Ивайловград намери формулата за повече инвестиции и проекти

  • 18 декември 2018, 16:22
  • Автор Дарина Михалева
  • ПРОЕКТИ

Medium received 194170088201070

Ивайловград е добър пример как малка община може така да си организира нещата, че местните приходи в бюджета на общината да растат и едновременно с това да се увеличават реализираните проекти. През годината при бюджет 6 милиона лева, местната управа успя да привлече външно финансиране и сключи договори на стойност 12 милиона лева. Това е два пъти повече от осигурения бюджет и позволява да бъдат извършени два пъти повече работи, казват от екипа на кмета Диана Овчарова. Експертите поясняват, че всичко това се дължи на едно просто, но правилно решение – да се търси развитие на основата на ресурсите и даденостите, с които разполага общината, а да се привлича това,  което липсва.

Благодарение на това през миналата година общината получи финансиране в размер на 3,5 млн. лв. като конкретен бенефициент по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Приоритет на ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ на ОПРР 2014 – 2020 г. , „Прилагане мерки за повишаване енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в град Ивайловград“, по която са сменени дограмите по фасадите и общите части на общо 18 жилищни и административни сгради. Поставена е топлоизолация, направен е основен ремонт на покрив, включително  ламаринена обшивка по всички бордове на всички жилищни сгради, включени в проектите. С тези средства общината приключи санирането на 18 сгради, от които половината административни – тези на Районния съд и Прокуратурата, Районно управление Полиция, Граничното полицейско управление, Служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Чрез осигуреното финансиране бяха приложени мерки за енергийна ефективност още в общежитието на Средно училище „Христо Ботев“, сградите на Общинската администрация - Ивайловград, Дневен център за деца с увреждания и на Общински исторически музей. Смело можем да отбележим, че всички административни сгради в Ивайловград вече са обновени и санирани, казват от общината.

Изцяло обновени са още 13 блока. И всичко това променя не само облика на града, променя нагласите на гражданите, които виждат реална подкрепа, а не думи.

Сериозен напредък през отиващата си година е отбелязан и в решаването на проблема с изцяло остарялата и амортизирана водопреносна мрежа в града и селата, която поетапно се подменя.

Това е приоритетна тема в бюджета за 2018 г., по която ще продължи да се работи и през 2019 г. Рехабилитирани са основните пет водопровода на Ивайловград, които захранват града с питейна вода. Те са изградени преди 70 г., а през последните години старата мрежа водеше до всекидневни аварии – отваряха се големи дупки, които застрашаваха пешеходци и шофьори и затрудняваха движението по главните улици в Ивайловград. Поради тази причина, с общински средства беше финансирано изработването на техническите предложения. Коледен подарък за общината през изминалата година, беше решението на МРРБ да отпусне 348 431.38 лв. за два от водопроводите, ремонтите по които вече приключиха. През 2018 г. бяха подписани  споразумения за рехабилитацията и на останалите три водопровода.

„Благодаря на г-н Бойко Борисов и на министъра на регионалното развитие за гласуваното доверие. То е поредното доказателство за това, колко важни за централната изпълнителна власт са Ивайловград и жителите му. Благодаря на всички колеги и подкрепящите ме общински съветници, с които работим за решаването на този толкова важен за Ивайловград проблем!“, каза кметът на Ивайловград Диана Овчарова.

В момента се сменя не само водопроводът, но и канализацията по улица „Иван Вазов“, а служители на общинското предприятие „Спектър“ са на място, за да подменят бордюрите и изградят тротоарите по нея.

Докато приключва работата по водопроводите и каналите в Ивайловград,  вече е започнала и подмяната на основния хранителен водопровод към квартал „Лъджа“, включващ улиците „Съединение“ и „Беломорска“. Изкопните работи са в  ход и трябва да приключат до края на годината. Междувременно е изиграна процедура и избран изпълнител за ремонт и рехабилитацията на основния водопровод по улица „Армира“, в село Свирачи. Предстои през 2019 г. да бъде подменен и той.

„Повредените главни водопроводи в града и в селата бяха най-голямата ни болка. Разчитаме стабилността в държавата да се запази, за да могат и още проблеми да намерят своето решение“, казват по време на срещи с ръководството на общината жителите на града и селата.

За ремонтите на главните водопроводи Община Ивайловград инвестира общо 1 778 777.84 лева, като средствата бяха вложени в полагането на близо 4447 метра нови водопроводи.

„Успоредно с това, без да губим време, сключихме договор за избор на фирма за проектиране на пътната настилка върху така изградените водопроводи и подадохме проекти пред ПРСС. Тази година продължаваме в това направление, без да нарушаваме технологичния процес – първо, смяна на водопроводите, а после, подмяна на уличната настилка върху тях и тротоарните площи. Става много бавно, това е скъп процес и изисква време. Знаете колко големи градове имаха проблеми с водните си цикли, ние го правим последователно и следващите години ще покажат, че това е пътят“, казва кметът Диана Овчарова. И допълва: „Изключителен труд, прозорливост и далновидност - това е формулата за успеха!“.

Община Ивайловград изпраща поредна успешна година – работните места в общината са повече, приходите от туризъм отново бележат ръст, инвестициите в инфраструктурата никога не са били толкова големи. Безспорен успех за малка община като Ивайловград са създадените и запазени 133 работни места в изградените през двата ни мандата три общински предприятия, обобщава още кметът.