Управляваме градовете с VIVA SMART

  • 27 ноември 2018, 13:58
  • Автор Дарина Михалева
  • ТЕХНОЛОГИИ

Medium img 0069

Бъдещето с новите технологии вече е у нас. Със специална платформа кметските екипи могат да управляват градовете онлайн, а гражданите да се възползват от услугите, които ще им спестят време, ще гарантират сигурността на семействата, ще знаят в кой ден в кой град по улиците са най-агресивните шофьори.

„През последните години работим много усилено в предлагането на отделни умни решения, отговарящи на нуждите на бизнес клиентите ни и българските общини. Но фокусът ни за в бъдеще е да развиваме концепцията за Интернет на нещата у нас и да предлагаме повече иновативни и модерни услуги. Това ни мотивира да обособим VIVA SMART като отделна платформа със стратегическо значение за компанията ни“, обяви главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев при представянето на нововъведението. Той припомни, как градовете с годините стават „умни“ – преди имахме телефонни апарати на улицата, после дистанционно управление на светофарите, камери за сигурност и следене на трафика, а сега вече се предлага обща система за благото на града в една платформа.

Възможностите на новата платформа VIVA SMART бяха демонстрирани на специално събитие от Мирослав Петров – главен директор Продажби в телекома. „Имаме градове, които тръгнаха по пътя на дигиталната трансформация. Супермодерната система за видеонаблюдение в Поморие например даде резултати – от януари до сега там няма нито една изчезнала кола“, обясни Петров. Камерите записват регистрационните номера на автомобилите, имат 30 пъти оптичен зуум, дори зеницата на окото се разпознава. Местата, на които се монтират „суперочите“, са определени от общината и МВР. След въвеждането на системата от видеонаблюдение във Враца пък – 65 престъпления са били разкрити тази година. И в двата града телекомът изгради мрежите на бъдещето по задание на общините.

Системите от камери са малка част от платформата VIVA SMART. Мирослав Петров представи и трите направления, в които вече работи системата.

VIVA Smart City е иновативна платформа за управление, мониторинг и анализ на градска среда, която предлага както софтуер за съответната община, така и мобилно приложение за всички нейни жители и гости. Системата, наречена VIVA SMART, вече работи успешно в редица градове по цял свят като Дубай, Измир, Дъблин и други. Тя има 13 различни модула, разпределени в следните жизненоважни за всеки град области: мобилност, околна среда, енергия, безопасност, управление. В сферата на мобилността системата позволява наблюдение и контрол на трафик, градски транспорт, паркиране, наем на велосипеди и други. За мониторинг на околната среда са предвидени измерване на водите и отпадъците, както и метеорологична станция. В подменюто за енергия фигурират модули за интелигентни сгради, интелигентни измерватели, улично осветление, електромобили, инфраструктура. За безопасността на града се грижат функции за видеонаблюдение, трафик нарушения, нарушители и аварийни системи. С особен акцент върху удовлетвореността на гражданите е отделната секция управление, която включва обществени услуги. VIVA SMART системата има и мобилно приложение за крайни потребители, с лесен интерфейс и различни опции за проверка на всичко най-важно за всеки жител или посетител на даден град. Внедрената система в чешки град например показва на специално мобилно приложение на гражданите в реално време къде какъв светофар свети, кои участъци са затворени за ремонт или катастрофа в реално време, къде има свободни места за паркиране в реално време – дори на улицата, дава информация за влажността на пътната настилка и има индекс за арогантните шофьори и по градове, и по дни от седмицата.

Второто направление на VIVA SMART e Smart Data Hub – единна платформа за цялостно съхранение, пренос, обработка и използване на данни. Тя обединява всичките 11 дейта центъра на VIVACOM в страната и създава условия за развитие на успешен дигитален бизнес на клиентите на телекома, като едновременно с това оптимизира оперативните им разходи. Всички центрове осигуряват висока степен на сигурност, надеждност и достъпност на данните. Те отговарят на международните стандарти за електрозахранване, охладителна система, резервираност и интернет свързаност за такъв тип обекти. Чрез тях компанията предлага облачни услуги и ко-локация на ИТ оборудване.

Третият елемент на VIVA SMART e умното образование. През последните години компанията инвестира в редица инициативи, насочени към развитие на българското образование. През 2018 г. стартира и най-голямата й кампания за дигитализация на образователната система у нас - „Образование 4.0“. Тя се реализира съвместно с  в. „24 часа“, Министерство на образованието и науката, Столична община, Регионален инспекторат по образованието София и Дигитална национална коалиция. Нейната цел е да промени нагласите и да създаде рамка за дигитализация на българското образование. Фокусирана е в три основни направления: образование на учители, създаване на дигитално съдържание и дигитализация на класните стаи и училищната среда. До момента телекомът е изградил дигитални класни стаи в над 200 училища и повече от 80 детски градини в цялата страна, а с помощта на партньори са обучени и над 6000 преподаватели. Телекомът планира да стартират пилотни лаборатории за обучение на учители и ученици в 5 града.

 „Обособяването на VIVA SMART в отделна платформа налага VIVACOM като иновативния технологичен лидер на пазара. Зад тази инициатива стои разбирането на най-големия български телеком по общи приходи за последните 5 години, че свързаността, свободата и независимостта са основни ценности на модерното общество, които VIVACOM гарантира чрез иновативни технологични решения, достъпни за всички“, обобщи Мирослав Петров.

Системата е „платформа под наем“, като общините не я купуват, а само взимат под наем само тези модули, от които имат нужда. Така се гарантират специфичните нужди на градовете и малките населени места и местните администрации не се налага да заделят средства за услуги, които не ползват.