Именити съвременници разказват за своя род по БНТ

  • 12 февруари 2019, 14:30
  • Автор Дарина Михалева
  • ЕКРАН

Medium jeans shapka

Предаването  „Джинс“ - по името на позабравената дума за род, произход, сой, търси в рамките на 30 минути сериозни отговори на шеговития въпрос: „А знаеш ли от кой джинс си?“. Кара ни да се замислим над това „кои сме“, „откъде идваме“ и ни помага да осъзнаем личната си отговорност като носители на щафетата от миналите към бъдещите поколения. Идеята зад „Джинс“ е героите не само да споделят предаваните от поколения родови истории, но и предприемайки разходка в миналото, заедно със зрителите да преоткрият нови детайли от наследството си.

Уникално предаване за генеалогия и родова памет „Джинс“ стартира в ефира на Българската национална телевизия в самото начало на 2019 г. Водещият Андрей Захариев съпровожда известни наши съвременници до местата, които пазят жива паметта за фамилната им история.

В непринуден разговор героите на кратките филми разказват за житието на предците си, а по време на пътуването в далечното минало често сами узнават неподозирани подробности за своите корени.

Първите три броя на предаването пренасят зрителите в различни кътчета на родината, а в ролята на сладкодумни водачи участват литературният историк проф. Михаил Неделчев, легендарният радиоводещ Тома Спространов, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков.

Разказът на проф. Михаил Неделчев от старата столица Велико Търново ни среща с неговия прадядо - героя от Сръбско-българската и Балканските войни генерал Иван Фичев,

син на самобитния възрожденски архитект Колю Фичето

Ученият разказва и как по време на Балканската война и двете дъщери на генерала са изпратени на фронта като милосърдни сестри. „Нямам син, който да се бие, но имам две дъщери - те ще помагат като доброволки“, отсича военачалникът и не прави компромис дори когато лазаретът им е изпратен край Чаталджа, където се водят тежки сражения.

За проф. Анастас Герджиков филологията е семейна традиция, а преди да разберем как баща му доц. Георги Георгиев става едно от големите имена на българското езикознание, се пренасяме

в Родопите, за да научим за бита

и традициите

на кехаите

и основателя на рода Герджикови - Ташо Герджик Кехая.

Тома Спространов пък, който откри хоризонта на световната поп музика пред поколения българи, ни разказва за дългия и криволичещ път на родовата си история от село Спростране и участието на

предците му в Охридското съзаклятие, през Дедеагач и Женева

чак до родния му Пловдив. Как се запознава с английската си съпруга, докато е дисководещ в пловдивска дискотека и как дава път на смелия музикален проект на Теодосий Спасов във време, когато на симбиозата от фолклор и джаз се гледа с лошо око.

През очите на гостите „Джинс“ ни пренася в българските села и градове, включително онези, които сега са извън пределите на България, възкресява минало и традиции, помага ни да преосмислим историческото и културното си наследство. Предстоят ни и срещи с емигранти, у които споменът за родните места и предци е жив, казват от екипа на предаването.

Водещият на „Джинс“ Андрей Захариев е добре познат на аудиторията на националната телевизия от емблематичните предавания „Библиотеката“ и „История.БГ“, а екипа на „Джинс“ допълват сценаристите Георги Проданов и Деяна Драгоева, операторът Никола Алексов и режисьорът Еленко Касалийски. Продуцент е Йоланта Попова.

Предаването се излъчва всяка събота от 17:30 ч. по БНТ1.