„Умни“ аларми казват за човек в беда в града

  • 18 декември 2018, 16:19
  • Автор Дарина Михалева
  • ТЕХНОЛОГИИ

Medium camera 1944039 1280

Видеонаблюдението не е това, което беше. Вече не са достатъчни мрежа от камери в града и зала с монитори, на които да се вижда картината. Модерните системи имат много повече задачи и те вече са внедрени в над 25 града у нас.

Идеята е да се подсигури и представи цялостен пакет от услуги, който включва няколко елемента. Освен доставка и монтаж на специализирано оборудване – камери, записващи устройства, специализиран софтуер за съхранение и възпроизвеждане на записите, е важно да има свързаност между различни точки в една община, както и с мониторинг центъра в града и извеждането на информацията към съответното полицейско управление, както и свързаност към централно ниво в МВР. Другият важен елемент е поддръжката на оборудването и софтуера.

Цялостният пакет от системата за видеонаблюдение се изгражда след специализирано техническо обследване на територията на съответната община, на която се специфицират различни възлови точки – кръстовища, входно-изходни артерии, паркове. Това се прави с представители на общината и на МВР за региона, тъй като те имат информация за криминогенни зони. С видеонаблюдението се обезпечават тези зони, без да е необходимо физическо присъствие на униформени на място.

За важните възлови точки се изготвя предварителен проект, в който се преценява къде колко и какви камери да се поставят. След това към тях се добавя и специализиран софтуер – той има задача да обединява информацията от камерите, да я съхранява и да дава достъп за преглед на живо в реално време, както и достъп до запис и архив – информацията се пази в рамките на 60 дни по специализирани насоки за общински системи за видеонаблюдение, изготвена още по време на МВР шефа Румяна Бъчварова.

Идеята е така да си вършат работата и кметът, и МВР. Те трябва много добре да работят заедно, за да опазят обществения ред, обясняват експерти.

Тази услуга с технологични решения от 2 години се предлага от Виваком. От цялостната система за видеонаблюдение вече са се възползвали над 25 града у нас.  Доказано е, че така планираната  цялостна система за видеонаблюдение намалява битовата престъпност с между 30 и 50% в съответното населено място.

Софтуерът на системата има и интелигентна функционалност – в комбинация с определени модели камери, в комбинацията с интелигентен софтуер, се генерират аларми, които да известяват оператора в мониторинг центрове за важни събития. С изкуствения интелект може да се разпознае човек, изпаднал в беда. Системата може да вдигне аларма, ако определено време човешко тяло лежи на улицата. Така операторът може да вземе решение дали да изпрати патрул или друг специализиран автомобил. Друга такава аларма е за изоставен багаж – тя изскача, ако куфар или чанта стоят на улица или тротоар повече от предварително зададено време. Специални камери в градовете автоматично разпознават регистрационните номера на автомобилите. Те ги снимат, извеждат номерата и в реално време могат да ги подадат към базата данни на МВР за откраднати и издирвани автомобили. Самата община пък може да използва същата информация, за да провери в реално време дали за този автомобил е платен данък МПС.

Такива подобни системи работят вече в Поморие и Враца. В града под Околчица функционира от година. За този период системата за видеонаблюдение е помогнала за оперативно-издирвателните действия за 65 престъпления. В Поморие пък системата работи от лятото – статистиката показва, че оттогава няма нито един откраднат автомобил на територията на града.

Системата за видеонаблюдение се използва за гарантиране на сигурността на гражданите - да се опазват паркове, градинки, фонтани, включително и такива, изградени по европейски проекти. Общините имат изискване да подсигурят това съоръжение да е 5 години налице и затова е важно да се опази, системата за видеонаблюдение помага за това.

Със системите за видеонаблюдение се обезпечава и сигурността в отдалечени населени места. Защото, както всички знаем, МВР няма човешкия ресурс да праща полицай във всяко село. В този случай на помощ идват технологиите. Едно такова решение е „отдалечено око“ – камери, които да виждат какво се случва, да дават информация и тази информация да отива в реално време в местното полицейско управление. Това става част от видеонаблюдението не само на града, но и на селата в общината, като предоставя информация в реално време.

За обезпечаването на видеонаблюдението се използват основно 4 вида камери. Те се подбират според града и различните точки, на които ще бъдат монтирани. Едните са фиксирани и покриват определен периметър. Вторите са 360-градусови високоскоростни „очи“, които се управляват ръчно. Те се въртят и имат над 30x оптично приближаване. Така дават възможност на оператора например да чете вестник от 200 метра разстояние, докато седи в мониторинг центъра. Третата е отново 360-градусова камера, но с фиксиран обектив, няма нищо подвижно по тях. Те са тип „рибешко око“ и покриват голям диапазон. А четвъртите са специализирани високоскоростни камери, които правят много повече кадри в секунда – разпознават регистрационния номер на автомобила и го извеждат в базата данни на МВР. Всичките камери работят и през деня, и през нощта.

 „Ние предоставяме всичко това в един пакет, за да работи качествено. Една система за видеонаблюдение не е само монтаж на камери и монитори, тя е като жив организъм, който трябва да се полива и да се гледа“, казват от Виваком. И допълват: „В системата има нива на достъп. Нивото на сигурност е много високо. Правим отделна защитена инфраструктура, информацията е криптирана на много високо ниво“.

Изграждането на една система за видеонаблюдение може да отнеме от 1 седмица до 3 месеца – според големината на общината и заданието.

Такъв тип решения работят от години в Лондон, Дъблин, Дубай, Измир.

„Така че това, което гледаме по филмите, вече е много близо до нас“, обясняват „умните“ решения специалистите.