако не си бил в Брюж, значи не си бил в Белгия!“

Колмар – най-слънчевата „Малка Венеция“

Разхождайки се около Айфеловата кула в Париж, съвсем няма да е необичайно, ако видите коленичил мъж с пръстен в ръка. Пословична като една от най-романтичните столици – това далеч не е единственият град във Франция, където можете да се насладите на незабравима почивка с половинката.

С разноцветната си мозайка от кокетни къщи, с извити павирани улички в старата част, Колмар носи неповторима ренесансова атмосфера на спокойствие и романтика. Заради кварталните канали градът е наричан „Малката Венеция“. Историята на Колмар датира още от IX век, а днес градът се гордее и със славата си на столица на елзаското вино. На всичкото отгоре е едно от най-слънчевите и сухи места във Франция.

Синтра примамва с „кладенеца на посветените“

Португалското градче Синтра се е превърнало в център на европейската романтична архитектура, а причината за това са множеството разкошни замъци и имения като Националния дворец (на възраст повече от 800 години), Замъка на маврите и двореца „Пена“. Сгушен между живописни хълмове и тюркоазения океан, Синтра разкрива невероятна панорамна гледка, която оставя всяка двойка без дъх.

Наричан „града на любовта“ в Португалия, той има „Стена на любовта“ и мост, на който влюбените заключват с катинар инициалите си. Освен с романтика градът пленява и с тайнствата си. Около градините на двореца Регалейра се намира „Кладенеца на посветените“ – 27-метрова постройка, която много прилича на кула, но наопаки. Тя представлява подземен тунел със спираловидно стълбище, поддържана от гравирани колони, които се издигат от дъното на кладенец.

Кулата има 9 площадки, които според легендите символизират деветте кръга на ада. От красотата и магнетизма му са били привлечени множество пътешественици, поети и представители на изкуството. Ханс Кристиан Андерсен описва града като „най-красивото място в Португалия“, а английският поет Лорд Байрон – като „величествен рай“.