На гости на Дядо Коледа

  • 18 декември 2018, 16:52
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium dqdo koleda

Ако повярваме в чудесата, ще ги видим! А по Коледа те са в изобилие - особено ако сте решили да преминете 4000 км, за да се докоснете до магията на най-вълшебното място през декември - Лапландия. В планинското градче Рованиеми се намира работилницата на добрия белобрад старец Дядо Коледа. Той живее в отдалечената планина Корватунтури, което означава „ухо“ - затова децата във Финландия вярват, че той може да чуе желанията им.

Англичани, поляци

и италианци пишат най-много писма

Всяка година Дядо Коледа е затрупан с писма от хлапета от целия свят, като най-многобройни са тези от Великобритания, Италия, Полша, Япония и Китай. За да може всяко дете да получи желания от него подарък, Дядото запретва червени ръкави и заедно със своите помощници - Снежанка, елфи и джуджета, той подготвя мечтаната играчка, лакомство, книжка или дреха.

Снимки на президенти и известни личности в офиса на Белобрадия старец

Старецът е на разположение всеки ден от годината. Той приема „поръчки“ в офиса си - пещера, по всяко време. По стените на коридора, който води към него, са закачени снимки на президенти, актьори и други известни личности, седнали до него. По рафтовете в кабинета му пък са подредени огромни книги, в които са записани пакостите и добрините на всички деца по света.

Елените са полудомашни животни - дружелюбни и любопитни

Освен Дядо Коледа в Лапландия може да видите свободно преминаващи елени по улиците. И въпреки че се скитат волно, те се считат за полудомашни животни, което означава, че всеки елен си има собственик и е маркиран. Тук особено разпространени и популярни са фермите за елени, където животните се прибират само през най-студените зимни дни, когато не могат да намерят нищо за ядене в природата.

Статистиката показва, че тук живеят повече елени, отколкото хора. Затова никак не е изключено докато вечеряте на топло със семейството си, през прозореца да надникне някой любопитен елен. И съвсем няма от какво да се притеснявате от срещата с тях - те са много дружелюбни и изобщо не са опасни. В действителност елените се отглеждат заради месото им (има специфичен вкус, който не всеки чужденец харесва, но хората тук редовно похапват) и кожата им. Много от еленовъдните ферми предлагат „Магическо возене с шейни“, теглено от елени.

Освен с еленско месо местните с удоволствие биха ви нагостили с най-консумираната храна в цяла Финландия - сьомга, както и с пай с горски плодове. За Коледа пък ще ви опекат ароматни сладки с канела.

Хижарите будят туристи за Северното сияние

Един от най-големите феномени, на който може да се любувате, е Северното сияние. Невероятното светлинно шоу се появява в 200 нощи в годината, но може да се наблюдава само когато е ясно. В Рованиеми разказват, че най-запалени по приказните небесни цветове са японците. Те дори имат специален софтуер на мобилните си телефони, който звъни и ги събужда, когато сиянието се появи.

Ако пък случайно се успите, служителите на много хотели и хижи следят за цветните светлини и веднага ще почукат на вратата ви, за да ви събудят за зрелището. Според вярванията на ескимосите Северното сияние са всъщност духове, които играят на топка с череп на морж. Викингите пък смятали, че митичните същества отвеждат мъртвите в царството на изобилието.

Всеки финландец със сауна в дома си

А щом сте във Финландия - сауната е задължителна. Позната като „соуна“ тя е далеч по-гореща от тази в съседна Швеция. Релаксиращото за чужденците удоволствие всъщност е част от културата и начина на живот на местните хора -всеки финландец има сауна в дома си! И много често споменават добре известната за страната поговорка -„Ако сауна, въглен и ликьор не помогнат -  значи състоянието ви е фатално“.

Адрес на Дядо Коледа:

Santa Claus' Main

Post Office

Santa's Workshop Village

Tahtikuja 1, Rovaniemi

96930 ARCTIC

CIRCLE Finland