Качваме в регистър идеите за промени на благоевградчани

  • 27 ноември 2018, 13:13
  • Автор Владимир Симеонов
  • КМЕТ НА ГРАЖДАНИТЕ

Medium %d0%9a%d0%9c%d0%95%d0%a2 %d0%9d%d0%90 %d0%93%d0%9e%d0%94%d0%98%d0%9d%d0%90%d0%a2%d0%90 2018  %d1%81%d0%bd.krsvrakov103

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов спечели наградата „Кмет на гражданите“ в конкурса „Кмет на годината“ 2018 г. в раздела за голяма община с население над 50 000 жители.

- Г-н Камбитов, как приемате наградата „Кмет на гражданите“?

- Като признание, но и като голяма отговорност. Тази награда задължава мен и екипа ми да продължим още по-усилено да работим за развитието на община Благоевград. Искам да благодаря за подкрепата на моите съграждани през всичките тези години, в които се трудим градът да става по-хубаво, по-красиво, по-добро място за живеене. За втори път получавам наградата „Кмет на гражданите“. Искам да благодаря на правителството и на премиера Бойко Борисов за помощта, която ни оказват, когато е необходимо. Специално благодаря и на изпълнителния директор на Портала на българските общини Kmeta.bg - Боян Томов, но не за наградата, тя е от гражданите, а за това, че създаде този конкурс. Това е позитивна надпревара. В този конкурс се показват усилията и резултатите от работата на българските кметове. Тук се показват стотиците новопостроени площади.

Показват се новите паркове, велоалеите, улиците, хилядите санирани блокове, а не се показва едната пукнатина. Това за нас е признание и удовлетворение. Благодаря и за признанието на омбудсмана на Република България, която подчерта, че това е категорията на местните управници, които получават оценка „отличен“ от своите съграждани.

- Точно към гражданите е насочена една ваша много добра инициатива „Ти предложи! Кмете, направи!“. Срещна ли интерес сред благоевградчани?

- Инициативата предизвика серизен интерес от страна на гражданите. Тя е за идеи на хората за реализиране на общественозначими проекти. Над 60 предложения са получени в кампанията „Ти предложи! Кмете, направи!“. Те вече са сортирани по дейности, като екип от експерти започва тяхното остойностяване. Ще бъде направен публичен регистър. В него ще бъдат извадени всички предложения – тези, които ще се реализират, както и тези, които не могат да се реализират. Всеки един подател, чиято идея не може да бъде осъществена, ще получи обоснован отговор каква е причината за това. 

- Много се коментира повишаването на данъка за старите коли. Какво да очакват жителите на общината?

- Искам да ги успокоя и да заявя много категорично, че данъкът за колите в нашата община няма да се увеличава въпреки обсъжданите изменения в Закона за местните данъци и такси за 2019 г. Ние сме една от малкото общини, които спазват всички изисквания на новия закон. Затова категорично казвам, че данъците на старите коли няма да се вдигнат. Дори данъците на новите коли, които отговарят на еконормите, най-вероятно малко ще намалеят. Това означава, че фискалният ефект от закона за нашата община ще е отрицателен, но е важен екологичният ефект и това е най-справедливото решение. Подобни промени са стъпка в правилната посока, тъй като се ограничават вредните емисии във въздуха. Факт е, че един от основните замърсители са старите коли. В такива ситуации е от особено значение да се обяснява на разбираем език за хората. Не е вярно, че собствениците на скъпи коли като краен налог ще плащат по-малко. Те плащат по-високи данъци, защото при тях тежестта е имущественият компонент. Защото, когато имаш кола за 100 000 лева, все едно имаш имущество за 100 000 лева, това е като данък сгради - ще платиш повече. По екологичния компонент, който е много по-малък като тежест, е нормално този с по-нова кола, който не замърсява толкова много въздуха, да плаща по-малко от този, който замърсява повече. Но разликата за собствениците на стари коли ще е към 4-5 лева.

- Продължавате ли с мерките за по-чист въздух, макар че Благоевград не е сред най-замърсените населени места в България?

- Това е много важен въпрос, защото касае здравето на жителите на община Благоевград. За целта искаме да изградим зелени пояси срещу замърсяването на въздуха. Възложих да бъде подготвена  процедура за избор на фирма, която да направи проект за цялостно озеленяване на града. В бюджета за догодина ще бъдат заложени необходимите финансови средства, така че градът не само ще изглежда по-красив и зелен, но и ще има по-чист въздух. Предвижда се в бюджет 2019 да има повече средства за измиване на града. Поне веднъж месечно улиците ще бъдат измивани, като това ще се прави през нощта.

- Ще има ли скоро Благоевград система за видеонаблюдение?

- За мен сигурността на гражданите и гостите на Благоевград е сред най-важните задачи за изпълнение. Добрата новина е, че в средата на месец декември очаквам да подпишем договор с фирмата изпълнител за изграждане на системата за видеонаблюдение, след което ще се пристъпи към изпълнение. В момента тече установеният в закона срок, предвиден за обжалване. Системата ще бъде от най-ново поколение, без аналог в страната. Тя ще бъде с максимален брой функции, като ще дава възможност за детекция дори и на забравени или изгубени предмети. Видеонаблюдението ще се изгражда поетапно, като първоначално ще бъдат обхванати училища, детски градини, детски ясли, паркове, както и места, посещавани от много хора. Условието към фирмата изпълнител е изплащането да става на малки вноски при голям процент изпълнение, като по този начин интересите на общината и гражданите са абсолютно защитени. Центърът за наблюдение ще се намира в полицията и органите на реда ще осъществяват контрола.

- По-малко от месец остава до Коледа. Пожеланията ви към благоевградчани?

- Първо нека кажа, че ще осигурим много приятни емоции и на децата, и на възрастните, както го правим всяка година за коледните и новогодишните празници. Ще помогнем с различни инициативи на хора в нужда. Община Благоевград вече постави кутия за дарения в помощ на 14-годишния ученик Иван Христов пред касата на зала „Пейо Яворов“. Пожелавам на всички жители на община Благоевград да бъдат здрави, да имат късмет и успехи. И нека заедно да градим по-доброто бъдеще на любимия си град.