„10 000 крачки“ – историите, които градът премълчава

  • 18 декември 2018, 16:44
  • Автор Дарина Михалева
  • ЕКРАН

Medium still1127 00003

Със или без крачкомер, 10 хиляди крачки на ден мислено ни доближават до това, което  си представяме като здравословен начин на живот. Понякога са достатъчни и само няколко, за да  преоткрием града, който се простира някъде между навика и адресната регистрация.

Творческата идея за предаването е на екипа на регионалния телевизионен център Варна и през новия телевизионен сезон „10 000 крачки“ се  излъчва в ефира на БНТ2. Журналистите Вилиана Иванова, Нора Бочева, Даниела Цекова, Мариана Малева, Петър Дойкински, Диан Михайлов и Силвия Благоева, заедно с операторите Реджеб Шабанов, Красимир Делчев, Неделчо Чавдаров, Георги Христов и Емил Жупов разказват позабравени истории за хора и сгради. За хората, издигнали сградите, които и днес с гордост наричаме емблематични, за онези, чийто живот е превърнал сградите в история. В галерията вече се подреждат

5-минутните филмови истории на Военноморския клуб

импозантната сграда на Адмиралтейството, където днес се помещава щабът на ВМС, Мъжката гимназия и Државният архив. „10 000 крачки“ разказват за колоритния курортен живот от близкото минало, който помнят сградите на Морското казино, Аквариума, вълнолома и гранд хотел „Мусала“.

В новото предаване на обществената телевизия екипите на БНТ2 от София, Благоевград, Русе, Варна и Пловдив всеки делничен ден от 19,10 ч. повеждат зрителите на кратка разходка и дълго пътешествие във времето и спомените. Проектът разкрива нови възможности за партньорство на обществената телевизия с регионалните музеи в страната и умело балансира между атрактивност  и познание. Краеведи, архитекти, архивисти и колекционери разказват пред камерата на БНТ

истории за старата мелница в Балчик

за стария Добрич и варненския театър.

С „10 000 крачки“  можете да разгледате Болярската къща в Мелник и да надникнете в Мартиновата къща в Русе, да научите как храмовата чешма, градена за джамията в Серес, става един от символите на Сандански, и кой е издигнал едни от най-импозантните къщи в Стария Пловдив.

Не сте чували къде се пази

парченце от надписа, висял над главата на разпнатия Христос

и пирон, с който Спасителят е бил прикован - значи трябва да гледате епизода на „10 000 крачки“, който разказва за арменския комплекс на Небет тепе.

Не сте си представяли скок във времето – вижте разказа за старинната аптека „Хипократ“, създадена в началото на миналия век от завършилия във Виена д-р Сотир Антониади.  

За забележителностите на Пловдив и региона разказват Росица Колева, Мариела Хубенова и Таня Матева, режисьорът Пепа Кошишка-Зяпкова и операторът Антон Марчев. От тях ще научите къде е бил първият автосалон на Пловдив през соца и кой е италианският архитект, проектирал сградата на Областното събрание на Източна Румелия.

Проектът на БНТ2 разказва за тежки търговци и видни държавни мъже, оставили имената си в историята и безупречната си репутация - в спомените на своите съграждани. Куюмджиоглу, Хиндилян, Георгиади, Гендович – всеки от тях е вписал свой щрих в силуета на градовете, където ги помнят.

Телевизионната разходка из улиците на „малката Виена“ създават Ивелина Белчева и Елена Машкова от регионалния телевизионен център в Русе, а в Благоевград и региона за проекта работят продуцентът Красимир Кушев и операторът Феодор Сургов.

Кратките филми за градските забележителности обръщат поглед от стъклените фасади към кътчетата с минало, които създават  характера на всеки град.

Сценарист на поредицата за софийските забележителности е Павлина Делчева-Вежинова, която има зад гърба си дългогодишен опит като автор, редактор и продуцент на редица водещи рубрики на националната телевизия като „Форум“, „Библиотека ЛИК“, „Литературни светове“, „Галерии, галеристи“, „За теб, мили роде“, „Агенция ЛИК“ и др.  Тя е автор на пълнометражния документален филм „Отвъд бариерата“, посветен на баща й – Павел Вежинов.

Етюдите за София създават операторът Борислав Георгиев, режисьорът Николай Василев и Елица Кънчева. Тази година нейната журналистическа работа бе отличена с наградата на фондацията „Васа Ганчева“, а само преди дни Елица спечели и отличието на Съюза на българските журналисти.

Предаването „10 000 крачки“ се излъчва всяка делнична вечер от 19:10 часа в ефира на БНТ2.

Своите предложения, интересни истории за личности и места, които не трябва да подминаваме, всеки може да изпрати на ел. поща: gledam@bnt.bg.