01
Брой

Брой 44, Март 2019

Обратно Новина Предишна

Райските градини на Европа

  • 18 март 2019, 13:29
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium %d0%bb%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b03

„Въпреки прогнозата, живейте все едно е пролет“

Лили Пулицър

На крачка сме от най-живия, нежен и пъстър сезон - пролетта. Природата вече е готова да се събуди от зимния сън и да разгърне върху сивата земя своя килим от багри. Кокичета, лалета, нарциси и зюмбюли са само част от красивите пролетни цветя, които кокетно надничат от всеки български двор, градина или парк. А в някои европейски страни това очарование трае повече от един сезон. Невероятни шедьоври от най-различни растения впечатляват целогодишно туристите на Франция, Холандия или Великобритания. С аромат на пролет ви предлагаме да обиколим част от най-многоцветните градини на Стария континент.

Люксембургската градина в Париж - мечтата на Мария Медичи

Разхождайки се измежду стари ябълкови дървета, ароматни розoви лехи и изящни статуи на богове и богини, имаме усещането, че сме застинали в едно друго време, една друга епоха. И това не е далеч от истината, тъй като прочутите Люксембургски градини в Париж са на повече от 400 години. Невероятните цветни алеи са направени по желание на Мария Медичи по модел на любимата й градина Боболи в родната Флоренция. В прочутия дворцов комплекс, който днес е превърнат в градски парк, се засаждат и полагат грижи за над 350 000 растения в това число 150 палми и портокалови дървета.

Измежду всички тях се откриват антични скулптури с величествени фонтани като Фонтана на Медичи - любимото място на кралицата. Друг прочут фонтан е Фонтанът на обсерваторията, известен още като Фонтанът на четирите краища на света. Той изобразява земното кълбо, носено от четири жени - всяка от които е представителка на континент. Люксембургската градина е вдъхновение за всеки, докоснал се до нейното съвършенство - в това число и големият Виктор Юго, който избира любовната драма в „Клетниците“ да се развива именно тук.

Алея на славата с лалета, кръстени на „звезди“ в Лисе

Къде може да се намира най-красивата и най-голямата градина в света с лалета? Разбира се, в Столицата на лалетата – Холандия! В приказния „Кукенхоф“ в град Лисе има над 7 милиона цветя, сред които зюмбюли, нарциси, минзухари, орхидеи… като само лалетата са над 100 вида. А насред парка се намира Алея на славата с лалета – кръстени на известни личности. В миналото мястото е било част от ловния парк на старо имение от XV век. В него живяла графиня, която грижливо се занимавала с отглеждането на билки и подправки.

Оттам идва и името на градината – в превод Кухненската градина. За поддръжката на красивите растения се грижат 30 градинари, за да може всяка година между месеците март и май „Кукенхоф“ да посреща своите гости. Ако пък се окаже, че зимата е била по-сурова, домакините предлагат обширни затворени оранжерии отново с очарователни растения. Освен цветя погледът привличат и вековна вятърна мелница, лабиринт от жив плет, слънчев часовник и минизоокът.

Наука и философия в Градината на космическото размишление

Оригиналност и прецизност, примесени с философия и наука. Можете ли да си представите подобна градина? Точно с такова усещане ни оставя т.нар. Градина на космическото размишление в Шотландия. Съчетание между природа, наука, ландшафт и архитектура ще откриете в парка в град Дамфас. От склоновете му се спускат вълнисти алеи, а криволичещи тревисти пътеки се извиват около ярко зелени хълмове. По този начин авторът на проекта отразява своите размишления за Космоса, възникването на Вселената и смисъла на живота. Градината изобилства от формули, теории и форми на самоорганизиращи се структури.

Във всеки неин ъгъл можете да видите символи на различни научни открития и феномени като черни дупки във вид на причудливи алуминиеви саксии, числовият ред на Фибоначи, мостове на еволюционни скокове и др. Но тъй като градината е частна собственост, тя е отворена за посещение само един ден в годината. Идеята е всички набрани средства от посетители да се събират в благотворителен фонд в помощ на онкоболни.

Немският Майнау -островът на цветята и пеперудите

В Германия наричат Майнау „Островът на цветята“ и нетипично за тези ширини се слави с тропичен климат. На площ от 45 кв. км е разположен във водите на третото по големина езеро в Европа - Констанц.

Този остров е истински рай за любителите на градини – хибискуси, портокалови дървета, магнолии растат тук. Емблема на острова са гигантските шарени патици, направени от цветя. Къща с палми, зеленчукова градина, розова градина, Къща на пеперуди, Градина на орхидеите, водни каскади, Страната на джуджетата (пространство с дървени къщички, миниатюрни огради, насаждения и пособия за забавления) – от най-малкия до най-възрастния посетител може да открие нещо за себе си!

Майнау сам по себе си е една неповторима атракция, но туристите не бива да забравят да посетят и двете най-важни сгради, около които се е формирало и днешното райско кътче – Замъкът на Тевтонския орден и прилежащата към него църква „Света Мария“. Днес наследниците на фамилията на граф Ленарт Бернадот притежават 99% от недвижимата собственост на Майнау. С приходите се подкрепят множество научни проекти по ботаника, опазване на околната среда, изследване на земята и т.н.

Най-голямата оранжерия от Викторианската епоха - в Лондон

Тази година най-голямата и богата колекция на живи цветя в света - Кралската ботаническа градина в Лондон, празнува 260-ти рожден ден! Началото на невероятната  градина е поставено през далечната 1759 г., като в момента тя е дом на повече от 30 000 различни вида растения. Най-вълшебният сезон, когато всичко цъфти, разлиства и разпръсква аромата си, е пролетта. Тогава „Кю Гардънс“ се превръща в истински цветен рай от безброй кокичета, минзухари и нарциси.

В продължение на три месеца 250 вида великолепни магнолии показват красотата си, а още толкова необичайни и екзотични лукувични растения очароват чак до края на май месец. Тук се намира и най-голямата в света оранжерия от Викторианската епоха. Тя е разделена на географски зони и показва растителни видове от Америка, Африка, Австралия, Хималаите и Азия. Само за да разгледат невероятната Кралска ботаническа градина в Англия пристигат близо 2 милиона човека всяка година.