01
Брой

Брой 40, Ноември 2018

Обратно Новина Следваща

30 отличници в „Кмет на годината“ 2018

  • 27 ноември 2018, 12:46
  • Автор Екип на Kmeta.bg
  • КМЕТ НА ГОДИНАТА

Medium  u5i8381

България избра отличниците сред градоначалниците с конкурса „Кмет на годината“ 2018, организиран за шеста поредна година от Портала на българските общини Kmeta.bg. След едномесечно гласуване на платформата kmetnagodinata.bg победителите бяха обявени и отличени на стилна и бляскава церемония в НДК. За да аплодират най-успешните кметове, в зала №9 на двореца се събраха еврокомисар Мария Габриел, националният омбудсман Мая Манолова, министри, Западно и Средноевропейският митрополит Антоний, представители на бизнеса.

Изпълнявайте задълженията си с чест и бъдете гордост за нас на европейско ниво. Конкурсът “Кмет на годината” е полезен и е отличен инструмент, който насърчава конкуренцията между градовете в България - за по-добри условия за живот, за по-добра инфраструктура и повече работни места; за процъфтяващ туризъм и образование, ориентиране към бъдещето и  здравна система за всички.

Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в специално видеообръщение, което изпрати за церемонията “Кмет на годината” 2018. Той специално поздрави инициатора на конкурса Боян Томов за организирането на настоящото шесто издание.

След едномесечно национално онлайн гласуване, в което участваха стотици хиляди българи, най-успешните кметове на 2018 г. бяха избрани. 

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, на Троян Донка Михайлова и на Тутракан д-р Димитър Стефанов бяха избрани за големите победители в категорията „Ин витро програми“. Наградата за голяма, средна и малка община връчи издателят на вестник „24 часа“ Венелина Гочева.

Златното ни момиче Ренета Камберова връчи грамотите на кметовете отличници в категорията „Спорт и младежки политики“. Наградите са за кмета на Каварна Нина Ставрева, за кмета на Севлиево д-р Иван Иванов и за кмета на Варна Иван Портних.

В категорията „Инвестиции и работни места“ вотът на народа отличи градоначалника на Божурище Георги Димов, кмета на Ботевград Иван Гавалюгов и управника на Плевен Георг Спартански. Призовете им връчи Карел Крал - регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви отличниците в категорията „Туризъм, култура, фестивали и традиции“. В раздел „малка община“ призът отиде при градоначалника на Банско Георги Икономов, в раздел „Средна община“ - при кмета на Дупница инж. Методи Чимев. В раздел „Голяма община“ отличник е градоначалникът на Казанлък Галина Стоянова.

Продуцентът и режисьор Ники Илиев обяви победителите в категорията „Видеонаблюдение и сигурност“ - градоначалниците на Нови пазар Ивайло Камаджиев, на Поморие Иван Алексиев и на Враца Калин Каменов.

Митрополит Антоний пък отличи най-добрите в категорията „Паркове и екотранспорт“ - кмет на Сливница Васко Стоилков, колегата му от Стамболийски Георги Мараджиев и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Златните медали в категория „Иновации, наука и образование“ тази година отидоха за кмета на Бургас Димитър Николов, за управника на Разлог Красимир Горчев и за колегата им от Костинброд Трайко Младенов. Отличията бяха връчени от Ваня Манова, мениджър за България и Македония на „Мастеркард“.

За първи път в рамките на наградите „Кмет на годината“ беше връчена награда за „Дигитално училище“. Призът се учредява и връчва от Дигитална национална коалиция, основана от Гергана Паси. Училището с най-гореми постижения на учениците си на световни състезания е Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ - Варна. А отличието беше връчено от Гергана Паси.

Трима кметове си тръгнаха и с призове от категорията „Smart City“.  Мирослав Петров, главен директор „Продажби“ и член на Управителния съвет на „Виваком“, обяви победителите - градоначалника на Правец Румен Гунински, кмета на Панагюрище Никола Белишки и управника на Стара Загора Живко Тодоров.

Омбудсманът Мая Манолова обяви победителите в категорията „Кмет на гражданите“. Вотът на народа в националното онлайн допитване отреди златото да е за кметовете на Ивайловград - Диана Овчарова, на Смолян - Николай Мелемов и на Благоевград - Атанас Камбитов.

Бурни аплодисменти имаше за Алекси Кесяков (Челопеч), инж. Добромир Добрев (Горна Оряховица) и Пламен Стоилов (Русе), които са носителите на голямата награда „Кмет на годината 2018“. Имената на победителите в категорията обяви еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която връчи и грамотите на отличниците сред градоначалниците.

„Отличаваме тези, които са реализирали напредък за своите общини, няма по-голяма награда от тази. И 10-те категории са значими. Когато се работи с ясна визия за бъдещето, успехът идва, а усилията са възнаградени“, каза Габриел на церемонията.

Талантливите Мирослава Тодорова и Тодор Борисов от Пловдив впечатлиха с музикалните си изпълнения гостите на церемонията.

Стотици хиляди българи участваха във вота за определянето на най-добрите градоначалници. Церемонията беше излъчена от БНТ1.

 

С конкурса се намалява дистанцията между властта и хората 

Антонио Таяни, председател на  Европейския парламент

Уважаеми кметове, уважаеми приятели, искаше ми се да ви кажа лично колко съм привързан към България и че имам отлични впечатления от  всичките си посещения в страната. България се развива, градовете й стават все по-красиви и предлагат по-добри услуги на своите жители. Но всичко това е и благодарение на кметовете и на местната власт. Преди броени дни се видяхме с част от вас. И ще повторя онова, което казах тогава: продължавайте да работите по същия начин за общините си и за гражданите си. Изпълнявайте задълженията си с чест и бъдете гордост за нас на европейско ниво. Именно затова конкурсът „Кмет на годината“ е полезен. Всъщност е отличен инструмент, който насърчава конкуренцията между градовете в България - за по-добри условия за живот, за по-добра инфраструктура и повече работни места; за процъфтяващ туризъм и образование, ориентиране към бъдещето и  здравна система за всички. Бих искал да поздравя г-н Боян Томов за организирането на настоящото шесто издание. Благодарение на конкурса гражданите имат възможност всяка година да дават оценка на кметовете и екипите им. За всички нас тази постоянна връзка е важна – тя ни казва дали вървим в правилната посока и къде грешим. Тази връзка отразява амбицията, споделяна от всички нас – да намалим дистанцията между нас и съгражданите ни. Успех на всички!

 

Бизнесът да помага на

общините за ин витро програми

Боян Томов, изпълнителен директор на Kmeta.bg и организатор на конкурса „Кмет на годината“

Конкурсът „Кмет на годината“ е признание за работата на българските общини. Признание е и че президентът на Европейския парламент Антонио Таяни поздравява работата на българските общини. Еврокомисарят Мария Габриел също споделя на високо ниво посланията на българските общини.

„Кмет на годината“ е платформа за идеи, за проекти, които се случват през годината. В този конкурс всеки един от 265-те кметове е победител, няма губещ. Защото преди да го има този конкурс и Портала на българските общини Kmeta.bg, спомнете си колко повече хора говореха против кметовете и общинската администрация. Това се промени! В днешно време, когато сме малко или много озлобени, завиждаме, не знаем какво искаме, е време да покажем, че наистина има добри неща.

Благодаря на генералния директор на БНТ Константин Каменаров и на издателя на в. „24 часа“ Венелина Гочева, която е наш гост. Смятам, че когато медиите правят нещо, трябва да се съюзяват за хубавите неща, за да ги реализират по най-добрия начин.

Призовавам бизнеса да отделя специален бюджет и да подкрепя  общини, които развиват ин витро програми. Ние преди всичко сме българи и трябва да пазим това, което са ни завещали нашите деди, за да пребъдем!

Снимки: Красимир Свраков, Александър Нишков