01
Брой

Брой 40, Ноември 2018

Обратно Новина Предишна

Руският „Балет на лед“ с шоу в София и Пловдив

  • 27 ноември 2018, 14:28
  • Автор Михаела Благоева
  • АФИШ

Medium %d0%b0%d1%84%d0%b8%d1%88

Едно от най-любимите класически произведения на всички времена „Лебедово езеро“ отново стъпва на родна земя в най-атрактивната си форма – с хореография върху лед, в изпълнение на познатата и любима на почитателите на класическото изкуство световноизвестна руска формация - Държавен балет на лед на Санкт Петербург. С оригиналната музика на Чайковски спектакълът ще преобрази сцената в заледено езеро, което за пореден път ще потопи българските зрители в приказния свят на грациозните лебеди в изпълнение на руските олимпийски шампиони по фигурно пързаляне. Сложни акробатични фигури, пищна сценография и автентични костюми ще спрат дъха на притихналия от удивление зрител. Сред виртуозните ледени балетисти се отличават европейските и олимпийски шампиони Людмила Белоусова и Олег Протопопов, заедно с още 20 от най-популярните състезатели на Русия, известни още като „Руските господари на спорта“, заради многобройните им победи в най-престижните световни състезания. Спектаклите в София ще са на 9 декември, от 17.30 ч. и от 20 ч., в зала 1 на НДК. Пловдивчани ще се насладят на шоуто на 11 декември, от 17.30 ч. и от 20 ч., в Градски дом на културата „Борис Христов“.

Майстори на китарата в Плевен

Четвъртият международен фестивал на китарата ще се проведе от 28 ноември до 2 декември 2018 г. в Плевен.  Музикалното събитие включва пет концертни вечери, конкурс в шест категории, разделени на възрастови групи, майсторски класове и уъркшопи. Предвидено е изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери, както и съпътстващи събития – музикална академия, семинар за преподаватели, национално  концертно турне  с носителите на първа награда от трета и четвърта възрастова група.

Организатори на събитието са Сдружение „Изкуството до мен“ и Читалище „ЛИК- 1959“. Съорганизатори са община Плевен, Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“, град Плевен, читалище „Съгласие“.

Откриват с „Дон Кихот” фестивал в Стара Загора

С „Дон Кихот“ – едно от най-ярките и велики творения между класическите балети, ще бъде открит Фестивалът на оперното и балетно изкуство ФОБИ 2018. Той ще се проведе от 27 ноември до 8 декември в Стара Загора. Спектакълът е поставян от много балетни трупи по целия свят в различни варианти. Постановка и режисура Аршак Голумян /Армения/, сценография и костюми Салваторе Русо /Италия/, балет на Държавна опера-Стара Загора. Това е първият специализиран фестивал за опера и балет в страната.

През годините на неговата сцена гостуват Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Николай Гюзелев, Веселина Кацарова, Стефка Минева, Христина Ангелакова и много други. А в програмата му гостуват и чуждестранни оперни трупи: Пражката национална опера, операта от гр. Парма, оперни театри от Словакия, Полша, Румъния, също и Московският класически балет, балетът на Ленинградския театър „Киров“, Националният балет на Куба, Кралският балет на Дания и др.

Наши и австрийски писатели се събират в столицата

6-ото издание на най-голямото литературно събитие в столицата ще се проведе от 11-и до 16 декември. Софийският международен литературен фестивал събира на едно място български и световни автори и създава пространство за среща на литературите, на големите и малките езици, на културите на различните държави. Досега в него са участвали близо 200 писатели и поети от 24 държави. Някои от най-интересните и значими съвременни автори от Австрия, Германия, Швейцария и Лихтенщайн ще се срещнат с публиката на Литературния фестивал, заедно с български писатели и поети. По същото време традиционно се провежда Софийският международен панаир на книгата. 46-ото издание ще премине под мотото: „Четири страни – един език“, посветено на немскоезичните държави Австрия, Германия, Лихтенщайн и Швейцария, които тази година ще бъдат почетни гости на събитието. Сред гостите на това издание ще бъде известният австрийски писател и есеист Роберт Менасе, писателят Кристоф Хайн, швейцарските творци Лукас Берфус и Йонас Люшер, германският автор Шерко Фатах и други. Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2018 г.