Силистра прави соларен паркинг за електрически велосипеди и коли

  • 15 януари 2019, 12:58
  • Автор Дарина Михалева
  • ПОД ЛУПА

Medium 5469f6662f937

Силистра в момента изгражда системата за видеонаблюдение. 57 камери се монтират, като част от тях са край детски градини, по улици и паркове. Така градът ще стане по-спокойна и по-сигурна дестинация, очакванията са да се намали битовата престъпност с между 30 до 50%. В града се внедрява цялостно интелигентно решение, като в бъдеще проектът може да бъде надграждан с допълнителни точки и при желание с допълнителни аналигични функции, обслужващи нуждите на общината. Какво още предстои в Силистра – разговаряме с кмета д-р Юлиян Найденов.

- Г-н Найденов, как община Силистра изпрати 2018 г.?

- С много работа. През 2018 г. сложихме началото на редица мащабни проекти. През тази година ще приключат голяма част от тях. Изготвихме проекти, с които общината кандидатства по европрограми. С реализацията на други, финансирани не само с евросредства, Силистра се промени. През 2018 г. приключихме мащабни проекти в образователната сфера.  Ремонтирахме изцяло „Св. св. Кирил и Методий“. Училище „Св. св. Кирил и Методий“ е с най-модерните площадки за спорт, с изцяло сменено оборудването в  класните стаи. До дни ще се радваме и на нова среда за най-малките в детската ясла „Здравец“. Продължават дейностите по проекта  „Предоставяне на качествено образование чрез модернизиране на ПЗГ „Добруджа“ за над 1 млн. лв.

- Какви са приоритетите ви за тази година?

- Да приключим успешно всички проекти и да не спираме да защитаваме интереса на гражданите, който ясно е заявен – Силистра, добро място за живот. От няколко години работим успешно и в тясно партньорство с нашите румънски побратимени градове по европрограми. Проект ,,EasyGuide - интерактивно мобилно приложение за популяризиране на културното и историческото наследство в района на Кълъраш и Силистра“ за  над 700  хил.  евро се реализира в партньорство с Историческия музей „Долен Дунав“-Кълъраш и представя трансграничния регион като туристическа дестинация чрез разработване на интегриран виртуален екскурзовод. Проектът ,,Екологично чист транспорт в трансгранична зона Наводари – Силистра“ е за изграждане на мрежа от велоалеи, велостоянки, закупуване на 30 електрически велосипеда и 30 стандартни велосипеда, изграждане на соларен паркинг за електроавтомобили,  ремонт на отсечка от вътрешната улична мрежа – част от ул. ,,Н.Й. Вапцаров“. Проектът „HERCULT“ е  над 850 хиляди евро и е насочен към  развитие на общия туризъм и възстановяване на културното наследство. По него си  партнираме  с румънския град Кълъраш.  Предстои да бъде ремонтирана Художествената галерия в Силистра.

- Над какви проекти работите към момента и реализирането на какви проекти предвиждате в близко бъдеще?

- Най-мащабният  инфраструктурен проект, който се финансира по ОП „Региони в растеж“, е в процес на реализация. Чрез него ще променим визията на ул. „Симеон Велики“. Ще бъде подобрена организацията на движението за превозните средства, с което ще се създадат условия за безопасно движение и намаляване на вредните емисии във въздуха и шума. С ремонта и подмяната на тротоарните настилки и системата за улично осветление ще се осигурят условия за свободно движение на пешеходци и велосипедисти. Всички реализирани дейности  ще ни радват  в края на работата по проекта - 2020 г. Ще можем да домакинстваме спортни събития в обновената сграда на спортна зала „Дръстър“- позната като „Манежа“. Шампионите на Силистра продължават да славят името на града и заслужават  модерен център.

- Как общината привлича инвеститори?

- Полагаме усилия нашият град да представлява интерес за потенциални инвеститори. Силистра е град с изключително голям потенциал, намирайки се на брега на р. Дунав. Имаме добри контакти с предприятията, които работят в Силистра, а също така търсим контакти с хора, които биха проявили интерес към Силистра. Представяме града в България и Европа. Нашият град беше посетен от представители от Европа, Китай, Турция, Украйна, Италия. Надяваме се в следващите години да представим града с инвестиция, която реално ще се случи в Силистра.

- Какъв туризъм развивате в общината?

- Силистра има богато културно-историческо наследство, интересно за развитие на туризма. Търсим съдействие, за да се презентираме с богатствата ни, които са със световно значение. Тук е биосферен парк „Сребърна“, крепостта Меджиди табия.  Поддържаме добри контакти с Министерство на туризма, участваме в изложения и форуми. Не бива да пропускаме и развитието на селския туризъм.

- Имат ли възможност за кариерно развитие младите хора в Силистра или голяма част от тях напускат родния си град?

- Смятам, че ще има възможности за кариерно развитие на младите в Силистра. Надяваме се градът да предложи добри условия за живот и работа, за да задържим младите, а по-късно дори да върнем тези, които са напуснали Силистра.

- Какъв е ефектът от изградената система за видеонаблюдение в общината? Намаля ли битовата престъпност, по-спокойни ли са гражданите и гостите на града за сигурността си?

- В Силистра към момента се изгражда система за видеонаблюдение и сигурност. От миналата година нашият град е един от най-осветените у нас. Успяхме да подменим осветлението с енергоспестяващо, с което да гарантираме по-голяма сигурност и спокойствие на хората. Системата за видеонаблюдение се финансира с наши средства, като са предвидени 18 точки с 57 видеокамери, които са определени със съдействието на РПУ и в момента се поставят. Има вече и работещи камери. Ще има пунк за наблюдение при РПУ, за да се гарантират по-голяма сигурност и пътна безопасност. 

- Какво си пожелавате за общината и на гражданите за новата 2019 г.?

- Пожелавам спокойствие, хубави дни, топли моменти, обич, дом, пълен с хармония и добруване, работа, която ни прави сигурни и способни, приятели, които ни даряват със сила. Нека трапезата е отрупана с блага, в душите ни да цари доброта, а животът да ни дари с благополучие! Пожелавам крепко здраве за бъднини!