Шоколадова магия залива Европа

  • 27 ноември 2018, 14:25
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium %d1%88%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b4

„Девет от десет човека обичат шоколад. Десетият лъже“ - Джон Тулиус. За малки и големи, млади и стари шоколадът си остава едно от най-големите изкушения, на което трудно могат да устоят. За любителите на сладкото лакомство Европа е истински рай - тук се намират най-големите, прочути и автентични фабрики за шоколад, уникални „градове на шоколада“, празници и фестивали, посветени на захарния десерт. Швейцария и Франция са две от топ дестинациите, които всеки шокохолик трябва да посети. В следващите редове ви предлагаме едно сладко приключение с дъх на какао из Стария континент.

Сладост с теменужки на фестивал в Германия

Германците знаят как да си спретнат истински празник на шоколада. От 10 години немският град Тюбинген радва с любимия за малки и големи „Фестивал на шоколада“. Освен традиционните вкусни лакомства тук може да опитате и по-нестандартни вкусове като шоколад с черен пипер, розови листа и теменужки и др. Извън този празник местните жители не остават по-назад в консумацията на шоколад - годишно по девет килограма на човек. С безбройните си сладкарници, кафенета, бутикови магазинчета и големи фирми за шоколад нито един лакомник няма да остане разочарован в Германия.

Най-вкусните пралини са в Белгия

Челно място измежду най-сладките европейски дестинации заема Белгия. Любителите на шоколада могат да открият над 2000 специализирани магазина за захарното лакомство, 16 музея и почти толкова фабрики за него. Всеки град или дори малко селце в сърцето на Европа има собствен магазин за шоколад и луксозни бонбони. Особено внимание привличат и ръчно изработените белгийски „пралини“ (вид шоколадови бонбони с различен пълнеж - бел.ред.), определяни за най-вкусните в света.

Не по-малко известен е девизът на местните - „Шоколадът е храна за шампионите, афродизиак за интимните партньори, слабост за богатите и любимо лакомство за всички останали“.

Швейцария - „Тоблерон“ и „Линдт“ под Алпите

Едва ли има някой, който да не е чувал за легендарния „швейцарски шоколад“. Именно за това красивата планинска Швейцария си е спечелила прозвището на столица на шоколада. Под величествените Алпи се намират някои от най-големите и прочути фабрики за производство на сладкото изкушение. Швейцария е родното място на любимия „Toblerone“ – известният триъгълен шоколад, създаден в началото на XX в. в Берн. В Цюрих пък място са намерили „Sprungli“, „Lindt“ и „Teuscher“.

Милиони туристи ежегодно идват тук, за да опитат гордостта на швейцарците, които от своя страна са населението с най-висока консумация на шоколад (около 12 кг на човек годишно).

Най-луксозното колекционерско изкушение - във Франция

Франция е перфектната дестинация освен за почитателите на виното, сирената и дрехите, така и за най-големите шокохолици. Близо до Лион се намира малкото лозарско градче Тан л’Ермитаж, където през 1922 г. е основана фирмата за производство на шоколад „Валрона“, известна и до днес с шедьоврите си от висококачествен шоколад. Компанията продължава да е една от водещите производители на луксозен колекционерски и декоративен шоколад в света. Също така притежава и собствено училище за майстори на любимото лакомство. Тук дори абсолютните начинаещи могат да научат как да приготвят изискани десерти, след като преминат тридневен обучителен курс на стойност $ 1000.

Първата шоколадова фабрика се появява в Испания

През далечната 1680 г. в Испания се появява първата шоколадова фабрика на Стария континент. Не е случайно, най-старата марка шоколад и бонбони е испанската „Valor“. На територията на страната се намира чаровният курорт Вилахойоса, известен още като „Шоколадовия град“. Мястото добива широка популярност още през XVIII в., когато започва да внася какаови зърна от Еквадор и Венецуела, и започва да произвежда едни от най-вкусните шоколади по това време, които изнася за цяла Европа. Освен да опитате от изобилието от сладки изкушения, във Вилахойоса може да посетите прочутия Шоколадов музей, където лично да видите как се приготвя любимото лакомство.