Крепост става атракция за туристи

  • 27 ноември 2018, 13:08
  • Автор Михаела Благоева
  • КМЕТ НА ГОДИНАТА

Medium %d0%9a%d0%9c%d0%95%d0%a2 %d0%9d%d0%90 %d0%93%d0%9e%d0%94%d0%98%d0%9d%d0%90%d0%a2%d0%90 2018  %d1%81%d0%bd.krsvrakov113

Кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев спечели наградата „Кмет на годината“ 2018 г. в раздела за средна община с население между 20 000 и 50 000 жители.

- Г-н Добрев, вие сте „Кмет на 2018 г.“ в раздел „средна община“.  Как приемате това признание?

- Наградата е огромно признание, но и отговорност. Тя е стимул за кмета – да се стреми да приема предизвикателствата и да работи в полза на гражданите. Отличието „Кмет на годината“ е едно от най-големите, които съм получавал до този момент. Тази престижна награда е оценка за стореното от мен през мандатите, в които съм управялвал.

Трябва да се показват добрите практики в общините и да се узнават от всеки жител в страната, защото националното самочувствие от нещата, които имаме, е занижено. Имаме много поводи за гордост, много неща се направиха през последните години в общините и вие от Портала на българските общини KMETA.bg може да ги разкажете на хората. Кметовете сме се борили да се случват добри неща в общините ни. Лично съм се сблъсквал с обекти, по които с години нищо не е правено. Влизал съм в запуснати училища и са ме побивали тръпки.

- Как ще изпратите 2018 г. и какви са приоритетите ви за новата 2019 г.?

- Отминаващата 2018 г. беше наистина доста тежка в сферата на строителството. Много от проектите по ОП „Региони в растеж“ започнахме именно през тази година. Основната ни цел е през 2019 г. да завършим тези проекти – технически и финансово, така че общината да търпи най-малко възможни загуби. Защото сумата, която се реализира по тези проекти, е огромна спрямо общинския ни бюджет.

- Над какви проекти работите към момента?

- Разработвам няколко проекта в областта на културата. Единият от тях е за читалище, което е заложено в инвестиционната програма на общината. Надявам се през тази година да успеем да го подадем за реализация. Друг мащабен проект е за крепост от национално значение, която искаме да доразвием като туристическа дестинация. Горна Оряховица е близо до Велико Търново и това е един пръстен от крепости и монументи в нашия регион.

- Ще вдигате ли такси и данъци в общината от догодина?

- На този етап не предвиждаме драстични вдигания на данъците през 2019 г. Още повече, че на фона на други промени по отношение на данъците за автомобилите, повишението и на други данъци не би било добре.

- Как привличате инвеститори?

- Горна Оряховица има страхотния шанс да е в центъра на България. Ние сме на разстояние 220 км от Варна и на 220 км от София. Още преди 90-те г. на миналия век общината ни е била заложена като индустриална зона. Доста от големите складове на химическата и металната промишленост са били тук, защото от тук тръгват 5 жп лъча, които стигат до всички краища на страната. Летище с международен характер и новата АМ „Хемус“ също са значим фактор, който влияе на инвеститорите при взимане на решения. Имаме обаче недостиг на квалифицирана работна ръка.

- Как развивате туризма в общината?

- В Горна Оряховица развиваме специфичен тип туризъм. Преди 11 г. местно сдружение от месопреработватели защитиха марка, която бе забравена – горнооряховския суджук. През май правим и празник на горнооряховския суджук. Този деликатес е първият, който защити европейско географско указание и се ползва с голяма популярност и зад граница. Този суджук може да се произвежда само на наша територия. Направихме музей за този продукт, тъй като е традиционен за нашия край. В него има дегустационна зала за този суджук.