Ще превърнем Челопеч в изнесено IT селище

  • 27 ноември 2018, 13:11
  • Автор Михаела Благоева
  • КМЕТ НА ГОДИНАТА

Medium %d0%9a%d0%9c%d0%95%d0%a2 %d0%9d%d0%90 %d0%93%d0%9e%d0%94%d0%98%d0%9d%d0%90%d0%a2%d0%90 2018  %d1%81%d0%bd.krsvrakov111

Кметът на община Челопеч Алекси Кесяков спечели наградата „Кмет на годината“ 2018 г. в раздела за малка община с население под 20 000 жители.

- Г-н Кесяков, вие сте Кмет на 2018 г. в раздел „малка община“, как приемате това отличие?

- Тази награда е задължение и отговорност. За да получа този приз, явно много хора са гласували за мен и то не само от общината, тъй като ние сме малка община. Това определено ме задължава. Явно стратегията, която съм предприел да реализирам, дава добри резултати и хората го оценяват. Задължаващо е, защото в днешно време общините трудно могат да поддържат бърз темп на развитие и качество на работа.

- Как ще изпратите отминаващата вече 2018 г. и какви са приоритетите ви за следващата година?

- Ще я изпратим с добри резултати, както и предходните години, но винаги може повече. Аз съм доста взискателен и намирам пропуски винаги, но като цяло смятам, че 2018 г. е успешна. Стратегията ни е дългогодишна, а не година за година. От дълго работя в община Челопеч и винаги съм се стремил да правя стратегиите така, че наистина да са успеваеми и печеливши за населението, което не става с визия само за 4 г., а за по-дълъг период. От 15 г. насам реализирам една и съща стратегия – повишаване на жизнения стандарт и привлекателността на общината за жителите. Най-големият проблем за нас е да подготвим платформа и да привлечем външни инвеститори, тъй като за момента сме добре финансово заради рудодобива. Но рудодобивът не е вечен, а изчерпаем и мисля за този момент и пътя за развитието на общината. Това е абсолютен приоритет в бъдеще за мен като кмет.

- Има ли инвеститорски интерес към общината?

- Все още е слаб засега. Тъй като ние нямаме възможностите на големите общини като площ, работна ръка и др. Но прилагаме по-различен подход за привличане на инвеститори – и засега се оказва, че нацелваме правилната посока и сме в преговори с няколко потенциални инвеститори от голям клас.

- Бихте ли издали за инвеститори от кои държави става въпрос?

- В момента се опитваме да работим най-вече с Китай. Тъй като те имат най-голям интерес за Европа през България. Насочваме се и към датчаните и норвежците като интересни инвеститори. Ако успея с моята програма, мисля, че ще можем да разчитаме и на такива инвестиции. Опитваме се да привличаме инвеститори за новите производства. Идеята за китайците беше да създадем фабрика за производство на акумулатори за автомобили. Казвам го, защото имаме сключен меморандум от всички страни.

- Какъв туризъм развивате в Челопеч?

- Опитваме се да развием малко по-нестандартен туризъм, тъй като нямаме море, минерални извори и планина със склонове, за да си осигурим зимен туризъм, затова разчитаме на събитиен туризъм. За момента се справяме, но сме все още в началото.

- Над какви инфраструктурни проекти работите?

- Нашият район все още няма газификация. Надявам се в следващите години да завършим уличната газификационна мрежа, за да преминем към точковата газификация. Така ще подобрим енергийната ефективност и на общината, и на жителите. Работим с частна фирма за изграждане на ветрогенератори. Разработваме няколко проекта – тотален ремонт на старата сграда на общината, която ще превърнем в читалищен център. Довършване на някои малки инфраструктурни проекти към училището. Разговаряме с представители на ИТ сектора. Искаме, ако е възможно, да направим едно от първите изнесени ИТ селища от иновативен тип. Продължаваме с важните събития от културния календар на общината. Правим един от най-добрите международни фолклорни фестивали „Златен прах“. Паркът, в който се провежда той, се нуждае от допълнителна инвестиция за разширението му. Оказва се малък за зрителите, които искат да го посетят. Имаме идея за професионален хиподрум, басейн. Искаме да реализираме такива инфраструктурни проекти, с които жителите ни да не се чувстват ощететни за това, че живеят в малко населено място. Да не се тревожат, че нямат условията и придобивките на големите населени места. Така мисля, че ще можем да привлечем млади семейства да живеят тук, тък като не сме далече от София и можем да конкурираме крайните квартали на столицата. Предлагаме доста по-спокоен живот.